Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

22-07-2015 Методи Томанов: Селекцията на Лудогорец ще продължи

Методи Томанов: Селекцията на Лудогорец ще продължи

22-07-2015 Тема спорт

Спортният директор на Лудогорец Методи Томанов даде интервю пред клубния сайт, в което коментира причините за отпадането на тима от Милсами.

- Г-н Томанов, на какво се дължи неочакваното отпадане на Лудогорец от Милсами? Каквo е ва??ето обяснение?

- Бяхме длъжни да преодолеем отбора на Милсами, който не е от на??ата класа и затова разочарованието е толкова голямо. Но това е част от футбола и сега е моментът да си направим правилните изводи. Причините за отпадането, според мен, са комплексни. Не искаме да бягаме от отговорността за закъснялото назначение на треньора, но по-голям проблем се оказа късото време за подготовка, дългите пътувания и късното пристигане на националите в лагерна обстановка. В това число добавям и новите попълнения. Те нямаха време за подготовка и адаптация, което не им даде възможност да подпомогнат пълноценно тима в мачовете с Милсами.

Новите футболисти са изключително качествени играчи и те ще вдигнат класата на отбора, но им е необходимо още време за адаптация, което ние го нямахме.

Но ако гледаме мача с Мислами отново, ще видим едно първо полувреме, в което отборът ни даде увереност, че се доближава до стила на игра, който искаме. Очевидно бе??е, че на??ият отбор е по-класният, но когато не е достатъчна кондиционната подготовка, по-слабият технически отбор успява да компенсира с физика. ?? това си пролича второто полувреме, което се разви негативно за нас.

- Очакванията бяха за треньорска смяна след поражението от Милсами и отпадането от евротурнирите. Защо гласувахте отново доверие на Бруно Рибейро?

- Бруно Рибейро е млад и перспективен специалист, който има качества и трябва да получи ??анс да ги развие. Ние си даваме ясна сметка в каква ситуация пое отбора. Практически той няма??е време дори да опознае тима, както и отделните състезатели, пък какво остава да разгърне пълния си потенциал. Ние ще се постараем да му осигурим спокойствие, за да има времето да наложи идеите си и да окомплектова отбор, който да бъде конкурентен следващия сезон в евротурнирите.

- Гре??ки във вас като спортен директор виждате ли?

- През годините съм допускал гре??ки и това е нормално. Никога няма гаранции, че един играч, който съм селектирал с моя екип и е потвърден от треньорите, ще пасне на 100% и ще се аклиматизира по най-добрия начин в отбора. Също така няколко пъти не съм се намесвал достатъчно твърдо и съм допускал треньорите да доведат играч, който впоследствие се чудим как да изгоним, виждайки, че не отговаря на класата и необходимостта на отбора. За съжаление всичките тези гре??ни трансфери и похарчени пари се пи??ат на мой гръб. Но така е във футбола, така е и в живота. Не може без гре??ки. Но съм горд с някои мои успехи да доведа в България футболисти като Марселиньо, Кайсара, когото открих в Португалия, Мисиджан, Моци и др., които вдигат класата на родното ни първенство. Аз съм лоялен към клуба и считам, че ние като екип ще продължим да работим добре и да се усъвър??енстваме.

- Какво ще кажете за критиките, че много играчи си тръгнаха като свободни агенти и Лудогорец не реализира изходящ трансфер с тях?

- Това са коментари на некомпетентни хора и такива, които нямат необходимата информация от кухнята на клуба. Първо много от тези, които си тръгнаха, поискаха колосални заплати, които бюджетът на Лудогорец не може??е да си позволи, не и за класата, която тези играчи притежават. В крайна сметка много малко отбори в Европа може да си позволят такова разхищение. Лудогорец, спазвайки финансовата си дисциплина, се въздържа от подновяването на договорите. А това, че не успяхме да реализираме трансфер се дължи на всеизвестния факт, че повечето от тях са играчи на по 30 години и много малко клубове биха платили пари за трансфер на играчи на тази възраст, освен ако футболистът не е много голяма звезда. Може би единственият пропуск бе??е да продадем Безяк миналото лято, но тогава предпочетохме да го задържим, за да се представим добре в Шампионската лига, но направихме гре??ка. Но във футбола се случва много често играч да разочарова.

- Ще продължи ли селекцията в Лудогорец предвид отпадането от евротурнирите?

- През всичките тези години бяхме атакувани, че не продаваме играчи и не обновяваме състава, но това е на??а клубна политика и мисля, че бяхме прави, защото през тези години имахме много успехи. Сега, когато обновяваме състава, реализирахме една рекордна за българския футбол продажба, отново търпим критики от същите хора. Получава се така, че каквото и да направи??, винаги си сгре??ил. Но ние не смятаме да се отклоняваме от рамките на това, което сме планували. Не може заради един провал да зачеркваме постигнатото дотук и да тръгваме в някаква друга посока. Затова селекцията това лято ще продължи. Създаването на нов отбор е продължителен процес и ако ние искаме да надграждаме, трябва да намерим точните състезатели на позициите, където имаме нужда от вдигане на класата. Естествено това трябва да е съобразено с финансовата политика на клуба и параметрите, които са ни зададени от финансовия директор и собствениците. Крайното ре??ение винаги е на братята Домусчиеви, които следят изкъсо процеса.

- Виждате ли позитиви от „нулевата година“ в евротурнирите?

- Няма клуб в света, който да не е имал такива сътресения, но отборите, които са имали правилна стратегия и търпение, се връщат на позициите, на които са били. Сигурен съм, че Лудогорец ще се завърне по-силен в Европа и пак ще пълни националния стадион.