Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Не сте като хандбала, но сте тръгнали натам

Не сте като хандбала, но сте тръгнали натам

22-12-2015 Хари ЛАТ??ФЯН

Национали няма, клубовете са на последни издихания, а малцината здрави изглеждат нелогично на фона на общата картина

С наближаването на края на годината настъпва време и за равносметка. „Тема Спорт” по традиция ще ви представи събитията от родния и световния спорт така, както ги видяхме ние и както ги показват статистиките и резултатите. Хубавите и ло??ите моменти, значимите постижения и провалите. Продължаваме с баскетбол. Навремето този спорт бе за мъже на честта, които бяха част от играта заради самата игра.

„Не сме достигнали нивото на хандбала. Много ни сравняват с тях, но мисля, че още сме далеч от тях”. Това бяха част от думите на президента на федерацията Георги Глу??ков по време на Общото събрание на централата миналата седмица. На което се събраха 41! от 139 представители на клубове, имащи право на глас. Да повторя – 41 от 139. След като самите ръководители не се вълнуват от случващото се, защо останалите да го правят? Това е големият въпрос. Да, баскетболът действително не е стигнал все още нивото на хандбала. Не защото се мери с по-силни противници в Европа на национално ниво, с каквито реално не играе, а просто защото все още медиите не са загърбили този спорт. Отразяват го не заради интереса към него, който намалява с всеки изминал месец, а заради обичта на част от тези хора към играта, към оранжевата топка. ?? ще продължат да го правят въпреки спадащото ниво. Не заради онези, които го управляват, а въпреки тях и заради самите себе си и малцината, останали верни на баскетбола, познат в най-чистата му форма.
С края на всяка година хората в този спорт си казват – не може да стане по-зле, догодина нещата ще се оправят. ?? идват празниците, за да напи??ат писмо до Дядо Коледа да им подари повече спонсори и по-малко загуби. Уви, белобрадият старец отива при заслужилите, онези, които са направили нещо, за да получат подаръци. А в на??ия баскетбол тези хора оредяват с всяка изминала година...

Национали и има ли ги изобщо

За първи път в историята се получи така, че да има нулева година за мъжкия национален отбор. След промените в квалификациите за европейското първенство се стигна до ситуация, в която от федерацията дълго време се чудеха да викат ли баскетболисти през лятото, за да потренират заедно две-три седмици и после да си ходят. Фактът, че не го направиха, не говори добре за организацията в централата. Но изниква и един друг въпрос. Кой ще??е да ги тренира? С кого щяха да се съберат тези 15 човека? ??зобщо всичко около националния отбор тази година бе тотално сбъркано. Като се почне още от началото на пролетта, когато без никакви доводи бе уволнен Георги Младенов. При това по най-грозния начин, тихомълком, без да получи ??анс от ??талия да се защити. Да, погромът от 2014-а си е добра причина, но в такъв случай защо не бе освободен веднага след квалификациите? ?? като се има предвид, че в централата уж повечето са му приятели... Но, пази се от приятелите си, са казали по-мъдрите. ?? стигаме до края на 2015-а, в която все още нямаме треньор на националите, не се знае кои ще се явят следващото лято за битката за 2017-а, ще има ли пари за тях, защото от държавата не отпускат средства, и все в този ред неща.
Но като се замислим и виждайки състоянието на женския национален отбор, то липсата на мъжки това лято не е чак толкова стра??на. Всъщност имаме ли такъв е въпросът? Ако се съди по треньорския щаб, този тим би трябвало да се бори за много повече от действителните му възможности. Величие като Петко Маринов, съчетано с най-успе??ния треньор през новия век Георги Божков, би трябвало да даде добър резултат. Уви, само два мача бяха необходими тази есен, за да сложат край на надеждите, че България отново ще е част от Европа. За последно през 1993-а, след унизителните загуби от Гърция и Русия с по близо 40 точки, изглежда, че следващата цел е ??ампионатът през 2021-а. Дотогава я има женски баскетбол, я не.

Перспективата при подрастващите е стряскаща

?? ако в преди??ни години поне едно от момчетата, идващи от младежките отбори, се откроява??е с нещо по-сериозно, то през тази година дори и това нямахме. Нито един от 20-годи??ните, които играха в ??талия, не успя да се отличи с нещо, че да бъде забелязан от скаути и агенти. 20-ото място в подреждането изглежда логично, но тревожното е, че всяко поколение става все по-слабо и следователно мъжкият национален отбор ще се отдалечава все повече от възможността да играе в Европа. От по-малките на този етап блести Йордан Минчев, който дори стигна до проби в ЦСКА Москва, било то и с помощта на Тити Папазов. Това няма значение, защото момчето действително има талант. Остава той да бъде развит. Но само един в следващите 4 години няма да бъде достатъчен да запълни дупката, която ще се остави след края на кариерите на близнаците ??ванови, Филип Виденов и играчите между 1980 и 1986.
При девойките положението е същото и като при жените – НЯМА. След като Дечо Кое??инов е треньор на 18- и 20-годи??ни, защото играят едни и същи момичета, всеки да си прави сметката за потенциала там и идващото след актуалните „звезди”. Борислава Христова е безспорен талант, но е изключение от правилото, което всяка година се забива все по-навътре като пирон, пробил дървото директно в сърцевината и навлизащ все по-надълбоко.

