Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Стоилов: Ще съдим 1948

Стоилов: Ще съдим 1948

23-05-2020 Тема спорт


Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов даде първото си обширно интервю от доста време насам. Пред Флорина Иванова от bTV той коментира редица въпроси, свързани с армейците и стратегията на клуба. Стоилов не пропусна да засегне и влизането в елита на ФК ЦСКА 1948 Сф.

Г-н Стоилов, как премина за ЦСКА времето в извънредно положение?
- Тези два месеца бяха много тежки както за нас, така и за всеки един професионален спортист. Само по себе си е доста трудно за такъв човек да стои един-два месеца вкъщи. Сега вече гледаме с оптимизъм към бъдещето. Искаме да се подготвим добре за доиграването на шампионата. През последните 4 години ЦСКА постоянно минава през трудности, но съм убеден, че и това ще го преодолеем.
Как?
- С победи.
Да, но виждаме, че победите не се постигат толкова лесно. През последните години имаме хегемон в първенството. Какво трябва да промените като приоритети, за да изведете ЦСКА там, където искате да бъде?
- През миналия сезон ние успяхме да преодолеем всички трудности - на терена и извън терена, всички фактори, които влияят на футбола. Заслужавахме повече титлата, отколкото Лудогорец. Но последните два кръга мисля, че не се изиграха по спортния феърплей и затова не станахме шампиони. Явно трябва да се преборим с това - с всички фактори в българския футбол.
Как се отразява финансово една такава криза като коронавируса на футболен клуб от ранга на ЦСКА?
- Ние имаме доста публика и това, че ще се играе без фенове ще бъде финансов удар. Надявам се поне за евротурнирите да има публика, защото това ще е още по-голям удар. Маркетинг, реклама - всчико е спряно в момента, така че в настоящата ситуация ЦСКА се издържа единствено и само от двамата си собственици - г-н Ганчев и г-н Инджов.
Това означава ли, че трябва да намалите заплати на играчите?
- Това е факт по принцип и във всеки един клуб го правят. Ние го направихме още преди месец. Разбрали сме се с играчите, те проявиха разбиране, в момента, в тези два месеца без футбол, те са с намалени заплати.
С колко процента, ако не е тайна?
- Това не искам аз да го казвам, защото не ми е работа. Трябва да питате собствениците.
Разделихте се с Анита, Давидов, Албентоса и Отабор, с колко още играчи ще разтрогнете?
- Водим преговори с още двама футболисти, но на този етап не можем да постигнем споразумение. Те са част от отбора и са длъжни да си изпълняват задълженията. Надявам се да ни помогнат в оставащите мачове до края на сезона. Става въпрос за хора, които си имат действащи договори, а не такива, на които им изтичат.
Колко е най-високата заплата в ЦСКА?
- Трябва да питате изпълнителния или финансовия директор (смее се).
Албентоса заяви, че ще се разделите с доста чужденци. Имаше ли истина в това, което се появи като изказване от него?
- Ние какво сме искали няма никакво значение. Въпросът е, че трябва да постигнем договорка със самите играчи. Те си имат мнение по въпроса. По отношение на Албентоса - той постъпи много разумно и с него се разбрахме доста бързо. Но с други играчи, както казах,

изпитваме
затруднения
в преговорите

Искаме да бъдем коректни както към тях, така и към другите ни футболисти.
А кои са играчите, с които изпитвате затруднения да се разделите?
- Нека това да си остане клубна тайна.
Как ще се промени „националността” на отбора оттук насетне? Ще разчитате ли повече на млади български момчета?
- Ние винаги сме разчитали на млади български момчета. Преди знаете, че Чорбаджийски играеше редовно, а сега Антов. Винаги има млади български футболисти, на които даваме възможност да покажат своите качества. И вече, ако си хванат шанса, да стигнат до националния отбор и да играят в чужбина.
Да, но идват недоказани чужденци, с много високи заплати, които играят вместо младите момчета...
- При нас никога не са играли заплатите. Аз не знам още заплата да е подала за гол или да е вкарала гол. На терена всички са равни и тук няма значение кой каква заплата получава. Кой да играе решава треньорът, а

той не знае кой каква
заплата получава

Така че на терена са най-добрите, които наставникът реши. Клубът никога не се е месил в работата на старши треньора. Мисля, че това е много явно и се вижда от всеки, особено в клуб като ЦСКА – че е немислимо да се налагат хора, които нямат нужните качества.
Мислите ли вече за лятна селекция или е прекалено рано, предвид обстоятелствата?
- Не е рано, ние винаги си преглеждаме и следим играчи, коментираме с мениджъри, със самите футболисти даже сме в контакт, но изчакваме да видим каква е ситуацията и какво ще се случи. Най-лошо е да не знаеш какво ще стане занапред. Това ни притеснява най-много. Не се знае след два месеца какво ще е – може да има втора вълна, може пак да спре футболът. Тези неща, докато не се изяснят, според мен селекция не е нужно да се прави.
Имате и спортен директор, който е с изтичащ договор през лятото - Кристиано Джарета. Какво е неговото бъдеще в клуба?
- Това вече е въпрос към собствениците, не мога да отговоря. Аз всеки ден се виждам с Джарета, но не е моя работа да го питам какво ще прави с договора си.
Кажете малко по-конкретно - какво трябва да се промени оттук насетне, за да се превърне ЦСКА в по-успешен клуб?
- Първо трябва да подобрим играта на терена. Това е основното нещо, което ще тласне отбора към повече победи. Нужно е

