Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой По резервите ще ги познаете

По резервите ще ги познаете

21-11-2019 Желю СТАНКОВ

В предстоящия зимен трансферен прозорец ще стане ясно какви са целите на Левски. И то не толкова по привлечените футболисти, защото се предполага, че този път новите са набелязани, препоръчани, гледани и анализирани от когото трябва. А също и платени от когото трябва.
Дали сините ще бъдат дълго време реална конкуренция за първото място, ще се разбере по друго. Дали клубът ще успее да задържи резервите си. И по-точно - скъпите резерви. И още по-точно - мрънкащите скъпи резерви.
Левски има нужда от освежаване във всички линии, и то не само освежаване, а прибавяне на класа, за да се вдигне нивото. Приемаме условно, че Петър Хубчев иска поне по един нов футболист във всички линии. Логиката сочи, че тези тримата ще са качествени и скъпи. Оттам следва, че те след проведена зимна подготовка ще са титуляри. От което ще се окаже, че трима от така наречените титуляри ще трябва да седнат на пейката. И по пътя на същата логика тримата ще започнат да мрънкат. Не за пари, а заради новия им статут.
И в тази обстановка хората от щаба ще имат сериозна задача. Първо, да обяснят на мрънкащите, че Левски не е детска градина. И второ, да обосноват действията си пред собствениците, тоест да им кажат, че силен отбор има нужда от скъпи резерви. Не може да има шампионски отбор, в който единайсет титуляри вземат заплати между 10 и 28-29 хиляди евро и 7-8 резерви, които се разписват на 3-4 хиляди лева и са в отбора просто за пълнеж. Няма как да стане така. Тимът на Хубчев не трябва да зависи от излизането от състава на един играч. Така стана миналата година, когато Холмар Ейолфсон се контузи и Левски на практика рухна. Точно затова сега Каргас не бива да бъде пращан под наем или продаван, или просто освобождаван с финансова компенсация. На пейката на сините трябва да има един скъп и респективно качествен централен защитник. На вратата е същият проблем. Николай Михайлов вече се размрънка - от Левски не си спазили обещанието, бил разочарован, бла-бла. Ама няма такива филми, татин златен! Стоиш си на "Герена" и си заработваш заплатата! Чакаш Миятович да изпусне два пъти топката, два пъти да излезе неразчетено и да му я вкарат, надяваш се да го пратят на пейката и влизаш на вратата.
Но ако Левски разкара Михайлов, за да се освободи от високата му заплата, или за да прави сечено на баща му, ще бъде грешно. Само пример с Лудогорец. Там имат трима вратари от високо ниво - Ренан, Пламен Илиев, Владо Стоянов, един малко по-ниска класа - Хорхе Браун, и около половин дузина централни защитници, които могат да бъдат титуляри. Ама били скъпоплатени, ама сигурно и в Разград мрънкали...
Няма как, клишето с дългата и равностойна скамейка не може да бъде оправдание в момента, в който се тегли чертата и на "Герена" пак започнат да се питат - ама защо така стана, ама защо не стана иначе. Ясно е, че паралелно с всички процеси ще вървят и въпроси за талантите от школата, защо не влизат в групата, защо не им се дава шанс. Ако на някого като Станислав Иванов не му се наредят нещата и той не сграбчи предоставената му възможност, да забрави просто да тренира за здраве и просто да е пълнеж в мъжкия отбор. Да, това е друга дълга и напоителна тема, но е време на "Герена" да покажат, че правят всичко възможно да спечелят трофей този сезон. Някъде в края на зимната подготовка, след всички контроли, по списъка на резервите ще си проличи дали Левски е направил крачка напред в развитието си като отбор.