Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

12-05-2019 Страст, превърната в екстаз

Страст, превърната в екстаз

12-05-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Футболът изживя своята страстна седмица. Мачовете във вторник и сряда доказаха за пореден път, че той е нещо много повече от спорт. Писал съм, че е изкуство и след драмите на "Анфилд" и "Йохан Кройф Арена" не са нужни повече доказателства. Съществува ли друга страст, която може да изпрати в екстаз милиарди по цялото земно кълбо!? Писал съм, че най-голямото наказание, което може да бъде наложено на човешко същество, е да не се интересува и вълнува от футбол. Вторник и сряда го доказаха, истинско наказание е да не обичаш футбола. Въобще живот ли е това

без футболната игра


А всичко започва толкова просто. Героите са едни от нас. Досущ същите като нас. На 5-6 години те са започнали да ритат топката с първите си приятелчета. После са чакали с нетърпение да свършат часовете в училище, за да се устремят със стадото жадни камили към игрището. След това часовете в следобеда са отлетели като един миг, а при прибирането вкъщи са отнесли някой друг шамар за закъснението. И за ненаписаните домашни. Вечерта са седели пред черно-белия екран и са гледали в захлас финтовете и пасовете на идолите си. И на другия ден пак отново с топката са подражавали на тях.
Това е футболът, милиарди се палят по него, малцина се превръщат в герои. Но те са като теб и мен -обичат футбола повече от всичко на света. Всички минаваме по един и същ път. И всички накрая едновременно сме и Лукас Моура, и същевременно с това падналите на тревата като отсечени с резачка момчета от Аякс. Това е магията, която ни прави богопомазани.
Критикувал съм футбола, че не е толкова романтичен както в детството ми. И пак ще го критикувам, защото много неща от модерната му форма не ми харесват. Но при все това същността остава непроменена. Вторник и сряда го доказаха. Симбиозата на изживяването е непоклатима. Важни са всички елементи. Футболисти, треньори, публика на стадиона и милиардите преки наблюдатели. Черно-белият екран вече е цветен, а предаванията хващат всеки детайл. Науката и прогресът работят футболът да става още по-привлекателен.
Наричат Англия родината на футбола. Никой не го е опровергал досега. Да приемем тогава, че двата английски финала в ШЛ и ЛЕ са върнали футбола отново у дома. Мигът е забележителен и неповторим. Дори да се случи отново, в скоро време няма да е същото като сега. Китайското дете казва на майка си, че в Испания

всички са тотално луди

по играта. А какви тогава са в Англия? Може ли въобще да се измери любовта и страстта по футбола на Острова!? Често се казва, че в модерния футбол всичко се прави от парите. Парите обаче отиват там, където са най-полезни. И, естествено, където от тях ще има най-голям ефект.
Ливърпул, Тотнъм, Челси и Арсенал са много повече от английски клубове. Вгледайте се в съставите им, там е представено цялото човечество. Народности, езици, религии, раси. Те са апотеозът на днешния пъстър и многолик свят. Преди години футболът бе на нациите, сега е на обединеното човечество.
И пак отново и отново за величието на тази уникална игра. В живота мъката и радостта са двете най-раздалечени изживявания за всяко човешко същество. Във футбола те се събират в една секунда. Лукас Моура бележи в последния възможен момент и еуфорията е несравнима. А осем играчи на Аякс падат като отсечени на земята и започват да ридаят. Какъв е изборът, какво те прави истински човек в този момент?

Онова гадничко желание

да си винаги победител или пък сломяващото, но и въздигащо духа състрадание. Тези, падналите на земята обаче са само на по 20 години, трябва да станат и да продължат, защото утре ги очаква компенсация. Всъщност те са щастливци, защото са част от момента. Това го има само в тази велика игра. За която трябва да се разбере едно - нищо не е на живот и на смърт, макар и привидно така да изглежда. Мигът изглежда страшен и непреодолим, но всъщност загубата на терена е най-маловажното нещо. Победител или победен, това е само роля, която футболът ти е избрал. Както във филмите с вечния сюжет за лошия и добрия!
Прекрасна беше тази седмица с подарените ни от Бога футболни изживявания. Папата дойде в България, а Бог ни изпрати най-радостните футболни мигове. Скоро преживяното ще се превърне в спомен, а спомените са онова, което крепи човека по нелекия му земен път. Малко неприятно и не на място ми прозвучаха думите на Рафа Бенитес, че неговото било по-драматично от сегашното. Рафа е умен мъж и сигурно се е пошегувал, защото би трябвало да знае, че за хубавите спомени няма класиране. Има класьор, в който са поставени и оттам ги вадим за добро настроение. Преди неговото чудо в Истанбул се случи драмата на "Ноу Камп" през 1999 година. Няма никакъв смисъл да ги степенуваме. Дори сравненията са напълно безсмислени.
През последните 25 години форматът Шампионска лига получи и ласкави, и критични отзвуци. Безспорно не е съвършен. Но ако всяка година през месец май произвежда такива зрелища като Ливърпул - Барса и Аякс - Тотнъм няма да му се сърдим. Ще му благодарим! Двата мача за историята, които ще се превърнат в легенди, дори надхвърлят очакванията. Шампионската лига си върши чудесно задачата, която й е поставена.
Сега всички погледи са вперени във финала. Дали пък тези дни на голямото чакане няма да ни амортизират. 1 юни изглежда прекалено далеч, днес е последният кръг във Висшата лига и възникват въпросителни дали финалистите ще останат в ритъм? Тук вече УЕФА трябва сериозно да помисли. Защото финалът не винаги се превръща в черешката на тортата. А сезонът не свършва на 1 юни. 90 процента от участниците на "Уанда Метрополитано" продължават в националните си отбори. И да не се окаже, че празникът на 1 юни вече се е състоял. Но дори да е така, страстната седмица, която изживяхме, ще ни топли дълго.