Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

30-06-2020 Настана бой последен или само пореден

Настана бой последен или само пореден

30-06-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Левски трябва първо да знаят какво искат и след това как да го постигнат

Оперативните възможности на новите собственици на Левски са твърде ограничени що се отнася до намиране на бързо финансиране. Там нещата отиват на проточване, но много правилна е фиксацията в телевизионните права. Изключително умен и прозорлив ход на мажоритарния собственик Наско Сираков, който в типичния си

неподражаем
вербален стил

Хвърли ръкавицата и то по съществото на казуса. Сираков ясно и категорично показа къде го стяга чепика него и ФК Левски. Сумата от около 500 хиляди лева годишно за излъчването на домакинските двубои на сините е скандално ниска. И цялата логика на света сочи в посока, че Левски трябва да търси съвсем друга по размери реализация на своя телевизионен продукт. И Сираков е първият, който с аргументи детайлно анализира ситуацията. Няколко стотин хиляди фенове на неговия клуб плащат по 9 лева на месец, за да го гледат по телевизията, а в обратна посока се връщат няколко десетки хиляди лева. И тази пропорция на приходи спрямо значимост е необяснима. На други по-цивилизовани места по света също са изпадали в подобна ситуация и са взели реципрочни решения. Най-популярния случай е Испания, където Барселона и Реал получават около 60 процента от цялата стойност на правата, които там са в милиарди евро.
Заявката на Наско обаче не е само във финансов аспект. Тя показва нов и съвсем различен подход спрямо стойността на собствеността на Левски. Спас Русев и Васил Божков не се интересуваха от приходите на клуба по принцип, защото по съвсем различен начин Левски бе скачен с техния бизнес. Вече се популяризира достатъчно понятието „Такса успех“. При Наско Сираков и Тити Папазов няма „Такса успех“ и това е чудесна новина. С началото на битката за тв правата Сираков дава ярко доказателство, че моделът е прекъснат. Поне засега, защото хипотезата да се възобнови остава открита.
Позицията на Сираков е ясна, тя е като да откриеш топлата вода или велосипеда. Писал съм по темата многократно през всичките тези години. Лесно е да посочиш слабите места. Те са видни и от космоса. Всичко се изчерпва с две понятия

Монопол и
конфликт
на интереси

Те са налични и никой не би ги оспорил, защото няма да има аргументи. И все пак това не попречи да излезе новината, че е сключен нов петгодишен договор за телевизионните права на българското първенство. Забележете при досегашните финансови условия без нито един лев нагоре. Което е типично поведение на монополист. Възникват много въпроси за правомерността на сключването на този договор. Първият е, редно ли е временно ръководство на БФС да взема толкова ключово решение. Защо се бърза толкова много при положение, че има цяла година от сегашния договор и освен това насрочен конгрес на БФС за декември. Явно сегашното ръководство е дълбоко убедено, че ще е следващото такова. А в сегашното ръководство като член на Изпълкома е монополистът. Който притежава всички лостове за влияние. То не е и влияние, а безропотно подчинение на неговата воля!
Сираков засега е единственият, който се противопоставя и съвсем нормално се опира на логиката на процесите. Евентуално в неговия отбор може да се присъедини собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, който през годините единствен е давал някакви индикации на недоволство от създалата се ситуация. ЦСКА обаче засега мълчи, пактът така да се каже все още не е сключен официално. Винаги е трудно да вкараш сини и червени в един общ план. Феновете по принцип реагират първосигнално, защото им е дълбоко вкоренено схващането, че с врагът не трябва да се правят никакви съглашения. И на това разчита монополистът и неговите слуги. ЦСКА и Левски са фундаментални съперници и не могат да застанат заедно зад нито една кауза. Нещо като разделяй и владей!
Поне на мен ми е напълно ясно какво ще се случи отсега нататък. Най-важното е Сираков

да предприеме
конкретни действия

Идеята му с недопускане на камери на стадиона в квартал Подуене е отлична. Това е съвършен способ да ги извади от окопите, защото скандала става неизбежен. Ако само говори, ще му приложат ясни ответни реакции. Всички слуги на монопола ще му скочат с познатите аргументи – ти искаш всичко за отбора си, намери по-добър договор, помниш ли какво бе преди Краля Слънце да започне да ни раздава тв милостиня. Сега при всички положения ще му се предложи компромисен вариант. Това пък вече ще означава, че са го взели насериозно. Тук читателят ще съзре хепиенд и за пореден път ще остане излъган. Ако Сираков премине към действия и отсрещната страна ще предприеме такива. Но те пак ще са с цел договорът за телевизионните права да остане непокътнат. Договорът е много важен не толкова с материалните си измерения, колкото с моралните. Неговото съществуване прави първенството на България всяка година с предизвестен край. Няма как онези на които им се дава, същевременно да са толкова неблагодарни!
Това пък означава, че към Подуене няма да тръгнат заслужено спечелени пари, а пак от онези познатите - „даваме ти ги, за да си траеш“. Почти съм сигурен, че вече се обмисля такъв вариант с поява на един от многобройните спонсори на Левски. В България това е най-добрият начин да бъде затворена устата. И сагата с телевизионните права ще затихне от само себе си. Може би това е причината от ЦСКА да си правят пас!
Накрая обаче ще отдам дължимото на сегашния монополист в българския футбол. Никой преди него не измисли и не осъществи такава блестяща схема. И донякъде е в правото си сега да ги поставя по местата им и дори да не ги брои за живи. Защото те имаха безкрайно много време да сторят това, което той направи. И е прав да не им дава да му гледат в канчето. Никой не се отказва от печеливш, при това монополен бизнес току-така. Защото таксата вече е 9 лева, а след 5 години може да е 15. И всеки лев нагоре е чиста печалба. А по веригата следват парите от Европа за титла, за квалификации в ШЛ и за групи в ЛЕ. Да, оказа се, че от българския футбол може да се печели. Но трябва да си умен и инициативен, за да можеш да го направиш. И да си се събрал с правилните хора, които да ти играят по свирката.