Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

09-08-2019 Пътят към Токио минава през Варна

Пътят към Токио минава през Варна

09-08-2019 Тема спорт

Три дни, три мача, три победи. Това е всичко, което се чака от националния ни отбор по волейбол. Звучи толкова просто, нали? А всъщност е много по-сложно, отколкото на всеки един в състава на Силвано Пранди би му се искало. Професора се нуждаеше от време за подготовка, за стиковане, за изчистване и прочистване, ако искате. Получи го. Пред 71-годишния специалист има само една поставена задача, откакто е назначен. Да класира България на олимпиадата в Токио. Е, времето за чакане приключи. В следващите три дни ще се види дали старото 70 всъщност не е новото 20.
Пранди сам избра 14-те имена, на които да се довери в битката за Токио. Чест, която не се е отдавала на много други преди него поради знайни и незнайни странични интереси. И той ще си носи тежестта и отговорността, ако е сбъркал. Но това е тема на анализ за следващата седмица. Само резултатите ще покажат дали е бил прав или не. Защото в този случай играта не е от такова значение. Битката е за една квота и победителите няма да бъдат съдени, без значение как са стигнали до нея.
На фона на сериозната криза, в която изпаднаха националите ни в последните три години, в момента изглежда някак утопично да се надяваме, че тази скъпоценна квота ще бъде спечелена от България. Пък било то и с домакинското предимство на Варна. Истината е, че Бразилия, макар и не толкова убедителна като игра в последните месеци, си остава олимпийският шампион в момента. И е абсолютен фаворит за първото място в края на седмицата. Но точно това е и големият плюс за настоящата селекция на Пранди. Всички искаме те да спечелят квотата и да се класират за Токио. Но и никой няма да остане изненадан, ако не успеят. Просто такава е действителността и дотам се докарахме с изпипаната схема "проба-грешка" от началото на 2014-а насам.
И все пак надеждата умира последна. В този тим на България все още личат сериозни имена и фигури, които продължават да са фактори в световния волейбол. Страната ни продължава да е на първо място волейболна нация. А историята сочи, че Бразилия наистина не е непобедим съперник. Особено на наша територия. Лъвовете винаги са хапели тогава, когато очакванията към тях са били по-малки. Възможно е това да се повтори и сега. И би бил наистина прекрасен завършек, или по-скоро стъпка към завършека на кариерите на някои от момчетата в този тим. Виктор Йосифов и Теодор Салпаров определено заслужават да видят олимпийското село в Токио като за последно. Но само от тях и в техните ръце е ключът към успеха.
За днешния първи мач с Египет се очаква Силвано Пранди да не си прави експерименти със състава. Предвид огромното значение на това България да стартира с чиста победа, то най-вероятно в стартовата шестица ще започнат всички водещи имена в тази селекция. От Цветан Соколов ще се очаква да завършва всяка по-критична ситуация, а при мрежата капитанът Виктор Йосифов и Светослав Гоцев да спират значително по-непретенциозните си съперници. Георги Сеганов ще има за задача да зарежда с качествени топки съотборниците си, докато към него такива трябва да насочват Тодор Скримов и Мартин Атанасов. Именно за последните двама е и най-солидната конкуренция, предвид че братята Николай и Розалин Пенчеви също дават заявка за титуляри.
Египет е непознато име като волейболна сила. Водени от холандеца Гидо Вермюлен, фараоните обаче не са за подценяване. Още повече че напрежението от първата среща ще е в полето на нашите. Дори и така обаче, България е длъжна да постигне 11-ата си поредна победа над африканската селекция, която никога не е била от печелившата страна срещу лъвовете в официален двубой!