Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лъч младежка светлина

Лъч младежка светлина

19-11-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Напъните българският футбол да произведе втори 17 ноември се оказаха напразни. Младежите не успяха и този път да се класират за европейско първенство. А самото позоваване на сакралната дата си беше неуместен ерзац. 17 ноември е един и никога няма да се повтори. Но трябва да бъде разбран и Сашко Димитров, в тази обстановка

човекът се опита да
предизвика еуфория

каквато бе напълно невъзможна. Наистина щеше да е чудесно България да отиде на европейско първенство. Там играят само 12 отбора и, общо взето, са едни и същи с малки изключения. Обективната истина е, че България заслужаваше да се класира, но едно малко камъче в обувката я спря. Равенството с аутсайдера Латвия като гост се оказа фатална грешка.
Заслужава обаче не е измерител, защото пак няма получен резултат. А малцина са тези, които в детайли познават нещата в младежкия национален отбор. Повечето мачове на отбора могат да се гледат по телевизията, но със сигурност рейтингът им е доста нисък. Няколко хиляди са зрителите пред екрана и повечето са на принципа „хайде наште“. Да се неглижира това участие на отбора обаче ще е крайно несправедливо.
Първо, България попадна в доста сложна компания, която предопределяше твърди очаквания за четвърто място. Че дори и за нещо по-лошо, защото аутсайдерите в групата бяха Латвия и Естония, които не са съвсем джуджета във футбола. Фаворити в групата бяха Полша и Сърбия, които взеха участие във финалния кръг на предишното европейско първенство. Русия също заявяваше претенции с нейното много силно поколение и въобще с възхода на футбола в империята след световното през 2018 година.
България спечели 18 точки, което е рекорд при този регламент на провеждане на груповата фаза. България излезе с по-добри показатели в директните мачове от Сърбия и Полша, което трябва да се оцени много високо. И двата отбора притежават футболисти, които се котират на международния пазар. Сърбите например започнаха кампанията само с играчи, които се подвизават зад граница. Поляците също имат своите звезди, които са привлекли вече вниманието на солидни клубове. При нас наличие на такива няма. Нашите момчета в болшинството играят в опърпаното първенство на България. Но се оказа, че имат класата да побеждават по-силни на хартия отбори като Полша и Сърбия. За съжаление не стигнаха до Рим и нямаха възможност да видят папата.
Констатацията за пропуснатия голям шанс няма как да се промени. Полша отиде за наша сметка на европейско първенство и това е факт. Съжаленията са основателни, но все пак трябва да се продължи напред. Защото ще е грехота постигнатото

да не бъде
надградено

А то така ще стане! Тенденцията в младежка възраст българчета да са почти равностойни на големите в Европа, а след това рязко да изостават, изглежда без алтернатива. Което вече наистина ще е жалко. Защото кампанията за едно първенство продължава 2 години, а кариерата на футболистите 15. И тези момчета, които спечелиха 18 точки в групата, в това число и две забележителни победи над Полша с 3:0 като домакин и над Сърбия с 2:1 като гост, трябва да получат шанс.
За да преценим какъв е този шанс, трябва да се върнем в последните 3-4 издания на младежката ни формация до 21 години. Като преминали в мъжкия национален отбор съзираме имената на Карабельов, Йомов, Краев, Десподов. Тези са последната партида. Преди това екипа са обличали Малинов, Гълъбов, Недялков. Всъщност почти всички актуални национали са преминали през младежите до 21 години, но някак интеграцията им след това е била твърде неравномерна. Нито един младежки отбор не се е превърнал след това в гръбнак на националния. Видима приемственост някак не се получава.
Ситуацията сега изглежда максимално подходяща този младежки отбор по-бързо да бъде превърнат в представителен национален. Идеята изглежда

много добра
на фона

на дъното, което рие А отборът ни. И на пълното фиаско на селекционния процес.
Досегашното абстрактно мислене за физиономията на първия тим може и трябва да бъде заменено с нещо по-различно. Така и така хоризонтът е съвсем безпросветен, поне нещата да се правят с някаква идея. А каква друга идея освен пълна промяна на стратегията.
Така написано изглежда като пълна утопия, защото всеки ще каже с право, че няма как механично да се наложат момчетата от сегашния младежки отбор в първия. Бих обаче поразсъждавал в конкретика. Започвам от позицията вратар и ще стигна до най-важната - на треньора. Вече два цикъла при младежите без никаква конкуренция пази Даниел Наумов. И го прави много добре. В А отбора традиционно се викат Ники Михайлов, Пламен Илиев, в последно време Луков. А ако всички са контузени - Георгиев. Нито един от изброените не го виждам да е по-добър от Наумов.
Както добре се вижда, защитата на България в момента е трагедия. Не можем да спечелим дори точка, защото отзад сме разграден двор. В последните 4-5 години, общо взето, се залага на едни същи. Те вече си станаха и на години. При младежите играят братята Петко и Андреа Христови, Лясков, Виктор Попов, Турицов, Томбак, Работов, Алекс Петков. Като изключим последния, всички останали са с интересни профили. Вальо Антов може също да бъде ползван като централен защитник, макар че скромното ми мнение го отвежда на позицията на номер 6 и стълб в цялата отбранителна стратегия на отбора.
В средата на терена и напред този младежки национален отбор има няколко таланти. Илиан Илиев, Здравко Димитров, Лъчезар Котев, Станислав Иванов, Калоян Кръстев. До титулярна фланелка трудно се добираше самият Мартин Минчев, който бе оценен на над милион евро от Спарта Прага. Доминик Янков също бе част от отбора, там е и прогресиращият Филип Кръстев. Всичките изброени са вече готови футболисти, приказки от сорта, че тепърва ще се налагат, са напълно излишни. Шансът трябва да се даде веднага, тоест сега. Естествено, че никой не трябва да отписва и по-опитните, но гръбнакът трябва да е от младите.