Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Най-обикновена лична кауза

Най-обикновена лична кауза

21-04-2015 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Щастието не се купува дори с много пари

В края на август от ФК Лудогорец 1945 сътвориха прословутата реплика за националната кауза. С времето вероятно и те самите вече съжаляват за допуснатата фактическа гре??ка. Защото ФК Лудогорец 1945 не е и никога няма да бъде национална кауза. ?? в неделя получихме най-силното доказателство. За отбора на ФК Лудогорец 1945 в игра се появиха като титуляри и резерви 14 футболисти. От тях само двама бяха етнически българи. В същото време цели

5 български
национали
търкат пейката

на безспорно най-силно представящия се тим в първенството. Отбор, който за последните четири години само веднъж бе надигран категорично в двубой от местното първенство. Стори го ЦСКА, предвождан от несправедливо низвергнатия Драголюб Симонович. Добър или ло?? треньор, Дуци си остава последният, надиграл Лудогорец в местен мач.
В неделя естествено Лудогорец отново не бе надигран. Срещу надъхания Литекс зелено-белите отново демонстрираха запазената си марка. Но с двама българи на терена! ?? пет български национали, за които няма място в тактическата постройка на отбора. А Терзиев, Ал. Александров, М.Александров, Златински и контузеният Минев са играчите, с които ??вайло Петев ще гони победата над Норвегия. ?? евентуално ще прави чудо срещу Хърватска.
Българските футболисти в А група, които са в отбор, който играе на най-високо ниво, са тези в Лудогорец. През този сезон те бяха част от клуб, участвал в Шампионска лига. Преминаха през най-високата летва на клубния футбол. Но в Разград те остават резерви. ??нтересите на клуба, провъзгласен за национална кауза, не съответстват на желанията на националния селекционер. Защото той със сигурност би искал подопечните му да играят титуляри във всеки мач. Това обаче няма как да се случи, защото спечелването на титлата на България явно стои над класирането на нацията поне на бараж. Не случайно

собственикът
роптае против
нововъведението

за футболисти до 21-годи??на възраст на терена във всеки отбор от А група. ?? вероятно това правило тепърва ще среща още съпротива, защото Лудогорец няма интерес и дори не може да го осъществи. При тази кадрова политика спазването на това правило ще означава Лудогорец да играе с човек по-малко във всеки един мач. Защото в Разград нямат такъв играч, а при тази политика няма и скоро да имат. ?? отново интересите на националната кауза се бият с интереса на българския футбол. Защото в Разград най-последната им грижа е да развиват млади български футболисти. ??митират някаква дейност, но в същото време знаят, че Шампионска лига се атакува с изпитани бойци. Които също впрочем не могат да бъдат сложени в графата национална кауза за страната, от която идват.
??стината е, че в Лудогорец няма нищо, което може да се подведе под надписа национално. Това е един прекрасен футболен проект, доведен до максимален успех, който надмина очакванията. Но това е личен или в най-добрия случай корпоративен успех. Не могат и не трябва да бъдат пример за подражание. Никой вече не може да го повтори.
Толкова за националната кауза, която стана актуална и се превърна в слогън на един проект, който не изпълва с чувство за национална гордост почти никого в България. Отличен футбол, страхотна стратегия, прекрасна организация, но нищо, което да обединява нацията и да изпълва с щастие многострадалния български народ. А чувството за щастие е последното нещо, което може да се натрапи с мания за величие.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар