Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

12-01-2018 Страх! БФС отговори на Любо Пенев

Страх! БФС отговори на Любо Пенев

12-01-2018 Тема спорт

Българският футболен съюз публикува официално изявление в отговор на твърденията на кандидат-президентът Любослав Пенев, касаещи дейността на Футболната централа. В четвъртък на официална пресконференция Пенев представи екипа си, с който ще се опита да спечели предстоящите избори.
Oт БФС разкриха, че Пенев и щабът му са получили 1,5 милиона ??вейцарски франка за 3-годи??ната си работа начело на националния тим, като за това време са постигнали 4 победи.
Вижте изявлението на БФС, публикувано без редакторска намеса:
"Официална позиция на БФС
В отговор на твърденията, коментарите и обвиненията относно дейността на Българския футболен съюз по време на пресконференцията на Любослав Пенев и неговия инициативен комитет, провела се на 11.01. 2018 г., БФС прави следните уточнения. Разбира се, без коментар или оценка на „предизборните“ му изявления.
По време на медийната изява бяха направени редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината.
??стините и основните факти ...
В началото бе??е обявена „сензацията“, че Българският футболен съюз получава по един милион и половина (1 500 000) ??вейцарски франка за развитието на женски футбол, Сумата не е вярна !! Всъщност, това е хонорарът на Л. Пенев и неговият екип за 3 години работа и 4 победи в официални футболни срещи. Българският футболен съюз получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. Благодарение на това този футбол излезе от упадъка – днес жените и девойки състезателки са около 2 000 и се провежда държавно първенство по женски футбол.
Чуждестранните футболисти – ами България е член на Европейския съюз и спазва основните му принципи, между които е – свободното движение на хора. Броят на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за тяхния принос не е само негативна.
Детско-юно??еският футбол и мачовете в юно??еските първенства.
От сезон 2013-14 последователно Българският футболен съюз поема разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юно??и до 19 години (U19), юно??и до 17 години (U17) и юно??и до 15 години (U15), което се провежда в четири зони.
Тези действия на БФС дават обща финансова икономия за футболните клубове за периода за около 500 000 лв.
„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. чрез “Електронно първенство” за отборите от “А“ и „Б“ футболна група (тогава), като предстои неговото раз??иряване и за аматьорския футбол. Само в 7 футболни федерации от УЕФА досега е внедрена такава платформа.
Ежегодният годи??ен финансов отчет на Българския футболен съюз, се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията.
На нападките относно подготовката и организацията на предстоящия VIII конгрес може да се отговори само едно - Българският футболен съюз не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на „съвест“ и висок обществен морал.
Футболните клубове, одобрени за членове на БФС, но неприети от Конгреса не могат присъстват на него. Те не излъчват делегати, поради което не гласуват. А основанието за това е само едно – предварително не може да се гарантира дали всички клубове, предложени на Конгреса за приемане, ще бъдат приети.
В края на 2017 г. Комисията за детско-юно??ески футбол, под ръководството на Емил Костадинов одобри през януари тази година БФС да предостави напълно безплатно на всички лицензирани треньори достъп до системата “Онлайн Академия”, основана на методиката за подготовка на млади футболисти на холандския клуб “Аякс”, адаптирана за българските условия и преведена на български.
От изявленията на пресконференцията може да се направи основния извод, че нейните участници всъщност не са запознати с нищо важно от българския футбол, като приноса им за неговото развитие бе??е подминат с мълчание. Още от 2012 г. действа “Стратегия за развитие на футбола 2012-2014”, обновена с нова “Стратегия за развитие на футбола 2014-2018”, изработени от Българския футболен съюз в духа на най-добрите практики на Ф??ФА, УЕФА и развитите европейски футболни федерации. Тези документи са публични и бяха раздадени не само на делегатите, но и на всички гости и журналисти по време на последния VII конгрес на БФС на 14 февруари 2014 г. При внимателен прочит ще се окаже, че голяма част от заложените в последната стратегия на БФС цели са изпълнени.
Това е, защото обещаваме само неща, които можем и сме сигурни, че ще изпълним."