Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Планът за Левски е само  един – Ново начало

Планът за Левски е само един – Ново начало

19-06-2021 Жаклин МИХАЙЛОВ

Футболен клуб Левски е в труден период от своето съществуване. Оголените зъби на действителността категорично говорят, че нещата отиват към неизбежен край. И неизбежно ново начало. То може да е с Джоузеф Диксън, може и да e без него. Може да е със сегашния мажоритарен собственик Наско Сираков, нищо чудно и да е без него. Но Левски ще го има не заради „усилията“ на двамата, а заради своите милиони привърженици.
Вярно, по-голяма част от тях в момента не са ресурс на клуба, защото клубът не им дава възможност да участват във финансирането. Това с картите и артикулите е бошлаф работа при осмо място в класирането, неучастие в европейските турнири и наличие на нискокачествен отбор. Огромната маса левскари

се активизира
само при
големи поводи

И тогава паричният поток потича пълноценно. А с призиви дайте да дадем, за да има Левски, нещата не се получават. И сълзливата и сърцераздирателна декларация преди няколко дни няма как да хване дикиш. Не може вечно да искаш, а нищо да не даваш в замяна.
От 24 май насам около Левски ври и кипи. Предвидих, че синята тема ще е основната в медиите. Лошото е, че новините се затлачиха и зациклиха. 10 юни мина и замина, а сега се говори за нови три седмици, което идва някъде около 10 юли. Наивници да вярват, че симпатичния Джо ще извади митичните 250 милиона долара почти не останаха. То и парите варират постоянно от 100 до 250 милиона и разликата е осезаема. Но когато се говори за неща, които никога няма да станат, може и един милиард да се сервира на тепсия. За съжаление в света на финансите и инвестициите нещата въобще не са толкова елементарни. И въобще не опират до гаранции. Инвестиции се правят, за да се печели от тях. А от инвестицията в Левски и с просто око е видно, че няма как да се спечели бързо и лесно.
В какво обаче да бъде упрекван Диксън, при положение че му предлагат фабрика на 9 септември. Или както е казал народът – на баир лозе! Преди 13 години Левски наистина беше инвестиция и тогава можеше реално да се смята. Толкова ще се даде, но после ще се спечели в пъти повече. Тогава можеха да се строят стадиони, молове, ако щете Лас Вегас и Атлантик сити, взети заедно. И се връщам пак към феновете. Един пълен стадион за мач от групите на Шампионска лига си е чисти около 3 милиона лева само от билети. Хайде иди ги събери тези пари от абонаментни карти за отбор, който е останал на 30 точки зад шампиона.
Случва се нещо крайно несправедливо. Търси се вината в неподходящите хора. Нито Диксън, нито Наско Сираков са виновни за

създалата
се ситуация

Те поне се опитват да правят нещо, което видимо е обречено на неуспех. Декапитализацията на продукта Левски обаче я извършиха други, които сега стоят настрана и дори имат наглостта да дават акъл. В момента, в който Левски се скачи за управляващата политическа каста, нещата тръгнаха към един закономерен финал. И той не можеше да бъде друг освен фалит. Злополучният модел „Бащица“ в най-лошо изпълнение го видяхме в Подуяне. Защото другите Бащици поне си милеят за клубовете и наистина ги чувстват като свои, а в Левски минаха и заминаха цяла плеяда назначени и рекетирани собственици. Част от които се мъдрят гордо в списъка „Магнитски“. Футболен клуб Левски получи рядкото наказание да има собственици, които не са искали да бъдат такива. Дори най-дълго задържалият се Тодор Батков повтаря непрекъснато, че е станал собственик, защото Миша Чорни се отказал. Развалил си рахатлъка с футболен клуб, така да се каже. А той като малък бил от Ботев Пловдив, но симпатизирал на Левски. В Коматево сигурно падат от смях на съчетанието едновременно от Ботев, и от Левски!
Безумията, извършени на „Герена“, няма как да останат без последствия. Това е порочен кръг от пагубни действия, който 10 години изцежда с цедилка жизнените сокове на Левски. А картинката с Живко Миланов, извеждащ 12 играчи за първа тренировка, е естествен епилог на разрушителните процеси. Ако някой не е разбрал - Левски не може да съществува в правния мир. Натрупани са огромни задължения, а парите не растат по дърветата. Всеки цент, който евентуално Джо Диксън ще даде, отива в канала. Цитирам не който и да е, а Гриша Ганчев. Изрече думите с канала, след като му заминаха едни 8-9 милиона лева за безценната емблема на ЦСКА. За феновете може да струва и 9 милиарда, но си е само една фикция.
Истината е само една и не знам защо никой не я изрича на глас. Левски може тръгне в някаква

нормална или
правилна посока

само ако бъде решен проблемът с наследените бакии. А по всичко изглежда, че той вече може да бъде решен само по един начин – с обявяване на несъстоятелност. Могат да се правят всякакви планове с букви от А до Я, но дамоклевият меч си стои. Всеки, който реши да се хваща с Левски, се сблъсква с едно понятие, което се нарича изчистване. И то на стари задължения. Влизаш в Левски и веднага ти сервират три-четири заплати на персонала, 14 милиона към стар собственик, незнайно колко неплатени вноски на НАП и безкрайни осъдителни присъди от футболисти и треньори в Женева. Това те чака, ако решиш да станеш горд притежател на 90 процента от акциите в един 107-годишен клуб.
Всъщност не трябва да се гледа с чак толкова мрачни краски. Много клубове по света бяха управлявани лошо и стигнаха до подобна ситуация. Случи се и в България. Локомотив София е чудесен пример. Вариантът с Диксън е магическа пръчица. Идва някой и се справя с десетгодишните безумия преди него. Не случайно левскарите таят някаква минимална надежда за хепиенд. Търсят за какво да се хванат с англичанина. Защото, ако това стане, Левски ще се върне там, където му е мястото, и то по безболезнен начин. Предвид закъснението следващата година ще я броят нулева, но пък след това започва същинското шоу. Това са бляновете, които най-вероятно ще завършат с челен сблъсък с реалността. А като дойде тя,

ще се чуе един
многострадален
стон на отчаянието


Според мен никой отвън няма да извади горещите картофи от жарта. Утопиите са прекрасно нещо, но те притежават способността да не се осъществяват. Левски обаче не е утопия. Той има привърженици, а те, взети заедно, правят огромна принадена стойност. В момента в България има отбори, които са напълно обезпечени и работят абсолютно професионално. Но те завиждат на изправения до стената Левски, защото тях няма кой да ги обича. Биха дали всичко на света техният стадион да се напълни с хора. А за Левски това не е никакъв проблем – идваме от север, идваме от юг, старите левскари до един сме тук. Това е Левски и е повече от футболен клуб. Идеята Левски е непобедима и се е доказала във времето.