Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

03-04-2020 Слагат край и на НБЛ

Слагат край и на НБЛ

03-04-2020 Тема спорт

Българският баскетбол, както при мъжете, така и при жените, изглежда е много близо до спиране и приключване на сезоните. До този развой почти сигурно ще се стигне, след като в сряда от Министерски съвет излязоха с предложение извънредното положение в страната да продължи най-рано до 13 май. Това би означавало, че ако ситуацията в България се стабилизира до тази дата, то спорт в колективния му вариант ще може да се провежда не по-рано от 1 юни.
При такива обстоятелства вече е ясно, че болшинството от клубовете в НБЛ ще се обединят около решението, че първенствата при мъжете и жените няма да могат да се довършат. Защото това ще означава да се играят мачове някъде до средата на юли. Или, казано по друг начин – да се платят заплатите на въпросните баскетболисти за март, април, май и поне за юни…
След последното проведено конферентно заседание в понеделник стана ясно, че в момента клубовете са разделени 50/50 относно довършването на шампионата. Това бе, преди да научат за удължаването на извънредното положение до средата на май. Очакванията са поне два от петте тима, които искаха да доиграят сезона, сега да минат на другата опция, това да не се случи. Така привържениците за край на кампанията ще станат 7 срещу 3 против.
И остава по-сложният казус – каква да е формата на приключване на сезона. Ако се съди от информацията от понеделник, то това ще стане при нулева година. Точно седем са отборите, които подкрепят този вариант. Сега на ход ще бъде ръководството на федерацията. То остави време до средата на април, за да могат водещите фигури в НБЛ да стигнат до някаква позиция, която да бъде предложена на Управителния съвет на централата. И ако се съди по настоящето, то Лигата ще приключи без шампион. Поне такава е тенденцията към днешна дата.
Този развой вече няма да чака Александър Груев. Капитанът на Академик Пд обяви, че слага край на кариерата си. 36-годишният плеймейкър приключва с баскетбола и призова играчи и ръководства на клубове да мислят като едно, за да не се озоват в ситуация да няма достатъчно отбори, които да стартират следващия сезон.