Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Петър Хубчев: Не съм дефанзивен, трябва да бележим

Петър Хубчев: Не съм дефанзивен, трябва да бележим

31-05-2019 Тема спорт

Вчера Левски официално представи Петър Хубчев като новия треньор на тима. Бившият национален селекционер обясни начина, по който е взел решението да поеме сините. Специалистът сподели желанията си, визията на отбора и засипа с похвали младите в Левски. Хубчев заяви, че познава добре обстановката на „Герена“ и какво се иска от неговия щаб. Новият треньор на сините започна пресконференцията с думите: „Бих си позволил да кажа няколко думи по една друга тема, а не за тази, за която сме тук. През последните два месеца се изговориха и изписаха много верни и неверни неща. За да ви облекча с въпросите, искам да приключа тази тема. Официалното изказване от БФС бе, че в един момент съм бил раздвоен и съм го споделил на президента. Това с цялата отговорност смея да твърдя, че не е истина. Бях твърдо убеден, че по начина, по който ние разбираме нещата и те се случваха, не можехме да бъдем повече полезни там. За това съм уведомил своевременно хората, които трябва да знаят. Не се е случило на Великден, а много преди това. За мен темата приключва днес (б.а. - вчера). От цялото си сърце желая късмет на Балъков и два пъти повече на момчетата, с които работех през последните две години.
Колкото до другата тема, за която сме тук - от много треньори сте чували, но може би поне аз много добре знам къде сме дошли и какво се очаква от нас. Знам за напрежението и какво трябва да направим. Ще се опитаме според нашите виждания и разбирания да го сторим. Ръководството е запознато с това нещо. Приеха ги и оттук нататък искам с цялата си отговорност да ви кажа, че няма да нарушим тези принципи. Това са неща, които досега са ни носили макар и малки успехи. Няма да се кланяме на този или онзи, за да угодим на третия. Казали сме какви методи ще използваме и най-важното е футболистите да убедим в това нещо. Ако го приемат, ще бъде добре за нас и тях“, започна Хубчев.

Какъв отбор искате да направите в Левски? Как ще играе той, след като в медиите се вменяваше, че практикувате дефанзивен футбол?
- Вменяваше се от кой? Два дни ще стоим, за да коментираме какво се е говорило в медиите. Последните десет треньори, които са сядали тук, са казвали едно и също. Левски и ЦСКА са грандове в България благодарение на голямата фенска маса, която притежават, и на футбола, който изповядват. Нищо ново няма да кажа. Трябва да играем офанзивен футбол, да бележим голове, но имаме принципи, които спазваме. Георги Тодоров подхвърли по тази тема в изказванията си и подсказа, но медиите не го коментирате. Той каза, че с 37 допуснати гола няма как да си шампион. Начинът на игра и резултатите ще покажат. За мен няма деление на нападение и защита. Кой е този специалист, който ще ми донесе материал, че сме играли дефанзивно срещу Швеция или Холандия и преди това, начело на Берое или Поморие. Според мен не искате да чувате клишираната фраза, че селекцията е отворен процес. Важното е какви футболисти ще привлечем. Системата е окей. Няма да измислим нова, но треньорският щаб практикува вид футбол според това, с какъв състав разполага. Това е по-важният въпрос, който стои пред Левски.

