Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

15-02-2012 Паниката Бербатов

Паниката Бербатов

15-02-2012 Дидро (назаем Sportcefe.bg)

Националният отбор сложи кръст на един цял цикъл и тръгва по пътя на нови лидери. В състава на Любо Пенев за първия му мач липсват тримата, които бяха символ на тима (и неуспехите му) през изминалото десетилетие. Бербатов, Стилиян и Мартин. Няма ги.

Бе??е неизбежно един ден да видим списък без трите имена. Те са надхвърлили 30-те, имат общо над 250 мача за България и вероятно аргументът с време за промяна ще се стори солиден. Но трябва да имаме и едно наум - без тримата най-качествени играчи, които имаме през новия век, ще бъде адски мъчно да съставим отбор, готов за равна битка дори със средноевропейски сили.

В контекста на един списък с 22 имена, пак най-важно е отсъствие. Защо го няма Бербатов? Нали е имало разговор с Пенев по телефона? Ясно е, че на Димитър му се играе отново за България, личе??е по начина, по който в Манчестър обясни на българските журналисти, че телефонът му е включен, ако някой иска да го покани. Ясно е също, че Любо Пенев осъзнава колко различна ще е класата на отбора с Бербатов в него. Какво продължава да спъва това да се случи?

Паниката „Бербатов" вече е сериозна тема за разговор. Преди 2 години нападателят бе титуляр в Манчестър Юнайтед, несменяем и капитан в националния, лидер. Отказа се от държавния тим по някакви негови причини. В правото си е. След това обаче загуби и титулярното място в Юнайтед, където играе все по-рядко.

Оказва се, че най-талантливият ни играч и гордост пред Европа е започнал от начало едва 16 мача в последната година. 16 титулярни мача за 12 месеца, а от тях само 8 са за първенство! Това е изключително малко, пък било и за клуб като Юнайтед. Казват, че там тренировките са на нивото на мач от някое първенство като на??ето. Но е ясно, че без мачове няма добра форма и ритъм на игра.

Така без национален отбор, без титулярни мачове в клуба му, Бербатов започва леко сяка?? да се паникьосва. Защото нехайният вид на човек, който няма губещ ход, вече сяка?? отстъпва място на трезвата преценка, че е звезда, която не получава достатъчно изява за класата и таланта си. Вероятно и в този ред на мисли идва промененото отно??ение към националния отбор и видимото желание да се завърне в него. Но - поне до края на май и това няма да се случи и така сезонът на Бербатов ще продължи с няколко епизодични „поддържащи роли" в Театъра на мечтите.

Паниката е сериозна. Бербатов е на 31 години. Националният отбор има нужда от опита и класата му поне за още 2 квалификации, а Юнайтед явно лесно го заменя. Време е 30-милионният да направи своя избор според актуалната ситуация. Преди две години нещо го подтикна да избере клуба пред националния, но сега май е време да облече пак екипа на България, както и да помисли за място, където да играе по-редовно. ??наче просто ще си прибира приятната заплата и ще присъства на събития като подписването на поредния рекламен договор.

Ако сте гледали внимателно интервюто му от Манчестър преди няколко дни, в очите му не се чете??е желание за последното. Той иска да играе. За първи път сяка?? вече му пука, че е резерва, па макар и в Юнайтед. В пакет с това, сяка?? го тегли и към националния, защото му липсват големите мачове. В клуба си не ги получава, използват го като периферен играч за отстраняване на леки препятствия от рода на Уигън и Фулъм.

България е в група с ??талия, Дания, Чехия - ще бъдат славни мачове. Паниката в очите на Бербатов подсказва??е, че той не иска да ги пропусне. Не и заради седенето на пейката в Манчестър. Остава само да бъде направена крачката, която явно с телефонния разговор с Пенев не е измината.

Някои неща май не са за телефон...

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар