Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Сираков: 51 процента за мен, 35 за Папазов

Сираков: 51 процента за мен, 35 за Папазов

11-06-2020 Янаки ДИМИТРОВ

Новият собственик на Левски Наско Сираков даде вчера първата си пресконференция, след като на 2 юни придоби 86,6% от акциите на клуба. На брифинга той "хвърли бомбата" и заяви, че ще раздроби пакета си, като 35 от дяловете ще отидат в ръцете на Константин Папазов. Сираков обяви пълния размер на дълговете на клуба, но така и не посочи ясни начини за бъдещо финансиране.
Преди да започне, той заяви, че е приел тежко загубата в първия полуфинал за купата на "Лаута". "За първи път в живота ми излезе "ечемик" на окото и затова съм си сложил очилата", каза Сираков.


Г-н Сираков, какво е да сте собственик на Левски?
- Ако нервнича, моля да ме извините, но става въпрос за съдбата на клуба. Искам да изкажа огромна благодарност на привържениците, защото, ако не бяха те, нямаше да има и такава пресконференция. Да продължава клубът да диша - това се дължи на тях. В този момент приемам Левски като кауза, затова изявих желание да взема акциите. Той трябва да бъде спасен, това е най-тежкият момент в 106-годишната му история. Дължим много пари. Реално в момента най-големият проблем са ни сумите, които дължим от началото на годината досега на футболисти, администрация и треньори. Разбира се, ще започна разговори с тях. Ясно е, че този златен дъжд, който е валял досега, и този финансов оазис, който е бил на "Герена", вече е приключил. Ще апелирам всеки, който е на работа, да прояви уважение към институцията Левски. Сега трябва

да стиснем зъби и
стегнем колани

Внимателно ще огледаме всеки пост и длъжност. Мисля, че има какво и как да се направи в тази насока. Какво представлява първият отбор, което е най-важното? Не е нормално да имаш скъпоплатени чужденци, които да са извън групата или да са резерви - това е прекалено голям лукс за който и да е, а при нас може да се окаже смъртоносно. В школата не съм имал възможност да наблюдавам пряко работата, но това е една от насоките, в която ще обърнем най-сериозно внимание. И не на приказки, както бе през годините. А да дадем възможност на децата и юношите си да тъпчат и официалния терен на "Георги Аспарухов".
Говорил съм с всички фенски организации и съм им казал, че не се връщам, за да обещавам титли и купи. С толкова задължения и тази материална база не е нормално да имаме такива аспирации. Там, където е текло, пак ще тече. Сигурен съм, че Левски ще си стъпи на краката и отново ще печели. Но трябва да станем синоним на коректност за хората, на които дължим пари. Трябва да се опитаме да погасяваме дългове с това, което изкарваме. Трупайки през годините задължения и некоректност към клубове, играчи, мениджъри, контрагенти -

на всякакво ниво е

загубен респектът

към тази институция. Няма да ме чуете да говоря за съдийство и футболен съюз, но това се вижда във всеки мач на този отбор и не може да продължава. Какво ще направя? За да бъда 100 процента коректен и гарант на синята общност, която застана зад мен - 51 процента от акциите ще бъдат в мен. Те ще бъдат неприкосновени. 35 процента от дяловете ще прехвърля на Тити Папазов. Срещнах някъде въпроси "Какво прави Тити Папазов на "Георги Аспарухов"? - е, той ще бъде вторият по големина акционер в този клуб.

Защо?
- Каквото и да кажа за Тити през тези години от юбилея до последните три месеца, ще бъде малко. Най-важното е, че на него и неговото семейство имам повече доверие, отколкото на себе си - говоря в името на Левски. Преди една седмица постигнах споразумение със Станимир Стоилов да прекратим това срамно дело, което клубът води срещу него. Не може така да се отнасяме към най-заслужилите ни хора. И то за неща и пари, за които съм бил свидетел, че се дължат. В управлението на Левски със сигурност ще влязат експерти, професионалисти и легенди, които ще работят както мен и ще помагат - без нито една стотинка. Държа да го подчертая, за да няма финансови въпроси към мен. Бях посъветван от приятели да си направя договор за управление за Х пари, за да не ме обвини обществеността, че като не взимам пари от Левски, значи крада. Гарантирам, че Левски ще е най-прозрачният клуб в тази държава. Имам предложение от фенските организации - те ще го съгласуват помежду си и ще имат представител в Надзорния съвет, той ще бъде избран от тях.
Знам в главата си хората и имам представа за екипа, който искам да създам, за да бъдат избегнати тези грешки. Знам, че ще ме питате за финансите - в клубната каса има около 100 хиляди лева. Водим разговори със спонсори и рекламодатели всеки божи ден.
Каквито и приходи да имате в близко време, ще ви свързват с едно име - Делян Пеевски. С него ще пиете ли кафе, ще чакате ли помощ от него. Откъде очаквате да дойде финансиране?
- Никога не съм имал възможността да говоря и да се видя с Делян Пеевски. Готов съм да пия кафе с всеки в името на Левски. Очаквам спонсорски договори. Абсолютно

всички рекламни
позиции са свободни

Единствено името на стадион "Георги Аспарухов" не е свободно.

Казахте, че искате в управлението да влязат специалисти и легенди. Кои са те?
- До момента не съм водил разговор с абсолютно никой - всичко друго е спекулация.
Има ли възможност Левски да не успее да завърши сезона?
- Да, има такава - малка е, но я има. Ще водя разговори с всички играчи, това е най-сериозният ни проблем. До момента проявяват висок морал и дума не се е чула от тях за финансови претенции. Надявам се да намерим с всеки нужното споразумение.
Какъв бюджет се надявате да имате за година? Имате ли екип?
- В клуба и в момента има топпрофесионалисти на различни нива. Но при всички положения ще искам да има и нови хора около мен. Убеден съм, че ще се справим. Водим разговори и други задължения да отпаднат или да бъдат разсрочени дълго във времето. Бюджетът за следващия сезон? Искам

да намаля харчовете
поне наполовина

но може и повече. Играхме с Локо Пловдив, който е с 4 пъти по-малък бюджет от нас, и бяхме тотално надиграни. Това веднага води към асоциация, че нещо при нас е сбъркано и не се прави както трябва.

Константин Папазов поел ли е финансов ангажимент, или просто ще има акции?
- Не е поел никакъв ангажимент, както и аз не съм поел. Финансов план - ако някой си мисли, че ще докараме следващия "бащица", който ще изсипва милиони - няма как да се случи. Видяхме, че този модел е сбъркан и нещо куца. Предпочитам да има 10 малки спонсори и рекламодатели, отколкото един голям. И ви гарантирам, че ще ги намерим. Убеден съм, че ще направим рекорд по продажба на абонаментни карти.
Говори се за пари, но срещу Локо Пловдив Левски изглеждаше фалирал на терена...
- Като се върнах през 2004-а, казах, че имаме план за 3 години. Много хора ме иронизираха, но той се получи за 1 година. Сега ситуацията е различна, но за да се завърти колелото, ще ни трябват 2-3.
Много хора очакваха да разберат как ще се финансира клубът и кои ще са новите хора, които ще влязат в управлението, но няма отговори...
- Имаме на всеки 4-5 дни мачове. Не разчитайте, че ще хвърлям бомби и ще обявявам имена. Работи се във всяка посока. Предстоят разговори с мои бивши колеги, с хора, които са работили в клуба.
Какво ще е бъдещето на изпълнителния директор Павел Колев?
- Засега не ми е минало през главата да търся промяна на тази позиция.
Васил Божков каза, че Левски ще бъде хвърлен в задкулисието и кражбите ще се завърнат. Има ли задкулисие?
- Мисля, че с изнесените финансови данни отговарям на този въпрос. В Левски ще се знае всяка стотинка накъде отива. Обещал съм всички, които обичат клуба, да се чувстват като част от него. А това минава през прозрачност на всяко ниво. Готов съм да говоря с всеки, който има прозрачни пари, но куфарчета в Левски няма да има.
Ще се борите ли за промяна на договора за телевизионни права?
- Мога да заявя, че ние не сме щастливи и доволни от това, което получаваме като телевизионни права. Бихме искали да получаваме между 2 и 4 милиона лева на година. Такива са ми мечтите, може да си остана само с тях.
Може ли акциите да бъдат използвани като разменна монета срещу спонсорство?
- Моите 51 процента няма да бъдат използвани никога по този начин. Ако, разбира се, някой дойде и направи такова предложение за бъдещето на Левски и всички фенове са убедени, че това е човекът, с най-голямо удоволствие ще му прехвърля това бреме. Засега такова нещо не се задава нито в близко, нито в далечно бъдеще. Така че на мен ми се пада честта да мисля как да се спасяваме. Ако има финансово предложение за закупуване на акции, ще помоля Тити да прехвърли част от неговите.
Добре ли е структуриран клубът в момента?
- Структуриран е перфектно, но ако има постъпленията на Реал Мадрид. В момента нямаме такива, затова на всички нива ще бъдат преразгледани и длъжности, и позиции, и заплати. Който не е доволен от това, което ще му предложи Левски, ще се разделим.
Каква е спешната сума, от която Левски се нуждае за довършване на сезона?
- Между 2,5 и 3,5 милиона лева.
Колко е важно класирането за евротурнирите?
- Не е важно. По начина, по който играем,

това не е важно

Нямам нужда да дойде кипърски отбор, на който му чувам за трети път името, и да ни вкара 7 гола. Ще играем, когато сме готови и си заслужим.

С колко човека от отбора ще искате да се разделите?
- Не мога да се оплача от тяхното желание. И в двата мача искаха. Проблемът е, че срещу Лудогорец Левски игра на 100 процента. А съперникът на 60, защото вече бе шампион, и ни победи. Какви претенции да имаме за евротурнири?! Ако трябва, ще почакаме 2-3 години, но когато се явим, да бъдем готови.
От 2004 до 2008 бяхте дует със Станимир Стоилов. Сега какъв формат предвиждате - квартет, секстет, великолепна седморка?
- Засега съм соло.
Възможно ли е да влезете в бъдещия Изпълком на БФС?
- Няма шанс след 6 месеца да ми минат през главата мисли за футболния съюз. Но можем да предложим Тити, той е слънце, което огрява навсякъде.