Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Помнете този случай

Помнете този случай

08-06-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Сигурно сте чели или чували за най-модерното оръжие в наши дни – хибридната война. Това ново бойно изобретение е изключително ефикасно, защото поразява мозъците. И доста по-евтино, струва милиарди пъти по-малко от обичайните оръжия. На практика се произвежда с налична и сравнително евтина техника - зависимите медии.
Точно преди 2 седмици класическа хибридна война се проведе в края на футболното първенство на България. И тя

постигна
всичките
си цели

на 24 май се играха последните двубои от Първа лига. Интригата се беше запазила до последно, на двата основни конкурента за титлата им трябваха само победи. Но само една от двете победи носеше титла на България. Тази в Разград. Няколко часа преди началото на събитието медиите хвърлиха хибридната бомба. Която в следващите 2 дни облъчи мозъците на цялото население. И след това всичко приключи. Последва пълно мълчание в стил забравете този случай!
Връщам лентата обаче към технологията на хибридната война, а накрая ще изведа и смисъла от избухването й. Цялото внимание след края на първенството бе отклонено в посоката на мач, който бе изигран на 4 май. Тоест цели 20 дни преди хибридът да бъде задействан. Но това е без всякакво значение, поводът можеше да се е произвел и 200 дни по-рано. Надявам се читателите да помнят, че ЦСКА беше свързан и с изваждането на Верея от Първа лига. Онзи фейк може да го броим за подгряваща маневра. Която обаче подсказа, че нещата могат да загрубеят с нещо по-мащабно.
Не съм прокурор, съдия, адвокат. Дори не съм разследващ журналист. Няма да се впускам в разсъждения по измислена фактология. Но на 25 май както всички останали бях бомбардиран със заглавия от сорта „УЕФА започва разследване, вадят ЦСКА от евротурнирите“. Вътре в информацията се цитираха десетки членове и алинеи, с които щяло да се действа абсолютно безмилостно и безпощадно. Доказателствата не се подлагаха на никакво съмнение. Без никаква презумпция за невинност бяха питани отбори от Втора лига дали ще заемат овакантеното място от ЦСКА в елита. Най-важното, подкладена бе мащабна дискусия във виртуалното пространство, където троловете веднага разпространиха своята разширена версия за събитията във Варна. Естествено, в условията на пълна анонимност зад някой никнейм, те сътвориха цяла нова „Илиада“. Как станало, кой си бил признал, включено беше варненското МВР, специалната прокуратура, върховете на властта, кой ли не, за да се придаде пълна достоверност на хибрида.
Не случайно обаче се нарича хибридна война. Във войната винаги има две страни. От другата страна на барикадата застанаха хората, които се опитват да мислят. И си задават въпроси по силата на най-обикновената логика. Но това също обслужва хибрида. Създаването на поле за дискусия е търсен ефект. Нарича се посяване на съмнение. Ефектът вече е постигнат, след като десетки хиляди разсъждават по темата. Те обаче не си дават сметка, че при хибридните войни само привидно се търси истината. Тя няма никакво значение. В хибридната война

е важен само
резултатът

И той е наличен. Лесно е да се види. Димната завеса си отива толкова бързо, колкото е дошла. 2 седмици по-късно сме в ситуация, все едно че това въобще не се е случвало. Оказа се, че нищо черно на бяло няма. Дори няма интерес да се чуе версията на пострадалите. Георги Илиев защити името си с морални постулати, Иван Дюлгеров пусна един пост в интернет. Другите четирима замесени дори не бяха питани. И това е нормално, хибридната война не се интересува от лични драми. Нейната задача в този случай касаеше единствено и само 24 май – най-светлия празник. По ирония на съдбата - българския празник на славянската писменост. Онова нещо, което ни е направило мислещи същества. В случая обаче хибридната война използва делото на Кирил и Методий за своите користни цели.
На 24 май в 20 часа започнаха 2 мача. В София на „Армията“ ЦСКА прие Ботев и вкара гол чак в последната минута. Независимо че мачът нямаше никакво значение за жълто-черните, видимо те бяха доста мотивирани да не загубят този двубой. Някак бяха преживели загубата във финала за купата и се бяха абстрахирали от задаващите се уволнения. И за радост показаха, че могат да играят за честта си. Похвално, така трябва да правят всички. В Разград Лудогорец прие Черно море, притиснат от огромното напрежение да спечели на всяка цена. Задачата изглеждаше трудна, защото точно моряците бяха победили два пъти поред зеления хегемон. Ситуацията безспорно бе притеснителна, още повече че Лудогорец в края на сезона игрово бе пълна развалина. Но няколко часа по-рано се разбра, че ръководството на Черно море е отстранило 6-ма футболисти, петима от които трябваше да са титуляри в мача. Със скалъпения уж набързо състав гостите бързо убедиха, че няма да оказват кой знае каква съпротива. Нямаше как да го направят със 17-годишен вратар и защитата пред него, която за пръв път играеше в такава формация. Чисто футболно головете на домакините изглеждаха доста леко постигнати, но в условия на достоверност.
Така завърши първенството. Последните мачове на практика не взеха лъвския пай от вниманието, защото в полунощ в интернет пространството основната тема бе изваждането на ЦСКА от евротурнирите?! И всички зачакаха доказателствата, които в понеделник трябваше да са при генерал Василев в БФС. А след това да пътуват и за Женева. И да започне бърза процедура, защото доказателствата били безспорни. Небивалици и приказки от „Хиляда и една нощ“. Въобще никой никога не го е искал и не това е била целта. Лесно мога да ви го докажа, същите тези, които яхнаха „новината“, странно защо не я продължават вече 2 седмици. Най-нормалното бе да ровят до последно. Така се правят големите разследвания. Нищиш до последната подробност. При хибридните войни няма журналистика, при тях удряш и бягаш. В случая се спотайваш!
А целта бе мачът Лудогорец - Черно море да остане на заден план. Както на заден план остана преди 6 години мачът Монтана - Лудогорец. И тогава хибридната война се състоя на „Герена“, като никой и до ден днешен не си задава въпроса защо Славия беше мотивиран, а Монтана не. Пак натъртвам, никакви претенции към Славия, че спъна Левски за титлата. Но защо спъването винаги е само на единия стадион?! А някак за другото сме ни лук яли, ни лук мирисали. И Лудогорец потъна в тишината, а в последните 2 седмици близо 90 процента от медийния поток е свързан с ЦСКА. Това обаче не носи шампионска титла за разлика от хибридите, които помагат в най-важния момент.
Ако вече сте си задали справедливия въпрос дали не ги надценявам, бъркате! Хибридната война е суперлесно оръжие, особено ако притежаващ наличните средства, в случая подчинени медии. Не е въобще проява на някаква гениалност да се произведе. Мислещите хора дори трябва да се чувстват засегнати, че толкова лесно ги пускат по пързалката надолу. Но в наши дни за съжаление мисленето е кът. И затова толкова лесно и безпроблемно минават манипулациите. За съжаление това ни чака в бъдеще.