Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Мъри и Йоканович има доста да черпят Левски

Мъри и Йоканович има доста да черпят Левски

01-06-2018 Желю СТАНКОВ

Онзи ден много привърженици на Левски се сетиха за Слави??а Йоканович. Той вкара Фулъм във Вис??ата лига на Англия при убийствена конкуренция в Чемпиън??ип. Някои ще кажат – е, какви пък са тези Фулъм.
Преди три месеца привържениците на Левски се сетиха за Станимир Стоилов. Той стана национален селекционер на Казахстан. Някои ще кажат – е, Казахстан ги няма на футболната карта.
Относно Йоканович се сетихме още и преди това, когато вкара и Уотфорд във Вис??ата лига на Англия. При също така убийствена конкуренция в Чемпиън??ип. Всъщност второто ниво на футбола в Англия като конкуренция е на първите места в света. Е да, и Уотфорд не е Ливърпул.
Относно Мъри се сетихме и преди години, когато вкара Астана в групите на Шампионската лига. Случайно стечение на обстоятелствата, ще кажат някои – паднали им се лесни съперници, топката така правилно се мотала по терена и, общо взето, не е кой знае какво и това постижение. ?? други дърводелци са играли в групите на ШЛ, нали?
Междувременно Слави??а Йоканович вкара и Макаби Тел Авив в групите на Шампионската лига. А пък Станимир Стоилов с Астана прескочи група на Лига Европа и след това игра на елиминации.
??ли, казано накратко – Тодор Батков на два пъти върна Левски като клуб в първи клас, като първо посочи вратата на Станимир Стоилов, а след това и на Слави??а Йоканович. Не е чак толкова уместно да се разсъждава на тема какво щяха да постигнат сините с всеки един от двамата треньори поотделно, ако бяха останали за по-дълго време. Но е видно, че и Мъри, и Йока в момента са на по-високо ниво, особено като финанси.
Куриозното е, че и двамата бяха уволнени след мачове на Левски с Локо София на „Герена“. Мъри загуби от червено-черните, а сърбинът направи равен. Друг елемент, свързващ двете назначения и уволнения, е Наско Сираков. ??зпълнителният директор предложи и наложи Стоилов, двамата бяха освободени в тандем. Сираков докара Йоканович, но напусна ден след като сърбинът си тръгна, около събличането на ??вайло Петев. Тоест Наско разбира от треньори. ?? не само.
?? при двамата има??е финансови разминавания. Случаят с Мъри не е ре??ен и до днес. В момента двете страни ре??ават парични спорове в съда. Като разминаванията са от порядъка на 70 хиляди лева, а ще станат вече 10 години. Йоканович дълго време притиска??е Левски за получаването на лиценз, сините доста отлагаха и се пазариха за размера на неустойката на Слави??а и по-точно с колко месечни заплати от по 25 хиляди евро да го компенсират.
Вижте обаче колко „последователен“ е бил Тодор Батков. След Станимир Стоилов треньор на Левски стана Велислав Вуцов. А след Слави??а Йоканович сините бяха поети от Петев. Егати „надграждането“, нали?
В момента Вили води Царско село (Йоканович едва ли подозира, че туристически комплекс за малко да влезе в елитната група на България), а ??вайло Петев води семейството си на разходка.
Факт е, че и двамата бив??и треньори на Левски имат сходни виждания за играта. Но докато Мъри получи доверие и време да изгради отбор по свой вкус, Йока няма??е такъв ??анс. При него в интерес на истината сините не бяха кой знае какво, но явно и този треньор не обича да прескача етапи на изграждане на един отбор.
Слави??а Йоканович към момента е с доходи, каквито в Левски не може??е да сънува, а Станимир Стоилов преди време е поискал от Спас Русев (по думите на самия Русев) заплата, три пъти по-голяма от това, което получава Делио Роси. ?? което е интересното – Русев е приел. А още по-интересното е, че Мъри не се е съгласил да се върне. Тоест явно изискванията на Стоилов не са опирали само до заплата, а до организация, структуриране на клуба, цели, бюджет…
Доколкото разбираме, нулеви са ??ансовете Наско Сираков отново да се върне на „Герена“ и да има думата по назначаването на нови треньори. А в Левски в момента не си и дават зор да търсят (не че опциите са много) човек на поста спортен директор. Нещата се движат от хора, които доскоро не са били част от тази материя. Тодор Батков поне в селекцията не се е бъркал така осезателно или, ако го е правил, се е стараел да не личи. Но, общо взето, и Йоканович, и Стоилов трябва да го черпят където се срещнат за това, че, без да иска, им отвори вратите и им изчисти пътят, и не на последно място – двамата си напълниха джобовете. Мъри получава по около 100 хиляди евро на месец в Казахстан, а Йоканович поне толкова във Фулъм.
А Левски? Клубната витрина си стои все така пра??асала. Между Стоилов и Йоканович колко треньори се развиха след като напуснаха „Герена“? Като изключим работата на Ясен Петров в Китай, никой друг не е работил на по-високо ниво, нито пък е забогатял.