Лукойл набира скорост, докато клубовете затъват в дългове

На фона на плачевното състояние на националите няма как и клубното да процъфтява. Нормално е, след като обвивката е скъсана и смачкана, вътре??ността също да е изгнила. От стартиралите 10 клуба през новия сезон в НБЛ единствено в Лукойл Академик и Рилски спортист все още не са обявили, че имат финансови затруднения или пък че са част от елита, просто за да има такъв. ?? слава богу, че не са го направили, защото и ако там се стигне до колапс, то тогава ??ампионата спокойно може да го закрием. В момента ситуацията е такава, че се стига до парадокс. Един клуб моли друг да вземе играчите му, защото не може да им плаща заплатите!!! Това едва ли го има някъде другаде, но в България сме свикнали на какво ли не. Новият президент на НБЛ и Левски Константин Папазов, който междувременно се отказа и от треньорската професия, осигури 250 хиляди от два спонсора. За да се нормализират нещата и обстановката да стане достойна за званието Национална баскетболна лига обаче, ще трябват поне още два пъти по толкова. Но и няма как да е по друг начин, след като общини като Варна, София, Бургас и Пловдив не обръщат достатъчно внимание на спорта в елитната му част. Някак доста странно изглежда вице??ампионът Балкан и носителят на Купата на България Черно море да не могат да плащат заплатите на играчи и служители. Левски едва да свързва двата края, Черноморец да буди съмнения с всеки свой мач дали не играе черно тото, а Академик Пловдив и Ямбол да са боксова кру??а на всеки, който ре??и да се хвърли здраво срещу тях. НБЛ? По-скоро е АБЛ...
Лукойл Академик пък продължава да е оазис в този спорт. Предвид оредялата конкуренция, логично бе и там да свият бюджета, защото и с по-малко ще станат ??ампиони. Тодор Стойков в ролята си на спортен директор направи отличен ход с привличането на Филип Виденов, а треньорският дебют на Тони Дечев изглежда повече от успе??ен. Студентите залагат доста на българи и това е радващо, като на всичко отгоре успяха да преодолеят първата фаза на Еврокупата на Ф??БА. За съжаление някак това изглежда единствената добра новина за този спорт в България.
При жените? В първенството участват 5 „нормални” отбора и 3 изградени от момичета и девойки. В случая не говорим за втора дивизия, а за А група. Реално четири клуба се боричкат за един кокал, който никой не знае какво ще стане, когато го вземат. Нито ще ги направи по-успе??ни, нито ще развият националния тим, нито... Всъщност в момента тези клубове съществуват заради егото на няколко човека и докато им е интересно, ще ги има. После – закриваме женския ??ампионат, за да продължат да играят девойките.

Везенков е светлият лъч, пробихме и в Аржентина

През първата половина на годината основната тема бе дали Алекс Везенков ще се пробва в НБА, или ще отиде в Барселона. В крайна сметка на 19 години той подписа договор с каталунците, а слуховете говорят, че за 4 сезона ще заработи 2 милиона долара. Каквото и да се каже за това момче, ще бъде малко. Но е показателен фактът, че единственият ни конвертируем играч извън ??ванови, Виденов и Христо Николов, не е продукт на българската ??кола. За останалото всеки сам да си прави изводите.
През лятото усилено се заговори и за трансфер на ??ван Лилов във вице??ампиона на ??талия Реджо Емилия. След 1 месец проби обаче до договор така и не се стигна, а гардът заигра във втора дивизия. Където се намира и МVP на изминалия сезон Христо Захариев. Добрата новина дойде от Аржентина, където Александър Янев и Павел ??ванов се опитват да очертаят добро лице на българския баскетбол.
В момента ситуацията е такава, че на малцината в чужбина и на европейското представяне на Лукойл Академик се крепят надеждите, че баскетболът все още не е като хандбала. Но ако не се намери ре??ение, при това чисто като държавна и общинска политика, то клубовете ще продължат да затъват, нивото да пада, а онези, които играят на прилична европейска и международна сцена, да стават все по-малко.

В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Участия Злато Сребро Бронз Общо
О??М 4 0 0 0 0
О??Ж 3 0 1 1 2
СПМ 1 0 0 0 0
СПЖ 6 0 1 1 2
ЕПМ 24 0 1 1 2
ЕПЖ 22 1 5 4 10

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА ПРЕЗ 2015 ГОД??НА
Първенство Домакин Място
ЕПМ 4 страни Не участваме
ЕПЖ 2 страни Не участваме
ЕПМ до 20 ??талия 20-о в Дивизия А
ЕПЖ до 20 Черна гора 7-о в Дивизия Б
ЕПЮ до 18 Австрия 19-о в Дивизия Б
ЕПД до 18 Румъния 15-о в Дивизия Б
ЕПК до 16 СОФ??Я 9-о в Дивизия Б
ЕПД до 16 Македония 13-о в Дивизия Б