Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

14-09-2017 Назрява нов сериозен  скандал във волейбола

Назрява нов сериозен скандал във волейбола

14-09-2017 Хари ЛАТ??ФЯН

Клубове пла??ат с бойкот заради зави??ени такси за картотеки, невъзможни критерии за зали и неизплатени средства

Поредният голям скандал в българския волейбол е на път да назрее, при това с изключително скоростни темпове. „Тема Спорт” научи, че водещите клубове в страната са готови на бойкот, а причини за това не липсват. ЦСКА, Левски, Добруджа, Марек, Пирин Разлог и Тетевен са се подписали под общо писмо, с което информират федерацията, че ще бъдат принудени да вземат крути мерки, ако не бъдат променени някои нови и ??окиращи правила, гласувани за Суперлигата.
В основата са зави??ени такси за картотеки на играчите, невъзможни за изпълнение критерии за домакински зали, както и неизплатени средства за тв права и от международни трансфери. Клубовете са изпратили писмото до президента на централата Данчо Лазаров, както и до председателя на НВЛ Мина Николова. В него те дават срок до 25 септември, за да бъде намерено ре??ение на проблема. В противен случай ще бъдат принудени на първо време да не се съобразят с изискването за телевизионни права, а впоследствие е възможно да се стигне и до още по-сериозни мерки.
„Тема Спорт” ще ви предостави накратко основните проблеми, които са засегнати в писмото. Според него клубовете са получили регламента за новия сезон на 11 септември, макар вътре в него да е фиксирано, че до 10-и!!! трябва да информират НВЛ кои спонсори ще бъдат изписвани на рекламните пана в залите им, за да не бъдат конкуренция на тези на самата Лига.
Отборите

с изненада са установили

че сумите за картотеки на играчите са зави??ени, при това драстично. Регистрирането на волейболисти до 10 дни преди старта на сезона струва вече 100 лева на човек, българин или от ЕС. През миналата година таксата бе 50 лева. Сега обаче тя расте. Между 9 и 2 дни преди началото парите се вдигат на 300, а между 48 и 24 часа – 600 лева. За чужденец извън ЕС те са съответно 500, 750 и 1000 лева. Картотеките по време на сезона пък са в размер на 500 лева за българи и членове на ЕС и 1000 лева за извън ЕС.
По казуса за залите се оказва, че ако наредбата се спазва дословно, буква по буква, то ЦСКА, Пирин, Арда, Тетевен и дори Монтана няма да отговорят на критериите за домакинства не само в плейофите (там изискването за минимум 800 места остава), но и за редовния сезон. „Настояваме за спазване на досега??ната система за лицензираните спортни зали, които да приемат срещите от редовния сезон, както и плейофите по приетите изисквания от клубовете - участници в НВЛ, на срещата от 30 май 2017 година. Така приложеният „Регламент“ изправя част от клубовете да използват за официални срещи зали, които са с висок наем, а някои клубове

ще са принудени да бъдат „домакини“ в други градове”

пи??ат от отборите.
Те изтъкват в писмото си, че все още има неизплатени средства по договора за телевизионните права за последните две години. Същото важи и за неизплатените, но обещани средства, които федерацията събира за сертификати от българите, играещи в чужбина. Освен това клубовете очакват и полагаемите им се всяка година по договор безплатни топки, които са общо 1000 за всеки сезон. „Приходът е в размер на над 150 000 евро. Ние не искаме нищо повече от това, което вече ни е обещано, подписано, утвърдено и ??ироко афи??ирано от вас. Още повече че някои от „малките” клубове се издържат именно по този начин”, се казва още в писмото.
Друг интересен момент е свързан и с прословутата система за видеоповторения. Цената за използването й се вдига двойно.

Тя вече ще струва 1000 лева

въпреки че през миналия сезон бе 500, като така и не влезе в употреба за първенството. Парите трябва да се заплатят 20 дни предварително… Отборите се задължават и да платят депозити от по 2 хиляди лева за гаранция, че няма да фалират, както и такса „участие” от 500 лева, която няма да им бъде възстановена.