Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Папата на  българския спорт

Папата на българския спорт

13-02-2012 Мила ПАНАЙОТОВА

На 80 години ??ван Абаджиев остана неразбран в България и прави ??ампиони в САЩ

В България не обичаме богатите. Тази сентенция вече се превърна в аксиома и никой не се съмнява в нейната истина. Така е, но е доста непълна. Треньорът, донесъл най-много медали за страната ни не тъне в разко??, няма палати, няма банкови сметки с милиони долари, но въпреки това бе охулен и изоставен. В САЩ от десетки години се прекланят пред един от най-големите треньори в света за всички времена. Пи??ат книги, правят CD-та, слу??ат лекции и какво ли още не. Едва ли са съгласни с всичко, което им изповядва Папата. Но взимат най-доброто, прилагат това, което е в съответствие с техните възможности. ?? се прекланят пред името на ??ван Абаджиев. Там няма да чуете реплики „алхимика“, „мо??еника“, „издънката“, „опозорителя“. Не се мятат от една крайност в друга (както обичаме в България), а знаят как да почитат и уважават успелите, без да ги превъзнасят в култ. А тук? В България и при него ситуацията е от осанна до разпни го – или е Бог, или е жив дявол… А истината е там някъде – по средата.
Големият ??ван Абаджиев е основателят на българските щанги. Преди него този спорт у нас е нещо като нищо. България взима някакви точки само и единствено за участие на международни първенства, а щангистите ни са по-скоро като зрители (май както ще се получи и с голяма част от спортистите ни в Лондон това лято…). Медали – няма, постижения – абсурд. Всичко това се променя при участието на второ световно първенство на 25-годи??ния тогава Абаджиев. В Техеран през 57-а България вече има своя първи световен вице??ампион във вдигането на тежести.
Три години по-късно щангистът прекратява спортната си кариера по време на олимпийските игри в Рим и започва приключението му с треньорската професия. Абаджиев започва да налага своята идея за двуразови и триразови тренировки. До този момент в България твърдо се отрича силовото натоварване на спортистите ни. През 1968-а поема националния отбор и увеличава натоварването на щангистите цели… 10 пъти. Дотогава националите са вдигали по 5 тона на ден, а под негово ръководство – 50-60 тона! „Организмът има ограничаваща система, предпазваща го от преминаване на границата на физическите натоварвания, която води до увреждания. Аз това го почувствах, като сравнявах труда на нивата после с тренировките в залата по спортна гимнастика. ?? така се роди тази идея в мен. ?? се стигна до 1968-а, когато приложих двуразовата тренировка. Бях порицаван, но стана нещо като революция…“, спомня си днес Стар??ията. ?? резултатите не закъсняват. На европейското първенство във Вар??ава през 1969 отборът на Абаджиев завоюва два златни медала, последвани от сребърни на световното. Следва висока оценка и признание – по директива от ЦК всички спортове трябва да минат на двуразова тренировка. Две години и половина по-късно на олимпиадата в Мюнхен през 1972-а българските щангисти печелят три златни и три сребърни медали. Получават общо 38 точки и отборно са на първо място. Следват години, десетилетия на успехи – многобройни ??ампиони и медалисти. На олимпиадата Москва през 1980-а българският отбор е на второ място. ?? до днес в света има само ??ест ду??и, които са успявали да вдигнат три пъти по-голяма тежест от собственото си тегло над главата. ?? ??естимата са българи. ?? ??естимата са били тренирани от Абаджиев.
Цялата тази славна кариера на Папата обаче няма как да не е белязана и от много скандали и противоречия. ?? трите големи допинг издънки на българските щанги под ръководството на Абаджиев са на олимпиади, и то през 12 години. На игрите в Монреал`76 Благой Благоев и Валентин Христов печелят титлите, но златните им медали са отнети, а пробите на двамата са доказано манипулирани. През 1988 година в Сеул с допинг “гърмят” Митко Гръблев и Ангел Генчев. Точно 12 години по-късно – в Сидни 2000 медалите на ??забела Рифатова, ??ван ??ванов и Севдалин Минчев са отнети. Оказва се, че ороцетамът от “Софарма” е съдържал забранен диуретик, като заразената партида е само в тази за щангистите. След скандала Тама?? Аян, президент на международната федерация, запла??и, че ако случаят се повтори, страната ни ще бъде изхвърлена от МФВТ.
Днес, ден след като отпразнува своя 80-годи??ен юбилей, Абаджиев е извън родината си. Намери признание не сред свои, както винаги е искал, а далеч зад Океана. От края на 2010-а Стар??ията работи с щангисти в чисто нова спортна академия в Денвил, Калифорния, а ангажиментът му е до олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а. В Сан Франсиско Папата на щангите е по покана на един от първите си ученици – Александър Крайчев, който печели сребърен медал на ??грите в Мюнхен 1972. Голяма част от времето си Абаджиев прекарва в залата и води тренировките на няколко млади момчета. Едно от тях е с български корени – Кристиан Павлов, а Крайчев е категоричен, че е една от олимпийските надежди на Щатите. Много американски треньори слу??ат лекциите на Абаджиев, четат материалите му в търсене на златната среда, „да постигнат същите резултати, но с по-малко натоварване“. Абаджиев, разбира се, твърди, че това не е възможно…

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар