Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

27-06-2016 Оправдания много, резултат никакъв

Оправдания много, резултат никакъв

27-06-2016 Хари ЛАТ??ФЯН

Германия. Единственият отбор от висока европейска и прилична световна величина, който България успя да победи в последните две години, откакто Пламен Константинов е начело на националния ни отбор. Период, изпълнен с много очаквания, емоции, плуващи и на двата бряга, и в крайна сметка – нулев резултат. Любимецът на народа, чийто резултати като треньор на лъвовете продължават да стоят в сянката на онова, което постигна като посрещач, бидейки част от тях.
Гибона пое националния в тежък момент, когато записа невиждана серия от 7 поредни загуби в Световната лига. Това послужи като добро оправдание за краха, регистриран на световното първенство в Пол??а, където се наредихме на 13-о място. „Логично е, след като тимът бе разбит от Камило Плачи”, отчетоха специалистите, давайки време на Константинов да изгради свой стил.
Когато си начело на България на волейбол обаче, очакванията са винаги да се бори?? за медал. ?? да се мери?? с най-силните в света. ??наче поема?? футболния или пък баскетболния тим. Там знае??, че всеки успех се приема като сензация. Какво постигна Пламен, когато има??е цялото необходимо време, за да води лъвовете миналата година? Нарисувана Световна лига, където трябва??е да запи??е една-единствена победа, за да осмисли участието ни във втора дивизия – над Франция на финала в София. Уви, тежка загуба с 0:3, която сяка?? окрили петлите, а на нас ни показа каква ще бъде действителността оттук насетне. Водени от голямата емоция на домакинството в „Арена Армеец” на европейското, амбициите бяха големи. Оправданията също толкова. Съставът изпитва??е затруднения с контузиите на Цветан Соколов, невъзстановения Андрей Жеков, проблемите на Тодор Скримов и Николай Николов. Затова и четвъртото място бе прието като успех. Макар то да се дълже??е на 80 процента на публиката в София и на 20 на Владо Николов. А единственият стойностен тим, който бихме, бе именно Германия. При това на два пъти. Отново Франция на полуфинал, в който водехме с 2:0, а след това загуба и за бронза от ??талия. Нарисувани за печелене срещи, които пропуснахме. Но оправданията бяха налице – много контузени, нямаме класа.
Добре, приехме, че е така. Последва олимпийската квалификация в Берлин. Още преди да стартира, бяхме с бяло знаме, че съперниците са много силни и, видите ли, FIVB е виновна, че олимпиадата няма да е като европейско и много сериозни отбори ще пропуснат турнира. Да, но нали това е смисълът на олимпиадата? Ако искат да е с 10 европейски отбора, да си играем само тук в София, че да ни е лесно... Този път виновни бяха правилата и класата на съперниците ни.
Сега на дневен ред е обновяване на отбора. Това е новото, модерно мислене. Гледаме към Токио 2020 и София 2018. ??звинявайте, но националният тим не е клубен, че да го подмладява??. В него трябва да играят онези, които са заслужили, а не такива, на които им предстоят трансфери и ще им се дава път. ??ли проблемът е друг? Дали пък някои заслужили просто не желаят да играят в този състав и при този треньор? А може пък селекционерът да е ре??ил, че някои не са му удобни и да използва поредното оправдание, за да се отърве от тях? Какво всъщност представлява подмладяването? В ??естте мача от Световната лига основният титулярен състав бе от петима, които са първи избор в последните 2-3 години. Единствено Сеганов е нов, но той зае позицията на Агонцев – човека, който измести Георги Братоев. Логиката показва, че разпределителят на ЦСКА е по-добър от този на Монтана и затова играе. ??ли и тук има нещо друго. Тоест – теорията за подмладяване някак изди??а и служи като добро оправдание.
Всеки друг треньор на мястото на Константинов сега ще??е да мисли за оставка, ако вече не я бе подал. Защото нулите срещу отбора ни зачестиха. ?? стават все по-големи. Ясно е, че хората от федерацията не смеят да го пипнат. Защото в момента той ги брани по-добре от всеки друг с медийните си изяви. Какво по-удобно лице от един любимец на народа?! Ако тенденцията на провали зачести обаче, Гибона сам ще изпусне момента да остане в очите на хората като такъв и ще се превърне в най-обикновен говорител, който излиза, приказва много и не казва нищо. А на терена пред него има качествени момчета, които не приличат на отбор и май искат час по-скоро да се приберат в съблекалнята.