Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Профилът на новия  червен пълководец

Профилът на новия червен пълководец

10-05-2018 Виктор ГЕЦОВ

Какво трябва да притежава следващият треньор на ЦСКА

ЦСКА доиграва сезона, след като се провали в първенството и турнира за купата, но около клуба тепърва става интересно. Тема №1 на „Армията” е кой ще бъде новият треньор. Това е най-актуалният въпрос за дискусии сред привържениците. Новият наставник ще трябва да върне червените на върха и успоредно с това отборът да се представи подобаващо при завръщането си в евротурнирите.
„Тема Спорт” очерта част от основните качества, които е необходимо да притежава следващият треньор на армейците. ??зобщо не е задължително той да е свързан с историята на ЦСКА. Много по-важно е да е качествен, доказан и искащ да се развива специалист. Не е необходим човек, който само да лежи на стари лаври и да се припомня какво бил направил някога си. Нужен е такъв, който тепърва ще постига още успехи и ще вкарва трофеи във витрината.
Над 90% е сигурно, че това ще е чужденец, поради крайно ограничените български опции. От една страна, младите родни наставници още не са готови за ЦСКА, вечният вариант Стойчо Младенов си има отбор в Казахстан, с който вчера постигна втора поредна победа с 3:0, а Любо Пенев не изглежда опция поради много причини.
В изминалите седмици се водеха преговори със сърбина Владан Милоевич, който се вписва??е идеално в профила на ЦСКА - и като възраст (48 г.), и като актуални успехи (??ампион с Цървена звезда, извел тима до пролетни мачове в Европа). Милоевич обаче избра да преподпи??е със Звезда и така на „Армията” продължават търсенето на нов наставник.
Какви са основните характеристики, които следващият червен пълководец трябва да притежава:

1. Авторитет и харизма

Бъдещият кормчия на ЦСКА трябва да умее да удря по масата. Думата му да тежи и да се чува на всички нива в клуба, а играчите да имат необходимия респект от него. Нужно е да владее съблекалнята и да създаде необходимия микроклимат и колектив, което е сред задължителните предпоставки за постигането на успехи. Пример за авторитет и харизма са Стойчо Младенов, Любо Пенев, Миодраг Йе??ич... На ЦСКА му е необходим треньор от техния тип - с голямо самочувствие, с умение не само да води футболистите, но и публиката. Трябва да е добър мотиватор и да знае кога да отпуска напрежението. Този сбор от качества вдъхва доверие сред играчите и феновете и осигурява спокойствие. С две думи – нужна е респектираща фигура.

2. Скоро??ни успехи
в евротурнирите

ЦСКА ще започне сезона със завръщане в евротурнирите, а три дни по-късно ще изиграе и първия си мач от новото първенство. На фона на това новият треньор е хубаво да има актуални постижения на международната сцена през последните един-два или най-много три сезона. Нужно е бъдещият наставник да е водил отбор с успех в груповата фаза на евротурнирите, такъв, какъвто бе исканият Владан Милоевич. ??менно евроучастието е първото, с което ще се сблъска следващият предводител на ЦСКА - сезонът започва на 12 юли с двубой в първия кръг на ЛЕ. На армейците им е необходим специалист, който да е актуален боец в международни надпревари, а не да е имал силно участие в Европа преди 10 или 15 години. ??менно мачовете на голямата сцена винаги са били водещите за ЦСКА и привържениците очакват подобаващо завръщане там. До голяма степен представянето на армейците в Лига Европа може да предопредели и целия им сезон.

3. Да се адаптира бързо
към новата среда

Българското първенство може и да не е сред престижните в Европа, но има доста свои особености и специфики. Неслучайно сме виждали големи треньори да се провалят у нас, като примерите в това отно??ение не са един и два… Следващият наставник на армейците трябва да е бързо адаптивен. Да може да преодолее езиковата бариера, да опознае бързо качествата на играчите, да е наясно с нравите, културата и средата, в която ще попадне. Защото време за губене няма. Важно е новият треньор да е наясно и с конкуренцията в първенството и нивото на хегемона Лудогорец. ?? съвсем немаловажно - да е свикнал на провокации, удари под кръста, странно съдийство и други добре познати в родната флора и фауна практики.

4. Да е бил част
от голям отбор

Силно препоръчително е новият треньор на ЦСКА да е бил част от голям отбор или като треньор, или като футболист. ??деалният вариант е да е водил гранд с успех или поне да е играл в такъв. ЦСКА не е хапка за всяка уста. Нужно е следващият наставник да е наясно с всекидневните очаквания, напрежение и изисквания, които ще стоят пред него. За последно в ЦСКА работи чужденец без опит в голям тим и това си пролича - Едуард Йорданеску се провали. За сравнение Йе??ич, който е бил и футболист, и треньор на Партизан Белград, постигна успех на „Армията” не само в първенството, но и в евротурнирите. Така че допирът с гранд преди ЦСКА е задължително условие. Който и да поеме отбора, трябва да е наясно, че в този клуб не се признава нищо друго освен победата! Няма как треньор, който е свикнал да живурка, да има успех на „Армията”.

5. Да е ставал ??ампион или
поне да се е борил за титлата

Следващият наставник на ЦСКА трябва да има ??ампионски манталитет, да е вдигал купи или поне да се е борил редовно за отличия. Задължително е да е наясно какво е усещането да гони или да владее първата позиция. Това да не му е нещо чуждо.
?? тук, както при евротурнирите, е силно желателно следващият треньор на ЦСКА да е преследвал титлата наскоро - в последните 2-3 години, а не преди едно десетилетие. ??ма специалисти, които дълго време лежат на някога??ните си славни моменти и не са мръднали в нивото си, а се уповават на стари лаври. На ЦСКА му трябва човек, който е непрестанно жаден за слава, успехи и развитие. Следващият пълководец трябва да има стремеж към нови хоризонти, но и същевременно да разполага с необходимия опит.

6. Да практикува
атакуващ футбол

Във философията на ЦСКА е залегнало винаги да се играе нападателно и в същото време печелив??о. Атака, атака и пак атака. Това е в ДНК-то на ЦСКА. Поне що се отнася до вътре??ното първенство – тази нагласа не търпи обструкции. За евротурнирите е друго, особено когато насреща са силни съперници, там вече трябва да има вариативност и различни тактически подходи, които треньорът да прилага спрямо съответния опонент.
На родната сцена обаче армейците винаги трябва да са отборът, който диктува темпото, доминира и накрая печели. Треньор с предпазлив подход към голяма част от мачовете трудно ще вирее дълго в ЦСКА.