Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

25-01-2025 Премиерът към фенове: Акциите на Левски трябва да са във вас

Премиерът към фенове: Акциите на Левски трябва да са във вас

25-01-2025 Янаки ДИМИТРОВ

Какво ще е бъдещето на Левски? Отговор на този въпрос искаше да чуе широката маса фенове на Левски вчера, след като избрани привърженици се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Такъв обаче нямаше! Ще остави ли босът Васил Божков клуба, ако се приемат определени закони? Има ли вариант за следващ собственик? Ще ги бъде ли сините и ще могат ли да се борят за трофей през пролетта, или кранчето им ще бъде спряно и пак ще се тръгне към фалит? Отговори на тези питания засега никой не дава, а всичко се върти около едър хазартен бизнес и платени или неплатени такси, отнемане на лиценз.
Вчера около 9:30 пред сградата на Министерския съвет бе пълно с журналисти, което със сигурност е озадачило случайните минувачи. А патрулките с полиция наред с тази, която обикновено стои на пост, набързо станаха 3. В 9:50 на входа се появиха и представителите на фенове на сините - Степан Хиндлиян и Димитър Костадинов от Националния клуб на привържениците, Адриан Петров от "Ултрас Левски", Даниел Стрезов от тръст "Синя България" и Илия Христов от сдружение "Сини сърца". Срещата им с премиера трябваше да започне в 10:00. Малко след уречения час в сградата се появи и финансовият министър Владислав Горанов, стана ясно, че ще присъства и Красен Кралев.
От правителствената пресслужба разпространиха кадри от началото на срещата. На тях се вижда, че Борисов посреща привържениците и им дава право да започнат разговора. След фенското уточнение, че не защитават корпоративни интереси, а са там, за да разберат "какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък", Борисов взе думата. "Тук е трудно да се определи кой е по-голям фен на Левски от мен и вас. Защото съм сигурен, че съм ходил на повече мачове, отколкото вие всички заедно. Така ли е? Така че това са две различни срещи. Това са две различни теми. Понеже вие ги обвързахте в една, затова е толкова голям интересът. Футболният клуб Левски е нещо, което го има и ще го има. И ако вие искате да го има този футболен клуб във вида, в който вие си го представяте - акциите трябва да са си при вас! И да си държите управлението на клуба. Така, както е в Барселона и Реал Мадрид. Там, където публиката и феновете имат важна роля. Толкова по модела на управление. Ние като изпълнителна власт не може да ви отговорим публично на този въпрос. Вие обвързвате двете теми. Направихте няколко срещи с вашия председател в момента, или пък собственик - Божков (б.р. - Васил Божков), и обвързвате с това днешната среща. Затова ще започна с нея. След като се направи проверка от финансовата инспекция, този доклад идва при мен. Мисля, че на осма страница беше - това нещо може да си го прочетете. Това нещо го сезираме и го даваме на прокуратурата. Къде е Левски в цялата работа? И вие се срещате, излизате, обяснявате, плашите ме с бунтове. Какво искате ние да направим? Този доклад да го скрием (б.р. - слага го под масата). Не можем да го скрием, защото утре ще дойде прокурорът и ще ме пита защо сме го скрили. Писали са го хора, те си носят отговорност със своя подпис и печат. И аз съм длъжен да вярвам на тази институция. И ме плашите с бунтове, така излиза". След уточнението на феновете - "Няма да излизаме, да се бунтуваме и да правим каквото и да било на улицата в защита на корпоративен интерес", записът спира.
Какво са си казали след това - по протокол и извън него? Ще продължи ли Левски да бъде зависим от конюнктурата, докога ще бъде забъркван в политически и икономически интереси? Отговори няма. И явно, че колкото и да се отрича моделът "Бащица", в момента се търси нов такъв за ФК Левски.


Степан Хиндлиян: Съгласиха се, че моделът е грешен


Председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян заяви, че сегашният модел на управление на футболните отбори не е устойчив и това е видно. Той отчете, че през последната година Левски е стабилизиран под някаква форма. "Поговорихме с премиера за доста неща. Някои съществени, някои не дотам. Присъстващите държавни мъже според мен се съгласиха, че моделът, по който се управлява футболът, е погрешен и води до там, където се намира Левски", сподели Хиндлиян. "Беше предложено да си вземем акциите, каквото и да означава това?! Така стоят нещата. Ние отговорихме, че ще си помислим. Спас Русев също ни казваше да си вземем акциите, но не го направихме. Дали ни използват и едната, и другата страна? Нещата, поставени по този начин, неминуемо вкарват феновете в тази игра", заяви Хиндлиян след срещата.
По време на разговора си с Борисов той каза на премиера: "В последните години е ясно, че без намесата на държавата не се получават нещата. Какво имам предвид - странен е начинът, по който се прехвърля собствеността от едни хора на други хора, и това ни кара да мислим, че този модел не може да продължава по този начин. И че съответно отнякъде се дърпат конците - това е най-грубо казано, без да искам да вменявам отговорност персонално на когото и да било".


