Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

20-01-2025 Младенов за Крушчич: ЦСКА не е училище

Младенов за Крушчич: ЦСКА не е училище

20-01-2025 Тема спорт

Стойчо Младенов даде интервю за sportal.bg, в което коментира ситуацията на "Армията". Той посочи своята визия за треньорския пост в клуба. В момента Младенов е в Турция на лагер с Кайсар. Стойчо бе избран за наставник №1 на 2019-а, след като спечели Купата на Казахстан със своя отбор.

Г-н Младенов, какви са впечатленията ви от ЦСКА?
- Независимо от състоянието и развоя на всеки един мач подкрепата към отбора и ръководството е изключително важна. ЦСКА трябва да бъде подкрепян и при победи, и при загуби. Критиките да бъдат след играта.
Гриша Ганчев взе емблемата и активите на фалиралото дружество, но четвърта година не се получава така, че ЦСКА да спечели титлата. Сега отборът изостава много в класирането. Какъв е вашият анализ относно тази застоялост?
- Анализ не мога да направя, защото съм далеч от кухнята. От четири-пет години не съм бил на мач на "Армията". Ако говоря, то трябва да го правя сериозно и професионално, затова избягвам да коментирам тези въпроси. Нямам представа какво става в клуба.
Но следите резултатите.
- Да,

няма фен, който
да одобрява
тези резултати

Но се надявам да се появи стабилност, каквато всички искаме. Процесът не е лесен. С придобиването на емблемата се осигури приемственост и дано с това да започне и растежът на ЦСКА. Надявам се да видим онази стабилност, която винаги е била характерна за клуба - да е постоянно в борбата за първото място и да печели трофеи. Второто място винаги се е приемало като трагедия за ЦСКА.
Неотдавна Георги Илиев-Майкъла каза, че голямата трагедия на родния футбол е, че ЦСКА и Левски се борят кой да е втори и кой трети. Кога ще спре това?
- Около ЦСКА винаги е съществувала мистика, която обаче в последните години се наруши. Надявам се ръководството в лицето на Гриша Ганчев да я възстанови. Да се разчита повече на собствени кадри и на класни чужденци, които да вдигат нивото на отбора. По този начин ще се върне стабилността в клуба. Всяка година трябва да се печели трофей и да има успешно представяне в евротурнирите.
Преди години вие бяхте помощник на Георги Василев на "Армията", а след това станахте старши треньор. Сега Крушчич от асистент на Люпко Петрович пое отбора. Смятате ли, че такъв млад специалист трябва да получи картбланш?
- Това е в пълномощията на ръководството. Решили са, гласували са му доверие. Надявам се да е успешен този треньор. Аз мисля по следния начин - най-добрите клубове трябва да взимат най-добрите треньори. ЦСКА не е училище, където да учим чужди треньори. Ако е млад, перспективен българин като Христо Янев - да му се даде доверие. Още повече че той е от ЦСКА, от школата, а вече говорихме за мистиката около клуба. Нашите кадри са достатъчно способни да развият своите качества. Но пак казвам - не е толкова важно мнението на Стойчо Младенов, а ръководството да работи професионално. В лицето на Гриша Ганчев има професионалист. Но лицето, което представя ЦСКА, трябва да е фигура с нужното присъствие и авторитет в клуба. Това е изключително важно.
Какъв трябва да е следващият президент на БФС?
- В БФС трябва да работят професионалисти. Необходим е силен, независим ръководител. Нужно е да има един футболен човек. Аз предложих Наско Сираков, но варианти са и Лъчо Танев, Стилян Петров, Бербатов... Всеки от тях е достоен представител на футболното общество със своя авторитет и имидж. Според мен обаче задължително е необходим и човек от правителството - от държавата, който да упражнява контрол.
Наскоро бившият ви съотборник в ЦСКА Георги Димитров-Джеки бе опериран от коварна болест. Какво ще кажете за него?
- Отличен приятел и колега. Желая му от все сърце здраве и бързо възстановяване. Той е Човек с главно "Ч". Изключително много го обичам и уважавам като мой приятел. Да даде Бог всичко около него да се развие нормално.