Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-05-2020 Следваме стриктно разпоредбите на СССР

Следваме стриктно разпоредбите на СССР

08-05-2020 Поредица Олимпиада

България бърза да обяви подкрепа към бойкота на Игрите в Лос Анджелис, за да участва в тези на Дружбата

„Тема Спорт” продължава своята уникална по рода си поредица, свързана с летните олимпийски игри. Въпреки безпрецедентното отлагане на събитието в Токио това лятото, ние ще продължим да ви представяме изминалите летни олимпиади. Всичко най-интересно, което се е случило там, заедно с българското участие. Кои са били героите на Игрите, кои са паметните моменти, къде се нарежда нашата страна сред тях. 20-ата ни спирка са Олимпийските игри в Лос Анджелис, 1984 година.

След бойкота на по-голямата част от Западния свят на Олимпийските игри в Москва през 1980-а Източния блок не остава длъжен в борбата за надмощие в продължаващата Студена война. Този път в жертвено агне се превръща най-големият спортен форум, предвиден да се проведе в Лос Анджелис през 1984-а. Руската столица е бойкотирана от 60 държави в общ план, докато Града на ангелите е значително по-малко засегнат с 14 страни от Източния блок, заедно още с Иран и Либия. За съжаление България също става част от оттеглилите се държави, като олимпиадата в ЛА е последната, поне на този етап, на която страната ни отказва да изпрати свои спортисти.
Всичко това се случва на фона на доста мощна медийна пропаганда, започнала още в началото на 84-а. Родните вестници описват САЩ и в частност Лос Анджелис като място, на което българите няма да се чувстват в безопасност и могат да станат жертва на атентат или пък да се натровят от мръсния въздух… Това продължава няколко месеца, за да настъпи и решителният миг. На 8 май СССР обявява, че няма да участва на Игрите, тъй като САЩ не може да осигури безопасността на спортистите от Съюза. Случайно или не, но само ден по-късно решението на Големия брат е последвано и от това на родното политбюро. Бърз пленум на БОК, оглавяван от вече покойния Иван Славков, се обявява в подкрепа на действията на СССР и на 9 май е констатирано, че български спортисти няма да участват в капиталистическата пропаганда на Лос Анджелис.
Любопитно е, че заповедта касае само състезателите ни. За САЩ все пак пътуват отделни членове на спортните ни федерации, както и няколко спортни журналисти. Целта е ясна – да се провери от центъра на събитията какво всъщност представлява „американската мечта“ и на местна територия да се опише пред общността колко лоша е всъщност тя. Единствената държава от Източния блок, която все пак решава, че ще се „жертва“ и ще рискува здравето на спортистите си, е Румъния, която изпраща 125 състезатели, извели я на второ място по медали в крайното подреждане!
В интервю през 2002-а Батето признава, че не е имал никакви лостове, с които да спре решението на държавата за бойкот на Игрите. На него му е било спуснато отгоре, че България няма да има спортисти в ЛА и единственото, което той е можел да направи в онзи период, е да сведе заповедта към подчинените си.
Истината за решението на СССР, последвано от Източния блок, официално остава скрита за света. Версията, към която се придържат по онова време ръководителите на отделните страни, е, че в САЩ има твърде много наслоена омраза към социалистическите републики. Твърди се, че всички спортисти, които са представители на този тип управленски строи, са пред угрозата да бъдат атакувани. В САЩ действително има митинги и шествия насочени срещу СССР, а хора маршируват с тениски „бий руснаците“. Това обаче е използване на възможността от Източния блок да нанесе удар срещу „големия враг“ в онзи период. Удар, който всъщност е изцяло политически, но заради който страдат няколко хиляди спортисти. Хора, които нямат нищо общо с пропагандата и единственото, което искат, е да се изявят на най-високото ниво.
Предвид успеха на България в Москва, както и последвалия такъв в Сеул, спокойно може да се каже, че страната ни е пропуснала златен шанс да натрупа поне още 40 медала към сметката си в онзи момент. А може би и повече. Родните състезатели са сред най-добрите в глобален мащаб в леката атлетика, гребане, кану-каяк, борба, щанги, бокс, волейбол, баскетбол, спортна и художествена гимнастика, тенис и фехтовка. Уви, решението на 9 май 1984 година за бойкот на Игрите в Лос Анджелис прави тяхното участие и окичване с отличия невъзможно.
Самата олимпиада остава „скрита“ за родните фенове, а и за самите спортисти. Държавата ни отказва да излъчи тази „капиталистическа пропаганда“ по БНТ. Единственият вариант Игрите да се наблюдават е по сръбските и турските телевизии, които се хващат по онова време в западните и югоизточните райони на страната.
Вместо в Лос Анджелис българските спортисти участват в сформираните от СССР Игри на Дружбата. Те се провеждат като алтернатива на олимпиадата в САЩ и са в периода между юни и август. Състезанията се провеждат в 9 различни държави, като България е домакин на надпреварата по волейбол (жени), вдигане на тежести, свободна борба и спортна гимнастика. Градовете, в които се провеждат тези четири дисциплини, са София (Зимния дворец) и Варна (Двореца на културата и спорта). Съвсем естествено, родните състезатели печелят впечатляващите 75 медала от проведените надпревари (21 златни, 25 сребърни и 29 бронзови). Българите се нареждат на трето място в общото класиране след СССР (282 отличия) и ГДР (138 медала).
Трябва да се знае, че през 2006 година правителството на Полша, която участва в Игрите на Дружбата, взема решение да признае резултатите от проведените състезания тогава и да ги приравни с тези на олимпийски игри. В резултат през 2007-а е записано в закона, че медалистите от въпросната надпревара ще получат същите пожизнени „пенсии“ като тези от най-големия спортен форум. Нещо, което не важи за България и не е било повдигано на въпрос след падането на завесата.
Следваща спирка – Сеул 1988 г.