да доминира
повече на
терена

а оттам ще дойдат и победите. Мъчим се да подобрим качеството на играта.
А как се подобрява?
- С много работа и много пот в тренировките.
Темата за треньорска рокада винаги фигурира в медийното пространство. Водили ли сте преговори с бившия ви наставник Стамен Белчев?
- Не, преговори не са водени, на нас в момента треньор ни е Милош Крушчич, ние разчитаме на него. Имаме шансове за купата – много сериозни при това, така че не виждам причина в момента да има рокада на треньорския пост.
Чисто управленски има ли какво да се подобрява в ЦСКА?
- Щом не сме на първо място, ясно е, че има какво да се подобрява на всяко ниво в клуба. Собствениците държат много всяка година да се борим титла и, ако можем, да взимаме и купата – това са приоритети, които са стоели винаги пред ЦСКА, а също и добро представяне в евротурнирите. Надявам се тази година вече да успеем да вземем и трофей.
Какво се случва по въпроса със стадиона и базата в Панчарево?
– Аз не съм запознат с това нещо. Но мисля, че се получи

разлика във
финансовите
параметри

Доколкото знам, държавата беше апортирала стадиона и Панчарево преди няколко години в държавно дружество („Сердика спортни имоти”). Тогава те бяха оценени на 18 милиона. Сега оценката се увеличи с още 14 милиона до 32, при положение, че през тези няколко години е имало амортизация, а освен това бяха вложени пари в Панчарево. Така че това увеличение за мен е доста изненадващо.
Какво означава това?
– В момента на тази криза предполагам, че ще бъде доста трудно за изпълнение.
Кое ще е трудно - да се учреди новото дружество с държавата или да се изгладят финансовите въпроси колко ще инвестирате?
- Значи, аз доколкото знам, се коментираше оценка от 18-20 милиона. Сега изведнъж скачаме на 32. В момента на криза, когато бизнесът не функционира и всеки търпи финансови загуби, не мисля, че това е реално.
Тоест не можете да отговорите със сумата?
- Това не искам да го коментирам, защото аз нямам поглед върху бизнеса на г-н Ганчев и г-н Инджов. Аз говоря от обща гледна точка - че всеки един търпи финансови загуби. Няма значение с какво се занимава в момента.
ФК ЦСКА 1948 влезе в елита. Какво очаквате от мачовете с този отбор?
- Първо, аз бях много изненадан от някои решения на БФС, които се взеха. А група ще се доиграва, а Б група - не. И при това, че имаше сигнали от УЕФА и много ясно беше казано от Чеферин, че всички първенства трябва да завършат до края на август. Ние дотогава имахме време да доиграем в пълен формат елитното първенство, но вместо това шампионатът е съкратен наполовина. А пък Втора лига изобщо няма да се продължава! Според мен се взеха

много грешни решения,
които са в разрез с феърплея

Който е взел тези решения, значи изобщо не разбира от футбол и спорт.
Така или иначе решението е факт и ЦСКА 1948 ще е в елита...
- Те по принцип и в Б група влязоха неправомерно, сега и в А група влизат неправомерно. Не знам какъв е този честен път, за който говорят. Със сигурност не е честен.
А очаквате ли да има отлив на ваши фенове? Това е основният им аргумент - че ще привлекат онези привърженици, които се чудели кого да подкрепят...
- Това, което го лансират е просто смешно. Те

имат един файтон фенове

Нали досега имаха мачове - видя се колко са. А знаете колко наши привърженици идваха - и в евротурнирите, и на дербито с Левски. Така че кой е ЦСКА, това е ясно. Между другото, те използват абревиатура, която е запазена от нашия клуб и те нямат право да я използват.
А смятате ли да предприемете мерки в тази посока?
- Доколкото знам, мерките са предприети.
Какви мерки?
- Съдебни.
Тоест да не могат да използват абревиатурата?
– Да не могат да използват абревиатурата, емблемата – всичко. Обаче в България явно всичко е възможно.
Добре, а вие чисто маркетингово комуникирате ли добре посланието си към вашите фенове?
- Чисто маркетингово ние имаме огромни резерви.

В това отношение
имаме много накъде
да се развиваме

Но кое по-напред? За тези три-четири години трябваше да се прецени дали да се изгради базата в Панчарево, дали да се купи емблемата - имаше много други неща, по-спешни от маркетинга. Те се извършиха от клуба, така че ще дойде и моментът да се подобрим маркетингово.
За финал - каква ще е целта на ЦСКА до края на сезона?
- Целта е купата и да се придвижим по-напред в класирането. Ако кажа, че този сезон ще се борим за титла, това ще е утопия и няма да съм искрен.