Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

12-05-2019 Почетино: Реал е мечта, но трябваше да кажа

Почетино: Реал е мечта, но трябваше да кажа "не"

12-05-2019 Диего ТОРЕС EL PAIS

Във вашата книга "Смелият нов свят" говорите за "универсална енергия". Как определяте това?
- Тази енергия се усеща и вижда. Всички могат да я разберат, но не всички са отворени, за да постигнат своите желания чрез нея. Аз я усещам от малък. Тя винаги е била в съзнанието ми и нямам представа защо. Мислех си, че има някаква енергия, която ми позволява да мечтая за неща, които после постигах.
Когато говорите за играчи, не го правите от позицията на властта, а по-скоро на основата на съчувствие. Поставяте се на мястото на онези младежи, които смятате за обречени на страдание, но не се ли показвате уязвим пред тях в опита да ги освободите от страха?
- Ние търсехме нещо по-различно. Главното е да се състезаваш и да печелиш. Който казва, че не се борим за победи, много бърка. Но по какъв начин можем да го постигнем? В крайна сметка сме тук, за да помагаме на клубовете да развиват проекти и

да оставим завещание

което не е само чисто футболно. Да научаваме играчите да тълкуват играта, да избират по-точна позиция, да се подобряват в защита или физически, но също така като човешки същества да открият онзи мир, който генерално не съществува в света. Когато се съберем в началото на сезона, разделяме на две нещата. Наполовина човешкото, наполовина професионалното. На първо място обаче поставяме ударение върху човешкото, защото там се корени успехът.
Може би точно този подход ви позволява да се надхвърли идеята за отбор?
- Дългосрочният път заедно винаги ще има много по-голямо и положително влияние от всяка друга форма на развитие. В Еспаньол бяхме заедно 5 години, но тази група от хора винаги си спомня за нас. Спасихме се от изпадане в Сегунда, което може би е по-трудно постижение в сравнение с печеленето на ШЛ с Барса, Реал или Байерн. В Тотнъм сме също 5 години и повечето играчи са с нас от самото начало. Това означава, че няма как проектът да бъде устойчив във времето, ако не обръщаш внимание на личния контакт.
Форматът на Англия е блестящ, но може ли накрая да се зарази от пороците на НБА? Няма ли прекалено много клубове да загърбят целите в името на бизнеса, тъй като надпреварата за трофеи създава доста разходи и в същото време пречи на приходите?
- Заслугата на този Тотнъм е, че

за 5 години се намери баланс

между финансовото и спортното. Ключът е в детайлите. Ние бяхме достигнали до една точка, при която не гоним конкретно класиране. Целта бе най-напред да се изпълни стратегическият план на клуба, за да стигнем там, където сме днес. Очакванията обаче не бяха да бием Реал, Дортмунд или Ман Сити, нито да се борим за титлата в Англия. Приоритетът бе да се построи спортната база и стадион за 1,4 млрд. евро. А ние в отбора сами се поставихме под натиск и си казахме, че трябва да положим усилие.
Ако трябва да се посочи един играч на Аякс, който ви е създал най-много проблеми, кой е той?
- Дони ван де Беек. Никой не говори много за него, ала играе свръхдинамично - излиза зад гърба на Тадич, труди се във всяка една линия, вкарва голове и играе за колектива. Той, Нерес и Хаким Зиеш придават на отбора типичната му дързост и спонтанност.
Друга пречка за Тотнъм е липсата на трансфери...
- Миналото лято шансовете за покупки бяха нулеви, а желаещите да напуснат: доста. Звъняха ми и ми казваха: "Тренер, ако ме поиска такъв или такъв отбор, си тръгвам". А аз отидох при президента и му казах, че имаме нужда точно от такива футболисти - с високи амбиции и жажда за трофеи.
Какво е да откажеш на Реал М?
- Това е мечта за всеки, но трябваше да кажа "не". Съвсем скоро бях преподписал с Тотнъм и усещах, че нищо не мога да сторя. Шефът на Тотнъм не искаше да приема оферти за мен. Ако ме бяха накарали да прекратя контракта, нямаше как да го сторя, защото не мога да се държа по такъв начин.