Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Половин век с Царица Стефка

Половин век с Царица Стефка

25-03-2015 Хари ЛАТ??ФЯН

От плувния басейн в Пловдив, през 209-сантиметровата лента в Рим, до председателското кресло на БОК

В последно време българският спорт е изпъстрен от скандали, напрежение, обвинения, противоречия и куп грозни и неприятни моменти. Някак назад останаха радостните мигове, а и те сяка?? са толкова рядко, че дори не можем да им се насладим както трябва. Забравихме какво е щастие, усмивки и хубаво настроение.
Е, дне??ният ден определено ще е малко по-различен. ?? към него спортната общественост ще погледне по-ведро. Защото на тази дата, 25 март, но преди 50 години се е родила най-голямата легенда в историята на българската лека атлетика. Днес, своят половинвековен юбилей ще отпразнува Царица Стефка Костадинова.
Какво ли ще??е да е, ако в началото на 70-те родителите й не я бяха записали на плуване, а от там и в спортното училище? Съдбата обаче си знае своето и не бива да се поставя под съмнение. В най-ранната си възраст бъдещата легенда се докосва до плувния басейн, след което спортът я запленява, за да остане завинаги част от нейния живот. ?? продължава да е неизменно в нейното ежедневие, под формата на председател на БОК.
За да бъде това, което е в момента Костадинова, са нужни няколко елемента. На първо време – железен характер. Воля и глад за победи и спортна злоба. Но и хора, които да помагат както в хубавите моменти, така и в онези, по-трудните, които остават скрити за големите обективи. Началото е поставено от Еньо Тодоров в Тракия Пловдив. Още в най-ранна възраст Стефка се е отличавала от останалите. Не е случайно, че в състезание за 12-годи??ни тя поставя световен рекорд от 1,66 метра, който за сравнение е върхово постижение при дамите през далечната 1941-а! Следва скок от 190 см, когато е едва на 17 и първа по-сериозна травма, която я отдалечава от спорта за една година.
Време, което обаче не разколебава Костадинова, а само я прави по-силна. През 1983-а среща и новия си треньор (в последствие първи съпруг) Николай Петров, а останалото, както се казва, е история. На 25 август 1984-а записва първият си скок от 2 метра. До края на кариерата й, тази бройка достига 197 в общо 130 състезания!
Две са обаче състезанията, които както Стефка, така и родната и световната спортна общественост никога няма да забравят. На 30 август 1987-а Костадинова печели прозвището Царицата, записвайки ненадминатият и до днес вече близо 28 години световен рекорд от 209 см. Прави го там, където много фаворити се пречупват – на световното първенство. Арената в Рим, мястото на което са увековечени легендите от древността, превръща Стефка в легенда, нареждайки я току до гладиаторите от миналото.
Следват редица гросмайсторски постижения, за да се стигне до апогея през 1996-а. Само година, след като е родила сина си Николай, Костадинова печели и мечтаната олимпийска титла. В Атланта тя трябва на два пъти да подобри олимпийския рекорд, но в крайна сметка пречупва съпротивата на гъркинята Ники Багокиани след 2,05 метра от втория опит. Богата колекция е запълнена. Няма връх, който да не е покорен.
През 1999-а е сложен и краят на славната кариера. За да започне изкачването по стълбицата в спортната ни администрация. Стефка става вицепрезидент на федерацията по лека атлетика, а 3 години по-късно вече е зам.-председател на Държавната агенция на спорта. Трябва да измине още толкова, за да може Костадинова да наследи ??ван Славков като ??еф на БОК. ?? така след две преизбирания тя продължава да оглавява Комитета и до днес. За да отпразнува с високо вдигната глава 50-ия си юбилей. А ние можем само да и кажем скромно – Честито.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар