Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Роналдо и Меси са като Надал и Федерер

Роналдо и Меси са като Надал и Федерер

20-12-2017 Желю СТАНКОВ

Абсолютните властелини на тениса Рафаел Надал и Роджър Федерер малко или много като характери и като спортно-технически елементи си приличат с други двама властелини. Във футбола безспорните доминиращи от години са Кристиано Роналдо и Лео Меси.
Рафа Надал и Кристиано си приличат по това, че са им необходими свръхусилия, за да бъдат на върха непрекъснато. Двамата са някак си ощетени от природата, макар и с малко от това, което притежават и демонстрират Федерер и Меси. При първите двама като че ли всичко е програмирано до последната частица от секундата, като няма как да не отбележим някои изключения на изключителни отигравания от страна на Кристиано. Но Рафа и Роналдо приоритетно разчитат на изключителната си физика, на перфектно развита мускулатура и издръжливост.
Федерер и Меси правят всичко с лекота, техниката и импровизацията при тях присъстват в много по-голям процент, отколкото при другите двама. Рафа и Лео понякога могат да те побъркат с нещо просто гениално и направо се чуди?? дали това, което си видял, не е отвъд границата на чове??ките възможности. С лекотата, с която играят, те могат да го правят още години, като Надал и Роналдо в един момент вече ще свалят обороти и няма да са на същото ниво.
Нека прогнозираме какво ще стане в следващите години с Кристиано и Меси. Първият ще мине едно ниво надолу, когато биологичните закони започнат да си казват думата. При настъпване на момента, в който португалецът няма може да дава показатели според изискванията на Реал Мадрид, той ще помисли дали да се откаже изведнъж, или да пробва да слезе по стълбицата надолу. Но с оглед факта, че е много напред във финансово отно??ение, по-скоро Реал ще е последният му клуб. Роналдо не би се справил да играе на стари години примерно в Севиля, или в Спортинг, защото там ще е лесна плячка за защитниците, просто вече тялото няма да го слу??а, а неговият футбол е почти на сто процента зависим от физиката. Меси, ако по някакво стечение на обстоятелствата, се окаже в ролята на изморен кон за ма??ината Барселона, може да слезе в отбор от по-ниско ниво, където без напрежение ще прави почти същото, което прави и сега. Ще си стои с ръце на кръста някъде между 60-ия и 80-ия метър на терена, ще си цъка пасчета и ще си свирка с уста. Защото Меси, каквото и да прави, изразходва по-малко енергия от Кристиано.
Двете двойки като че ли отправят различни послания към спортната общественост. Кристиано и Рафа са с едни изтъкани от спортна злоба физиономии и гледат стряскащо, сяка?? искат да кажат: „Е, видяхте ли, успях“. А Федерер и Меси някак си с лека усмивка правят знаците на победата и искат просто да кажат: „Ето, това е от мен“.