Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Отстраняване на Осиек е чаканият допинг за ЦСКА

Отстраняване на Осиек е чаканият допинг за ЦСКА

31-07-2019 Георги АТАНАСОВ

ЦСКА го чака изключително тежък мач реванш срещу Осиек. В Хърватска отборът трябва да покаже дисциплина, търпение и хитрост. Съвсем нормално е да има напрежение сред червените фенове след началото на сезона, защото е очевидно, че играта на 31-кратните шампиони не върви. Ефектът Люпко Петрович обаче даде своя незабавен резултат и в рамките на три дни бяха постигнати две животоспасяващи победи – над Осиек и Славия. Трудни, измъчени, но победи. Тези положителни резултати обаче имат и другата страна, а именно – и в двата случая продукцията на червените на терена бе далеч от желаното и мечтаното от винаги претенциозната и изискваща армейска публика. В първия случай едно гениално изпълнение на Евандро донесе добрия турнирен резултат, а във втория дубъл на същия джокер от Бразилия осъществи обрата, нещо, което червената общност бе забравила какво е.
Така че монетата има две страни – положителни резултати през изминалата седмица и, общо взето, тягостно впечатление от стила на игра на ЦСКА, най-вече като идея, комбинативност и облик на терена. За всички е ясно, че има много какво да се желае.
Затова и предстоящият реванш с Осиек е изключително важен за последващите процеси. Елиминиране на хърватите ще донесе изключителен морално-психологически допинг за 31-кратните шампиони и тяхната публика. Защото, както е добре известно,

европейската сцена
е родният дом
на ЦСКА

Банално е да се повтаря, но е вярно, че успехът в тези изпитания има двойна цена, защото носи добавена стойност като самочувствие, увереност, амбиция и т.н.
Затова двубоят в Хърватска в четвъртък вече ще е от съдбоносно значение в средносрочен план за ЦСКА. Отстраняването на Осиек ще импулсира изключително много червения отбор и може да се предполага, че при подобен развой съставът ще се върне към добрата си и рационална кондиция, която демонстрираше по време на подготовката в Австрия и която странно защо се изпари с началото на официалния сезон.
Тук е мястото да засегнем и тактическата промяна на Люпко Петрович, който заложи на схема 3-5-2. Това звучи изненадващо за изповядваната от ЦСКА философия през годините, но футболният гросмайстор Люпко неведнъж е поднасял подобни режисьорски етюди, защото този човек знае как се играе за резултат в конкретна ситуация. И със сигурност има своята ясна идея за реванша на „Градски врт”. Сега, когато предстои Петрович да „гостува” в родния си футболен дом – Осиек, е неизбежно да се върнем близо 3 десетилетия назад, когато той спечели КЕШ с Цървена звезда. Тогава игра 120 минути класически балкански бетон срещу звездната мултимилионна селекция на Бернар Тапи, водена от белгийския специалист Раймон Гьоталс. Тогава Велемайсторът добута финала с Олимпик Марсилия до 0:0 и след това спечели с 5:4 при дузпите. Тази препратка към вече отдалечаващата се в миналото 1991-а е най-голямото доказателство за това, че Петрович знае как да играе за резултат в екстремна ситуация. Това се видя и в мачовете с Осиек на „Армията“, и срещу Славия в „Овча купел“. В тези два двубоя червените се измъкнаха от пропастта буквално за косата, както се казва. Защото и в двата случая не се виждаше как ще падне попадение във вратата на съперника.
А че възрастта не е порок, се доказва именно от връщането към звездния миг в кариерата на сърбина през 1991-а. Защото само две лета по-късно Гьоталс все пак печели КЕШ с Олимпик Марсилия и стъпва на европейския футболен връх,

когато е на 72 години,
на колкото в момента е
наставникът на ЦСКА

Така че преклонната футболна възраст на Люпко не е никакъв проблем. Примери с такива „старци“ има и в наши дни – през миналата година Юрий Сьомин стана шампион на Русия с Локомотив Москва на 71 години. На същите години покойният вече Луис Арагонес правеше чудеса с Испания и само затвърждава брадатата истина, че във футбола няма млади и стари, а можещи и неможещи.
При всички случаи официализирането на Люпко за старши треньор е положителна стъпка и тя трябваше да се случи, бе неизбежна. Защото стара истина е, че колективната отговорност води до колективна безотговорност. ЦСКА едва ли може да намери по-подходящ треньор от Петрович за реванша с Осиек. Той знае как се измъква крайният успех в подобен тип мачове. Има знанията, опита, самочувствието, а със сигурност и амбицията да го направи. Едно е сигурно обаче – няма да е никак лесно.