Кой беше основният мотив, заради който избрахте Левски? Коя беше капката, която преля чашата, за да напуснете националния отбор?
- Много са причините и ако от БФС искат да коментират, тогава да влизаме в полемики. Едва ли ще намерите треньор, който няма да дойде пеша на „Герена“ или „Армията“, и през последните години в Разград. Няма какво да коментирам и кариерата ми, и емоционалното свързване с Левски. Имаше разговор с ръководството, на което присъстваше целият ми щаб и бях напълно открит с тях. Казали сме нашите виждания и дори ги помолих да не взимат веднага решение. Ако те са съгласни с промените, които искаме да направим на спортно-техническо ниво, пеша ще дойдем на „Герена“. Щом сме тук, значи са се съгласили. Но искам да кажа още нещо. Като всички хора и ние спазваме общочовешки принципи. В тази професия аз лично се водя от много важен за мен принцип. Ако приемем, че феновете са много критични, в много от случаите имат право, но в други не. Така или иначе трябва до голяма степен да се вслушваме в тях и да се съобразяваме. Ако 50 процента ни определят като дефанзивни, то другата половина харесват работата, която сме свършили. Нашата задача е да убедим тези, които не ни харесват, в течение на времето да променят мнението си. Но съм убеден, че ще има едни 20 човека, които, каквото и да направим, за да ни заобичат, те ще ни мразят. Просто трябва да се научим да живеем с тези критики.
От колко нови футболисти ще имате нужда?
- Трябва да споделя визията на ръководството за това как ще изглежда отборът. Приех го напълно и дори на почти 100% съвпадаха вижданията ни. Според мен трябва да има 5-6 нови, но ако са 3-4-ма, пак ще е добре. Търсим много класни чужденци или футболисти с по-голям опит. Но не такива само като футболисти, но и с различно мислене. Това не включва само футбола, а и поведение в личния живот, хранене, поведение на обществени места и т.н. Нашата задача е около такива хора да вкараме повече юноши. Много съм благодарен на Георги Тодоров, защото по една или друга причина му бе дадена възможност да използва точно такива момчета. За краткия период от 5-6 мача те показаха, че са имали по-рано място в този отбор. Разбира се, че ще погледнем първо в школата. Това е наш принцип и имаме по-различно мнение за „препоръчаните“ ни футболисти. Искаме да ги видим. Дори имаме по-различно мнение за играчи от школата, които досега не са викани в първия отбор, но ние сме ги наблюдавали. Това е стратегията ни. По-малко хахо-хихи в тренировките, а в мачовете много сериозно отношение. Не искам да се концентрирате върху един футболист, а трябва да изградим силен отбор, който да не зависи от даден играч. Както беше преди това в Левски.

Може ли да бъде привлечен футболист от националния отбор? Гледахте ли вече играчи на живо? Как върви селекцията и ще бъдат ли привлечени преди старта на подготовката?
- Кой треньор не иска да започне подготовка с 26 футболисти? Но това е почти невъзможно и в по-големите клубове. Имаме разговори с някои от набелязаните и няколко човека ги гледаха. Много е трудно да ги убедим да дойдат в България. Що се касае до играчи от националния отбор, запознат съм с договорите им и колко получават, смятам, че не е възможно. Но искам да се запозная с отбора. Ако имаме възможност, дори на всеки пост бихме привлекли нови. Целта е да има силна конкуренция. Клубът е в оздравителен процес и няма да имаме неограничената възможност да привличаме футболисти. Доволен съм от това, което ни беше казано, че можем да привлечем.
Смятате ли, че с това, което казахте, Левски може да е реален претендент за титлата?
- Знам много добре къде се намираме. Нямаме време от 2-3 години. Спомена се от ръководството, че бързи резултатите няма да се търсят, но аз им казах, че не им вярвам и не го искам. Ще се опитаме да го направим.
Имате ли нужда от спортен директор?
- Моето мнение е, че Левски има крещяща нужда от такъв човек.
Кое ви хареса и притесни в последните мачове на отбора?
- Най-много ми хареса желанието на по-младите футболисти. Искат да се доказват и го показаха. Всичко е в техните ръце. Няма да има човек, който от първия ден да е титуляр. Всеки трябва да се бори за мястото си. Много неща ме притесниха, но това са чисто футболни детайли.
Какво трябва да знаят хората за вас? Какво може да ви накара да се усмихнете?
- Това също е мит като внушението за дефанзивния ми стил. Много хора ме познават и дори някой път минавам границата. Радвам се от сърце на постигнати резултати. Не съм привърженик на един-два мача.
Какво мечтаете да постигнете в Левски?
- Един човек ми доведете, който ще каже, че не мечтае за шампионска титла с Левски. Аз също съм един от тях.