Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Спокойствие в Ред Бул въпреки провала в Баку

Спокойствие в Ред Бул въпреки провала в Баку

01-05-2018 Тема спорт

Кристиан Хорнер и Хелмут Марко размахаха пръст на Рикардо и Верстапен, но ги оставиха да се състезават

Ръководството на Ред Бул запази хладнокръвие след провала в Гран при на Азербайджан. Напитките останаха без точки по уличната писта в Баку, след като Макс Верстапен блокира пътя на Даниел Рикардо и двамата се елиминираха от надпреварата 10 обиколки преди финала. Пилотите поеха вината за случилото се, но няма да бъдат санкционирани от ??ефовете си, като за момента ще им бъде размахан единствено пръст, за да не повторят поведението си повече до края на сезона.
„Позволяваме им да карат гума до гума и дори обсъждаме тези неща преди състезание, за да си оставят място на пистата. За съжаление видяхме кулминацията от това как двама ду??и вземат нещата в собствени ръце. Те имаха три инцидента по време на цялото състезание, като последният се оказа и последното, което им се случи в Баку. Предупредихме ги след първия контакт да охладят страстите и да си оставят място, но за съжаление накрая видяхте какво стана. Въпреки това няма да има наказания към момента. Това, което те ще направят, е да отидат на базата в Милтън Кийнс и да се извинят на целия ни екип, защото провалиха отборната ни работа. Сигурен съм, че за Гран при на Барселона те ще са се разбрали и повече няма да виждаме подобни инциденти”, коментира босът на Ред Бул Кристиан Хорнер.
А спортният директор на напитките Хелмут Марко потвърди, че няма да се наложи да се вземат отборни заповеди, като Верстапен и Рикардо няма да бъдат поставени в позиция за пилот 1 и 2. „Ние оставяме на??ите пилоти да се състезават. ?? двамата сбъркаха. Това бе състезателен инцидент и няма да посочваме кой е по-виновен от другия. Въпреки това отборните заповеди са срещу на??ата философия. Нямаме №1 и №2, но в същото време очакваме отговорност от пилотите си”, сподели д-р Марко.