Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой НБЛ остава без американци

НБЛ остава без американци

23-03-2020 Тема спорт

Държавният департамент на САЩ призова всичките си граждани да напуснат Европа

Българското баскетболно първенство може да остане без американски играчи. В събота вечер стана ясно, че правителството на САЩ е призовало всичките си граждани, които се намират на територията на Европа, незабавно да напуснат Стария континент. Причината – пандемията от коронавирус, който все по-сериозно започна да превзема територията и заради който бе отменено европейското първенство по футбол, както и почти всички състезания, които се провеждаха до този момент. Държавният департамент на САЩ е предупредил американските граждани, че ако не го направят в най-бърз период от време, ги грози опасността да останат извън пределите на родината си за много дълго, докато продължава да трае извънредното положение в глобален мащаб.
Това включва и всички американски баскетболисти, които са част от клубовете в НБЛ. До този момент част от тях вече напуснаха страната ни и се отправиха към САЩ. Останалите се очаква да го сторят в близките дни. Подобно развитие на събитията означава, че родното първенство ще завърши без американци. Към днешна дата все още няма решение какво ще се случи с шампионата, като вариантите са той да бъде прекратен или пък да бъде доигран. Ако се стигне до втората опция, това ще стане най-вероятно без никакви чужденци, тъй като и останалите иностранци най-вероятно ще се приберат в родината си.
Съобщението на Държавния департамент на САЩ обхваща и всички първенства на Стария континент, включително и Евролигата. Много отбори от най-успешната надпревара вече пуснаха своите американци, като в това число влиза и Олимпиакос на Александър Везенков. Очаква се всички останали да последват примера и така първенствата в Европа да бъдат доиграни без играчи от САЩ. Става въпрос за онези, които все още не са обявили своите служебни шампиони.