Илия Христов:
Твърдо сме зад сегашното
ръководство, вярваме му

Председателят на сдружение "Сини сърца" Илия Христов застана твърдо зад ръководството на Левски. "Вярваме в сегашното ръководство. Има прозрачност. От представените документи на срещата с господин Васил Божков се вижда, че Левски е финансиран по правилен начин, което се потвърди и от министър Горанов. Тоест, давани са дарения, а не заеми. Всичките ни членове изразиха подкрепа за сегашното ръководство. Дали бизнесът е законен, не можем да кажем, не сме разследващ орган. От представените документи на срещата с премиера аз не мога да преценя дали г-н Божков има някаква вина, извършил ли е нарушения. Защо точно сега стават тези неща? Отговорът беше, че това е свързано със сигнали. Всички знаете за братя Найденови... Предполагаме, че е във връзка със сигнала, който са подали", каза Христов.


Димитър Костадинов:

Клубовете трябва да са
отворени към публиката

Членът на УС на Националния клуб на привържениците на Левски Димитър Костадинов, който е брат на Любомир Костадинов-Младежа, заяви, че не може феновете да бъдат търсени само след като даден бос има проблеми с бизнеса, а в останалото време да не се интересуват от мнението им.
"Резултатът от срещата ни с премиера е такъв, че порочният модел "Бащица" най-сетне беше признат за проблемен. Определено не сме готови да го заменим веднага с нещо ново. Но направихме малка крачка от дълъг път, който трябва да извървим в тази посока. Феновете са пазители на идеалите, те трябва да са коректив. А ние виждаме как един след един Бащици идват и си тръгват, а остават все повече задължения. Крайно време е този, който се нагърби с управлението на клуба, да бъде отворен към публиката и да им позволи да участват в този процес. И той да е прозрачен и диалогичен".


Даниел Стрезов:
Нямаме готовност
да управляваме тима

Председателят на тръст "Синя България" Даниел Стрезов заяви, че Левски е тръгнал към своята финансова независимост. "Това, че ние в България не познаваме други работещи модели, не означава, че такъв не съществува. И не означава, че ние не трябва да се опитаме да ги намерим и приложим. Ако утре акциите бъдат депозирани, нямаме готовност да поемем чисто административно управлението на клуба, да не говорим финансово. Но, от друга страна, ние сме хората, които посрещаме и изпращаме поредния Бащица. Едни и същи действия ще водят до едни и същи резултати. Проблемът е, че рискът е концентриран само в едно място - само един издържа клуба."
"Ясно си даваме сметка, че всеки следващ собственик си тръгваше, оставяше все по-големи задължения. Даваме си сметка, че в момента клубът е тръгнал по правилен път. Правилно управление, организация в администрация и ДЮШ, правилна политика при трансферите. Преди това е имало безстопанственост."


Адриан Петров:

Клубът е политически
заложник от 5-6 години

Представителят на "Ултрас Левски" Адриан Петров - син на бившия защитник на сините и националния отбор Петър Петров, призова клубът да не бъде месен в политиката. "Надявах се срещата да ме убеди в други неща, но Левски е политически заложник от поне 5-6 години. Видяхме триумвират с неясен произход, видяхме Спас Русев. Това няма как да стане без благословията на управляващите. Питах дали е случайност това, което се случва. Казаха ми, че най-вероятно е случайно. Питах дали проектозаконът на Валери Симеонов не е противоконституционен. Казаха ми, че ще бъде проверено. Крайно несериозно е да се предлага закон, без да се провери дали това няма да има последствия за държавата. За първи път имаме от 5-6 години собственик, който се заяви и каза, че парите са негови. Финансовият министър потвърди, че финансирането на Левски в момента е под формата на дарения. Тоест, финансовото положение на клуба не се утежнява, а напротив. На левскарите им омръзна да виждат спуснати собственици. Крайно време е да бъде спряно това Левски да бъде разменна монета в разни игри. Ние трябва да протестираме на стадиона. Той трябва да е пълен на всеки мач".