Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Старт на заобиколния път за мондиала в Катар

Старт на заобиколния път за мондиала в Катар

03-03-2020 Тема спорт

Днес ще бъде даден официален старт на второто издание на Лигата на нациите. Това ще стане с тегленето на жребия. Церемонията е тази вечер от 19:00 часа в Амстердам и ще бъде предавана пряко по БНТ3. Сезон 2020/21 обаче ще е малко по-различен от първия. И на практика няма да носи директна квота за мондиала в Катар през 2020 година.
В надпреварата ще се пуснат 55 национални отборa, включително и българският. Те са разделени в отделни лиги в зависимост от коефициента им. Първите 16 са в Лига А, вторите в Лига В, третите в Лига С. В Лига D пък тимовете са само 7. Съставите от първите три групи ще бъдат разпределени в по 4 групи. Победителите от тях в Лига А ще получат възможност да се борят за шампионския приз (първото издание бе спечелено от Португалия). Битката ще се състои през юни 2021 година, като ще включва полуфинали, мач за третото място и финал. Победителите от Лиги В, С и D ще спечелят промоции за по-горните. Финиширалите последни в А и В пък ще изпадат. В Лига С ще има 4 групи, а в Лига D само две. Затова и двата изпадащи от С ще бъдат определени с плейофи. Ако обаче тим, който трябва да играе в тях, се е добрал до баражи за световното първенство, то от тази лига ще изпаднат автоматично отборите, заемащи 47 и 48-о място в ранглистата.
Второто издание на Лигата на нациите обаче няма да излъчи четири участника в Катар (първото праща 4 тима на Евро 2020). Сега няма да има директно класирал се на мондиала. Причината е, че ФИФА дава предимство на редовните квалификации. Тимовете от Европа пък ще бъдат разпределени в 10 групи в тях, като победителите ще получат квота за полуфиналите. 10-те втори тима в квалификациите, както и двата най-добри победителя в групите на Лигата на нациите (такива, които вече не са се класирали за Катар), ще формират плейофен турнир. Тези 12 отбора ще формират три потока - във всеки ще има два полуфинала с елиминация в един мач и финал. Спечелилите потоците ще получат заветната виза за Катар.
Тоест, всеки тим ще трябва да си наляга парцалите в квалификациите, защото трудно ще мине през цедката. А мачовете в Лигата на нациите ще са добри контроли и ще са важни за коефициента и подреждането в урните за Евро 2024, когато шансът за пробив пак ще е по-голям. Точно заради силното си представяне в първото издание в момента още мечтаем за Евро 2020.
Мондиалът през 2022 година ще е първият в историята, който няма да се проведе през май, юни или юли. Заради жегата в страната той ще е през зимата - в края на ноември и декември. Предвидено е финалът да се състои на 18.12.2022 г.
____________________

България е в Лига B

За Лигата на нациите 2020/21 имаше промени не само в това кой ще има право да се бори за виза за финалите на голямо първенство, но и в структурата на четирите лиги. Така българският национален отбор, който преди бе в Лига С, сега бе качен в В. Причината е, че трикольорите заемат 29-а позиция в ранглистата. Нашите са в четвърта урна на Лига B. Това означава, че няма как да се паднем на жребия с Израел, Унгария и Румъния. Интересното е, че срещаме Унгария в бараж за Евро 2020, а при успех над маджарите можем да мерим сили и с Румъния за квота на финалите.
Водач на нашата група пък ще бъде някой измежду Русия, Австрия, Уелс и Чехия.


УРНИТЕ
ЛИГА А
Първа урна:
ПОРТУГАЛИЯ, НИДЕРЛАНДИЯ, АНГЛИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ
Втора урна:
БЕЛГИЯ, ФРАНЦИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ
Трета урна:
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, УКРАЙНА, ДАНИЯ, ШВЕЦИЯ
Четвърта урна:
ХЪРВАТСКА, ПОЛША, ГЕРМАНИЯ, ИСЛАНДИЯ

ЛИГА В
Първа урна:
РУСИЯ, АВСТРИЯ, УЕЛС, ЧЕХИЯ
Втора урна:
ШОТЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ, СЪРБИЯ, ФИНЛАНДИЯ
Трета урна:
СЛОВАКИЯ, ТУРЦИЯ, ЕЙРЕ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ
Четвърта урна:
БЪЛГАРИЯ, ИЗРАЕЛ, УНГАРИЯ, РУМЪНИЯ

ЛИГА С
Първа урна:
ГЪРЦИЯ, АЛБАНИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ГРУЗИЯ
Втора урна:
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, КОСОВО, БЕЛАРУС, КИПЪР
Трета урна:
ЕСТОНИЯ, СЛОВЕНИЯ, ЛИТВА, ЛЮКСЕМБУРГ
Четвърта урна:
АРМЕНИЯ, АЗЕРБАЙДЖАН, КАЗАХСТАН, МОЛДОВА

ЛИГА D
Първа урна:
ГИБРАЛТАР, ФАРЬОРСКИ ОСТРОВИ, ЛАТВИЯ, ЛИХТЕНЩАЙН
Втора урна:
АНДОРА, МАЛТА, САН МАРИНО