Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-02-2025 Спират парите в  Левски след дни

Спират парите в Левски след дни

08-02-2025 Тема спорт

Парламентът прие набързо и на второ четене промените в Закона за хазарта

Левски е изправен пред тежка финансова криза. В края на миналия месец босът на сините Васил Божков заяви, че ще спре финансирането на клуба, ако "бъде одържавена" една от хазартните му компании, която е генерален спонсор на сините. Тогава той съобщи пред феновете, че при такъв развой би останал в клуба, но не виждал смисъл да го прави...
Е, на "Герена" трябва да се готвят за съществуване без паричните потоци на бизнесмена, който за по-малко от година бе налял в клуба около 24 милиона лева. Причината е, че вчера парламентът окончателно прие предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, с които се премахват частните лотарии. В четвъртък текстовете бяха одобрени на второ четене в бюджетната комисия. Вчера сутринта точката за гласуване бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите. При гласуванията на текстовете в пленарната зала малцина гласуваха с "против" и "въздържал се".
Според новите разпоредби лицензите на частните хазартни оператори ще бъдат отнети след обнародване на закона в "Държавен вестник", срокът за което е 14 дни, ако междувременно президентът Румен Радев не наложи вето. Преходен период няма да има, макар първоначалният проект да предвиждаше три месеца. Тоест Левски ще е без генерален спонсор след дербито с ЦСКА, което е на 15февруари.
Големите печалби, които според правилата на игрите се изплащат разсрочено на части, остават негарантирани, тъй като след отнемане на лицензите спечелилите на практика сами ще трябва да търсят неизплатените пари. В приетите текстове се посочва единствено, че след влизането в сила на този закон неизплатените печалби се изплащат по правилата на съответната игра.
До снощи нямаше официална позиция на генералния спонсор на Левски по казуса и как това ще се отрази на футболния клуб. Нямаше такава и на нито един от едрите шефове.