Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

05-03-2012 По въпроса с Бербатов

По въпроса с Бербатов

05-03-2012 Дидро (назаем Sportcefe.bg)Дано след историческия месец март отново го виждаме повече на терена, отколкото горе на зида, където седят резервите на „Олд Трафорд"...
Настане март,

Слънце над Манчестър изгрее,

Подписи обсипят договора бербатов,

Данчев сияе, Дия се смее,

Съра вече и титуляр го пуска...

Нова теория все повече намира място из задимени кафенета и кръчми на София. Хората опитват да си обяснят защо втората най-обсъждана фигура в държавата (наздраве, господин премиер!) продължава да е периферен играч в Манчестър Юнайтед. Понеже сме българи, понякога обсъжданията имат доста нездрав характер. Не всеки е чак толкова искрено щастлив да види Бербатов да успява. Затова сега е удобно време да вкараме виц и насме??ка в ситуацията му на твърда резерва.

Но по-важното е: Какво наистина се случва с най-добрия футболист, който сме показали на света през новия век?

Та тази нова теория за Митковото положение е следната. Вече е март и трябва да влезе в сила клаузата към договора на нападателя, с която Юнайтед автоматично удължава контракта за година. В нея обаче са записани сума подточки и условия, сред които може би има и такова за брой изиграни мачове през последния сезон преди активирането на клаузата. Вероятно тази цифра е обвързана с една друга - на финансовите условия на новото споразумение. С други думи - ако Бербатов изиграе 20 мача като титуляр, новата му седмична заплата ще е с 10-20 хиляди по-висока. А ако, както се случи, е резерва в еди какъв си процент (над 50 примерно) от двубоите, запазва досега??ното си възнаграждение, а може би дори приема намаляване.

Не е теория на конспирацията. Такива случаи историята помни предостатъчно. Разбира се, че клубният интерес е по-важен от този на един играч. Освен това Бербатов е деликатна тема за Юнайтед и с това, че трудно може да бъде „избит" като инвестиция. Негова продажба през лятото би донесла най-много десетина милиона, на фона на 30-те, платени преди 4 години. А и за да има продажба, клаузата все пак трябва да влезе в сила. Защото ако през юни Бербатов няма договор, той си заминава като свободен агент.

Може и да е само теория. Защото има и тенденцията Бербатов да играе основно в мачове от категорията „задължителни" за отбора. Не го виждаме срещу Челси, Арсенал, Ливърпул, Тотнъм и Манчестър Сити. Влиза обикновено срещу Уигън-ите и Стоук-овете на Вис??ата лига, където с лекота вкарва и прави нещата да се случват. Явно Фъргюсън е сортирал играчите си на отряди, всеки със своята мисия и готов за определени мачове. Ще има тежка битка в Ливърпул - трябва му кореецът Парк, който не спира да тича и след края на мача. Трябва му Рууни, когото могат да ритат и блъскат, без това да нару??и вътре??ния му мир и ду??евност. Трябват му Скоулс и Гигс, които дори на преклонната си за футбола възраст някак намират сили да издържат на най-тежкото напрежение. Рутина и опит.

Все пак би било хубаво насред ло??ото, ако теорията се окаже вярна. Защото след влизането в сила на тази прословута клауза, Бербатов би трябвало да заиграе по-често.

В неделя знаково се срещнаха Тотнъм и Манчестър Юнайтед, двата отбора представили българската деветка на Англия, а и на света. Тъжно е да се сетим, че допреди четири години той бе нападателят, около когото на Острова се пи??е??е и коментира??е всяка седмица. Как отигравал топката като с ръкавици, какъв гол вкарал, колко асистенции имал. Сега дори вестник „Манчестър ивнинг нюз" го позабрави. Не че на Бербатов му пука, той отдавна е над суетата да види името си във вестника. Дори напротив, страни от медийни изяви. Но е притеснително, че футболът, който играе, е далеч от очите на хората. Дано след историческия месец март отново го виждаме повече на терена, отколкото горе на зида, където седят резервите на „Олд Трафорд".

В противен случай може би е време за промяна. Защото краят е далеч, Бербатов има поне 4-5 години футбол в краката си. Те са доста свежи, защото напоследък основно тренират, нямат натрупана умора от маратона от мачове. ?? могат пак да заиграят както си умеят, но някъде другаде.

Март дойде. Чакаме отговорите.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар