Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Приятно ни е да си спомним

Приятно ни е да си спомним

29-07-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Този уикенд с пищни тържества град Перник чества своя футболен клуб Миньор. Поводът е значителен – 100 години футбол в града. 100 години местният клуб е институция не само за най-близкия до столицата областен град, но и за цялата страна. Огромно браво на хората от града, които са намерили сили и средства да организират наистина достолепно честване. Щеше да е далеч

по-лесно, ако
клубът бе в елита

а не както сега при аматьорите. А на Миньор Перник му приляга далеч повече да е в елита. Вечната ранглиста му отрежда 10-о – 11-о място. В своята много сериозна история жълто-черните цели 38 пъти са били част от елитната футболна група. И то не каква да е част, а много натурална и съществена. Миньор Перник за разлика от много други в страната е изпълнил почти всички задължителни условия, за да се нарича институция. Липсват му само европейските мачове, но кой знае – при неизбежното завръщане отново и това може стане факт. Както се казва,

по-добре късно,
отколкото никога

Перник е град, дал на българския футбол няколко дузини големи футболисти. Излезли от школата и клуба като носители на типичната марка пернишки футбол. Още през 50-те години на миналия век името ,,Миньор“ става синоним на здрави битки и непреклонен характер. Тимът постига най-високите си класирания в първенството и само липсата на европейски турнири по онова време не му дава възможност да излезе и извън рамките на държавата. Но силни генерации с местни и национални любимци продължават да творят историята и в следващите 50-60 години. Идва и моментът, в който създадените от Миньор играчи започват да представляват двете най-големи футболни марки на България – ЦСКА и Левски. Но някак успехите навън остават в сянката на стореното у дома. Местните уважават далеч повече героите, които са ги радвали в стотици мачове на Стадиона на мира. Точно името на това историческо съоръжение е част от мита. Защото никакъв мир никога не е предлагал този най-страшен за всички отбори в България стадион. Гостуванията в Перник отговарят най-добре на познатото клише „Добре дошли в ада“. И доста от мачовете на грандовете са се превръщали точно в такъв ад. Специфичен по своя характер, пернишкият футбол се е превърнал в своеобразна разпознаваема харизма. Не е лесно да накараш противниците да се страхуват от теб.

Обратно към
историята

през която може само да се препуска, защото е богата на събития. Много са епичните победи на този отбор, но затова е написана книгата по случай 100-годишнината от зараждането на футбола в град Перник. Много пъти тимът е бил въвличан в битки за оцеляване или такива за престиж. Но няма случай, в който актуалните тогава играчи с жълто-черен екип да са отказали шанса да напишат славна страница от историята. Последният случай бе преди 10 години, когато Миньор държа в шах на „Герена“ бъдещия шампион Левски. А на „Герена е имало и други събития, които са оставили вечна жълто-черна диря.
И отново реминисценция. Миньор винаги е означавал отборен дух, но във футбола мерилото за значимост са легендите. Пернишките са много и всяка една от тях е автентична. По-горе не случайно употребих термина „институция“. Едно от най-големите достойнства на Миньор е това, че е разчитал само на своето собствено производство. Този клуб винаги е бил със скромни материални възможности, но за сметка на това е разполагал с огромни духовни перспективи. Моят първи идол от този град се нарича Евлоги Банчев. Пернишкият Бекенбауер спореше за приза най-добър централен защитник с колоси като Кирил Ивков и Божил Колев през 70-те години на миналия век. Самият Кирил Ивков също тръгва за футбола от най-близкия до столицата град.
Изявените имена са много, но за мен олицетворение на футбола в град Перник е култовият централен нападател Ангел Славов. Този човек собственоръчно разби най-силната генерация на Левски на „Герена“ през 80-те години. Рядко синята публика е била толкова силно впечатлена от действията на противников футболист, както в онзи легендарен мач на Миньор. Не случайно се казва, че големите футболисти са и големи личности. Ангел Славов игра малко за ЦСКА и никога за Левски, но сърцето му винаги е било само миньорско. Невероятен нападател и голаджия, който досущ като миньор в рудник изпълняваше всеки сезон нормата от 20-25 гола. Ако в България е имало копие на Герд Мюлер, то това бе Ангел Славов.
Имената са много и хората от Перник

винаги ще почитат
своите герои

Малко или повече и самата публика ги е създала през годините. Защото без нейното горещо насърчение футболист не се става. Миналото е славно, настоящето не отговаря на марката „Миньор“. Отборът от доста години стои в аматьорския футбол. Тържествата са хубаво нещо, браво на организаторите, но Перник има право като Враца да гледа елитен футбол. Между другото точно Ботев Враца е най-близо по натюрел до Миньор Перник. По модела на Враца и Перник трябва да си върне елитния статут. Инвестицията не е огромна, при тази държавна политика е далеч по-лесно да се реанимираш във футбола. През следващите години Миньор Перник трябва задължително да го направи. Сега директор в клуба е легендата Славчо Павлов, а няма по подходящ човек, който да знае къде е мястото на Миньор. Средата на Трета лига определено не е естественият хабитат за този значим клуб.
И накрая, естествено, трябва да се отдаде дължимото на най-важния фактор – публиката. Перник е футболен град и винаги ще бъде такъв. На споменатия „Стадион на мира“ винаги ще има хора, когато има смисъл да бъдат там. Едно завръщане в елита означава поне 3-4 хиляди средно на мач, а когато пристигнат Левски и ЦСКА, трибуните отново ще пращят. Както е казал народът „Там, където е текло, пак ще тече“. И занапред ще ехти онова страховито „Айде, Миньоро“.