Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-09-2017 Противоречив сезон  с измамни резултати

Противоречив сезон с измамни резултати

08-09-2017 Николай ??ВАНОВ, Volleycomment.bg

Както обикновено тръгнахме на европейското първенство за призово класиране и медали, но медалите са само три на брой и ги печелят тези, които се справят най-добре през цялото време и в тренировъчния процес (Русия, Германия и Сърбия). За пореден път изгаснахме не навреме. Тежък и противоречив сезон за българските национали. Колеблива Световна лига, измамни резултати, които изкривяват фокуса на внимание. Това са победите срещу големи отбори като Бразилия, Русия и Пол??а в мачове без голямо значение. Когато даден мач наистина има голям залог и стойност за класиране напред, ние го пропускаме (мачът с Аржентина от Световната лига, мачът със Сърбия от Европейското първенство).
Прилично Европейско първенство, отчитайки реално качествата на отбора и постигнатите резултати, победи срещу отбори, които наистина са под на??ето ниво на този етап – ??спания, Финландия и Словения. С определено по-силните отбори на Русия и Сърбия изпитвахме сериозни проблеми от всякакво естество. Слаб начален удар, недобра организация на игра, неправилен подбор на състезатели. Колкото по-бързо приемем и оценим реалната стойност на на??ия отбор като организация на игра, като индивидуални технически умения, като тактическа грамотност, психическа устойчивост спрямо останалите водещи отбори, толкова по-лесно ще ни бъде занапред да приемаме получените резултати. Без да съжаляваме и да се тюхкаме как сме изпуснали даден отбор, който от 20 срещи с нас във важни мачове има едва 3-4 загуби, а ние да казваме: "Можехме, тези сме ги били, изпуснахме ги!". Това е несериозно, а надценените очаквания са болезнени. Единственото ни успокоение е, че и големите не са застраховани от провали. Спортът е интересен, защото е непредвидим.
Не споделям позицията на Пламен Константинов, че трябва да се иска мнението на състезателите кой да бъде или да не бъде треньор на националния отбор. Състезателите не трябва да дават оценки за треньорите, дали стават или не стават. Този филм е игран в женския национален отбор, където през годините се е забелязвало кадруване от страна на състезателките, като са определяли съдбата на дадени треньори. Това е много порочна практика, която не води до нищо добро. Функциите на всички в този процес трябва да бъдат строго регламентирани, кой трябва да изказва мнение, кой трябва да взема ре??ение. Единствено правомощие на състезателите е да дават всичко, на което са способни, за националния отбор и най-вече в подготовката, защото по време на състезания е късно да се търсят виновни.