Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Наско остана с празни ръце за акциите

Наско остана с празни ръце за акциите

02-06-2020 Тема спорт

Месец юни дойде, акциите на Левски – не. Ценните книжа, които бяха очаквани от Наско Сираков на „Герена“ вчера, така и не пристигнаха. Сагата с това, в чии ръце ще попаднат те, се точи още от 8 май. Пречките те да отидат в ръцете на легендата на клуба, който публично ги пожела на 17 май, уж бяха отпаднали. Даже в събота обвиняемият от прокуратурата бос Васил Божков обяви от Дубай: „Акциите на ПФК Левски АД са джиросани на новия им собственик и са изпратени към България“, той обаче така и не уточни крайния им получател. Вчера изтичаше седмицата, в която Георги Попов – дясната ръка на Божков, бе обещал дяловете да са в ръцете на новия собственик. До късно снощи обаче това не се бе случило.
Вчера рано сутринта Агенция Блиц съобщи, че контролният пакет от 86,6 процента от акциите на клуба трябва да кацнат в София в 9:00 часа. „Самолетът е бил натоварен в Дубай, минава през Лайпциг и от Германия пристига в София. С него DHL обслужва Азия и Европа. БЛИЦ научи още, че от Дубай, където Божков и Попов се укриват от българското правосъдие, има изпратени точно 81 пратки за България. Между тях се очаква да бъдат и акциите на Левски“.
Явно обаче те не са били на въпросния полет. Или пък са били с краен получател, различен от Сираков или адреса на клуба.
Легендата вече обяви, че се чувства легитимиран от сините привърженици, въпреки че юридически не е собственик. И без дяловете да са негово име, той вече движи процесите на „Герена“. Наско е запретнал ръкави и провежда срещи с доста фигури, които да са полезни за оцеляването на Левски. „Тема Спорт“ вече съобщи, че той и баскетболният треньор Константин Папазов са се виждали с бившия собственик на клуба Спас Русев. Те са успели да убедят бизнесмена да отпише вземанията си от сините. От своя страна Русев е обещал, че ако акциите преминат в ръцете на Сираков, няма да си иска заемите, с които е издържал Левски. Наред с това той е дал да се разбере, че ще помага с намирането на спонсори. В момента финансовото състояние на клуба е изключително тежко и той се издържа единствено от продажба на виртуални билети, абонаментни карти, артикули и дарения от феновете.
Сираков вече крои планове за следващия сезон. За него бюджетът на клуба ще бъде сериозно орязан – ще е в рамките на 7-10 милиона лева. Това означава продажба през лятото на най-скъпоплатените футболисти. С трансфери на Холмар Ейолфсон и Паулиньо на „Герена“ се надяват да си набавят свежи средства. Предстои раздяла с почти всички чужденци, като засега в плановете за новата кампания са само нидерландците Стайн Спиерингс и Найджъл Роберта.
Наред с това в Левски ще има рязане на заплати и на българските футболисти. Това ще е наложително. Лятната селекция пък ще бъде насочена само към привличането на родни играчи. На „Герена“ ще се върнат и преотстъпените, като сред тях са дадените във Витоша Бистрица Атанас Кабов и Илия Димитров, които оставиха добри впечатления в контролата със сините в петък.
Бъдещето на „Герена“ продължава да е неясно, играчите да стискат зъби и да имат да получават заплати. Развръзка на тази ситуация се чака от дни. Но по нищо не изглежда, че случаят ще се разплете скоро.