Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Полицията щурмува офисите на БФС

Полицията щурмува офисите на БФС

27-11-2019 Тема спорт

Полицията щурмува вчера около 14:00 часа офисите на БФС в Бояна и на улица "Иван Асен II" 26. Органите на реда нахлуха в централата 43 дни след като това стори ГДБОП при оставката на президента Борислав Михайлов. Тогава акцията бе свързана с футболното съдийство, като се стигна до задържане и разпит на шефа на реферите Йордан Сталев.
Вчера екипите на МВР се озоваха в офисите на БФС вследствие на разследването на bTV за това как се харчат парите за развитие на детско-юношеския футбол. Това се случи само час преди от централата да дадат пресконференция, на която влязоха в обяснителен и оправдателен режим относно харчовете. Брифингът започна в 15:00 часа, а в Бояна вместо звука от удари по топката на игрищата се чуваше такъв от кубинките на полицаите, които бродеха из стаите.
Пред сградите в полите на Витоша и в центъра на София бяха паркирали коли на Жандармерията. Наскоро от МВР заявиха, че от няколко месеца разследват футболната централа за икономически престъпления. По неофициална информация на bTV вече е образувано досъдебно производство, а случаят е поет от специализираната прокуратура.
"Реално работим от 2-3 месеца, но тъй като става въпрос все пак за икономически разследвания, това е обработка на много документи, анализ на парични потоци, на процедури, така че се надяваме в скоро време да има конкретен резултат", коментира вътрешният министър Младен Маринов.
При акцията вчера от полицията са действали с решение на съда, което позволява да се иска разрешение за претърсване и изземване на налични предмети, вещи, книжа или компютърни информационни системи, съдържащи информационни данни, които могат да имат отношение към извършваната от групата престъпна дейност и се предполага, че се намират в посоченото помещение.
Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов коментира вчерашната акция на пресконференцията.
"Провеждаме брифинга в малко неочаквана ситуация. Преди него получихме едно съобщение от Софийския районен съд. Дадено е съгласие да се извърши проверка на документи, които не са описани. В тази връзка в момента горе полицията и колегите от футболния съюз подготвят необходимите документи. Една част от тях сме ги подготвили. Няма нищо страшно или неприятно. Не е хубаво това, което колегите преживяват, защото в БФС работят млади и интелигенти хора. Всички тези събития, които се случват, не са хубави за тяхната психика. МВР има право да върши проверки. Ако те разследват конкретни физически лица за нарушения, сигурно ще го обявят. Институцията футболен съюз няма как да бъде разследвана, защото тя е юридическо лице. Ако има лице, което е извършило нарушение, то трябва да си понесе отговорността. Накрая ще бъде изготвен протокол, за да знаем какво е иззето", каза Попов.
Вицепрезидентът в оставка Емил Костадинов, който също бе на пресконференцията, на въпроса дали е притеснен от проверките на МВР отговори: "Притеснение нямам никакво, защото знам какво съм правил".
Така остава да чакаме и да разберем кой, къде, кога и как е сгафил и дали най-после ще има виновни.