Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

13-02-2025 Синя мобилизация

Синя мобилизация

13-02-2025 Жаклин МИХАЙЛОВ

ФК Левски живее постоянно между фарса и трагедията

Мъдрият български народ, не сегашният, а предишният, го е казал много точно - Всяко зло за добро. Доказателството е футболен клуб Левски. През есента, когато златният дъжд от лотарията валеше над "Подуяне" и никаква финансова криза не се задаваше, на мачове с Царско село и Витоша ходеха има-няма по 1000 зрители. Сега продадените сезонни абонаментни карти прехвърлят 2000, а за мача срещу ЦСКА в събота се очаква истинско синьо нашествие. По старите фенове ще си припомнят предишни времена, когато

численото
неравенство
по трибуните

на дербито бе в пъти в полза на левскарите. Дори и късметът е син, защото Левски е домакин и може да продава колкото си иска билети. Дори природата ще е на страната на вековниците, защото се очаква прекрасен съботен следобед. Ефектът на обединението пред трудностите е постигнат. Общността е сплотена, теренът е подготвен за следващите манипулации и лъжи. Целта е поставена - оцеляване на всяка цена. Левски го е имало преди мен, ще го има и след мен. Спомняте ли си вече кой изрече тези думи - премиерът на Република България. Само не бе уточнено, а как точно ще го има.
Всъщност въпросът как точно ще продължи съществуването си Левски е най-важен. Екзистенциален, така да се каже. Голяма част от активните фенове, или поне тези, които говорят от тяхно име, отхвърлят модела Бащица. От една страна, те нямат нищо против някой да налива 20-25 милиона лева на година в каца с празно дъно, но от друга разумът им говори, че при всички положения това е възможно само при някакво задкулисие. А Левски никога не е имал късмет с назначените и изпратени собственици. Просто много кратко е било щастието. И сега едно такова щастие продължи само 10 месеца. И отново на линия са пак те, верните фенове, които трябва да спасят положението. И ще го спасяват, докато фарсът отново не бъде повторен. ФК Левски живее постоянно между фарса и трагедията. 10 месеца благополучие, планове, строежи и отведнъж - фалит.
Вече близо месец всеки в България се вълнува от съдбата на ФК Левски. Дори хора, които не могат да кажат името на един настоящ футболист на отбора, търсят информация, за да бъдат надлежно осведомени. И информация се подава, само че грижливо подбрана. Левски вероятно има над милион симпатизанти, но важни са само онези, които имат личен интерес от съдбата на отбора. Те са много гръмогласни и дават вид на прекрасни алтруисти, но всъщност футболен клуб Левски за тях представлява само и единствено личен интерес. За някои материален, за други морален във вид на популярност, трети като изпълнителния директор Павел Колев съчетават и двете състояния. Въобще в момента Левски е поле на мечтите на всякакви популисти и интересчии. Какво пък - феновете са наивни и вярват на всичко.
Така например с платени около милион и половина лева към НАП, дълговете на Левски паднаха от 35 милиона на 16-17, цитирам официални думи на изпълнителния директор. С такива финансови фокуси може да се вземе от раз нобелова награда за икономика. Или не са били 35 милиона преди година, или не са 16-17 сега, но на кой му пука. Дълговете на Левски не са проблем, те са даденост. Утре или в обозримото бъдеще, когато името на мажоритарния собственик се смени, дълговете ще бъдат погребани дълбоко и отново ще се появят, когато обстоятелствата се сменят и финансовият проблем пак


се извади
на масата


Само за протокола - феновете на Левски бяха напълно игнорирани между март 2019-а и януари 2020-а. Те бяха в ролята на необходимото зло. Никой не се интересуваше от тях, докато не дойде зорът с лотарията. Тогава се сетиха за най-голямото богатство на клуба, но в интерес на истината нищо не произлезе и от този напън. Феновете постъпиха разумно и им прави чест, че заеха изчаквателна позиция. Прави им чест и това, което вършат сега. 2000 абонаментни карти ще вкарат в касата само една стотна от парите, които Божков е налял през 10-те месеца, но това са по-ценни пари, защото са дадени с любов.
Феновете наистина са единственото богатство на ФК Левски. Клубът от години работи така, че да не ги заслужава. И те все пак остават верни, защото им идва отвътре. Обичат си Левски и са принудени да търпят всякакви дребни спекуланти на различни длъжности. И там е заровено кучето - клубът не може да случи на кадри. Ето с 25 милиона за 10 месеца какво постигнаха? Как изхарчиха тази колосална сума, нека да отговорят. Какви играчи за какви заплати играят в Левски? С 10 пъти по-малко пари Локомотив Пловдив има по-добри резултати от Левски и на никого това не му прави впечатление. Чака се ново "държавно" назначение и се говори нагло, че Левски с по-малко от 1,5 милиона лева на месец не може да съществува. Този, който ги говори тези неща, мръдна ли си пръста да ги изработи? Или само чакаше паричния превод от лотарията. Между другото става въпрос за договор, който не се прекратява така от днес за утре. Така че воплите за последните 200 хиляди лева в касата също могат да се окажат поредната манипулация. Да не влизам и в подробности за раздутия щат, предимно от наши хора. Поне така се говори в предградията!
Веднага давам идея на всеки, който иска да бъде изпълнителен директор на Левски, но не

да харчи пари,
а да ги изкарва

Прекрасно е, че са закупени 2000 абонаменти карти, но минимум 200 000 фенове на Левски плащат един друг абонамент от 96 лева годишно за гледане на български мачове. Всъщност основният им интерес е да гледат всеки мач на Левски по телевизията. Сметката е проста - около 20 милиона лева. Колко от тях се връщат в Левски - 650-700 хиляди. Може и да е милион, но силно се съмнявам. Сигурен съм, че собственикът на Левски дори не е наясно с тази ситуация. Той си е имал лотария, хората са си търкали талончета и за какво ти е да гониш михаля.
Потенциалът на Левски, а същото се отнася и за ЦСКА, са латентните, а не активните привърженици. Хората няма да се върнат на стадионите по милиони причини, но това не означава, че не обичат отбора си. И го правят с купуване на телевизионна програма. Стоят си вкъщи в събота и неделя и чакат да започне мачът на любимия отбор. Така е между другото в цял свят - пълните стадиони да не ви заблуждават. Огромната и основна част от парите в клубовете идват от тв права. Затова се бият на живот и смърт да не изпаднат в по-долна дивизия. А парите са на базата на гледаемост. У нас това е тема табу. И тези, които се занимават с управлението на Левски, не правят нищо по въпроса. Защото е много лесно да се призовават феновете към съпричастност. И после да си приписват заслугата за небивалия подем. С други думи, типична спекулативна дейност. Яхваме вълната и се правим на герои. Герои, ама срещу огромно заплащане. Обобщавам - дават ти пари да си харчиш, плащат ти огромна заплата, нямаш никакъв ангажимент да постигнеш спортни резултати. То излиза, че за някои комунизмът е дошъл.