Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лудогорец се сблъска челно с товарния влак

Лудогорец се сблъска челно с товарния влак

30-09-2016 Желю СТАНКОВ

За нещо повече от това трябва да се привлекат още по-скъпи футболисти

В следващите дни медиите трябва да бъдем много тихи, премерени и коректни, независимо дали сме от категорията на приятелски настроените или от хейтърите. Ще вземем нещо да ядосаме футболен ръководител №1 и утре да купи Единсон Кавани и още няколко футболисти от този ранг и тогава ще видим ние... Майтапът си е майтап, но в Лудогорец или трябва да приемат за реалност приказката за обущаря, който няма как да гледа по-нависоко от обувките, или да купуват всичко, което е обявено за продажба и има етикет с що-годе приемлива цена.
Мачът с ПСЖ бе

показателен за
реалностите

Според които няма как един отбор, който струва в пъти по-малко от другия, да излезе краен победител. Може да се случи, да, дори се е случвало на същия този стадион, дори със сигурност някога пак ще се случи малкият да победи големия. Но за това са необходими безброй стечения и струпвания на положителни обстоятелства, а едно от задължителните е балканска гореща публика, каквато на този етап Лудогорец не притежава.
Сега е моментът в Разград да си дадат сметка дали обущарят може да гледа и отвъд обувките, или да рискува, като нагази сериозно в непознати и дълбоки води. Към момента нивото на Лудогорец е точно това, което видяхме за 90 минути на стадион „Васил Левски“ в сряда вечерта. Българският тим, който е на възможно най-върховата си точка в историята, има??е сили колкото да раздразни съперник, който е в недобро състояние. Ако ПСЖ няма??е проблеми, едва ли ще??е да се остави да бъде ядосан, а ще??е още в началото да си ре??и мача и да го доиграе в тренировъчно темпо. Да, виждаме, че Лудогорец не се държи като типичен български представител в евротурнирите и се опитва да покаже правилния си футбол, да си надгради стила, но това е всичко, което можем да видим при очевидна разлика в класите/цените на изпълнителите. Тоест, Единсон Кавани дори да се мотае като влечуго на терена, може с три изригвания да обезсмисли усилията на цял един отбор като Лудогорец. Единия път ще я цъкне с глава, другия път ще я бодне с крак и всичкото това сумарно за някакви си секунди. А ло??ото за Лудогорец е, че ако Кавани го няма??е, ще??е някой друг да го направи. А ако пък случайно няма кой да го направи, ПСЖ може да си купи такива като Кавани

с едно щракане
на пръстите

А Лудогорец какво може да направи? В края на краищата може само да си избере как да падне най-красиво, най-достойно или, ако щете, най-приемливо и прилично за самите тях си и особено за собственика. Защото едно е всички в клуба да имат самооценка, да си преценят как са загубили, друго е да чуят оценката отгоре. Неприятно е, но има и такива моменти, да ти препоръчат как да се чувства?? след загуба. Това е особен вид психология, типична за определени личности и актуални футболни проекти. Ти може?? да си мисли??, че си се представил добре, дал си всичко от себе си, бил си на педали 90 минути, изразходил си максимума от футболния си потенциал, но ако босът прецени, че просто си се отъркал в големия съперник, твоето усещане отива по дяволите.
Е, Лудогорец си избра да се надиграва, тоест да падне що-годе красиво и до известна степен драматично. Всъщност във футболната философия на 10 процента от българските треньори кюскането на топката не влиза в стратегията за сблъсъци с отбор от друга величина и Георги Дерменджиев е от тях. Георги Дерменджиев стартира нахакано, показвайки, че е наясно с проблемите на ПСЖ в игрови план, и му върза. Може би след гола на Натанаел в ложите са си помислили, че прескачането на групата вече е детска игра, но

сблъсъкът с
товарния влак

като неизбежно събитие се случи след това. Онези, скъпите, включиха няколко пъти на високи обороти, пораздвижиха се с повечко усилия и в последните минути си направиха възстановителна тренировка. Подобно ще??е да е положението и ако Лудогорец бе стартирал притеснено. Ама ПСЖ били в криза, ама треньорът им нещо не можел да ги овладее? Недейте така? Тук говорим за футболисти от най-висок ценови диапазон. Те изобщо да не се познават, хич да не са сработени, само с обща футболна култура могат да победят тимове от категорията на Лудогорец. Колкото и да си наперен, надъхан, подготвен и можещ, в един момент вижда?? това, което са виждали много други надъхани и подготвени български евроучастници. Вижда?? как скъпите тичат по-бързо, мислят по-бързо, подават си я по-бързо, скачат по-високо, по-добре са подредени, по-лесно превземат пространства и може да е с частички от секундата, но

почти винаги
са преди теб

точно където ти иска?? да си. Е, това гледахме в сряда вечерта на Лудогорец и ПСЖ при все с уговорката, че френският тим наистина в големи моменти от мача не изглежда??е като ултрафаворит. Но така правят скъпите футболисти, те не те подценяват толкова видимо, че да си помисли??, че са до??ли на разходка. Просто в няколко момента вдигат оборотите и си защитават огромните заплати.
Джонатан Кафу може и някога да струва 10 милиона евро, но чакаме доказателството. Засега той струва толкова, колкото са платени за него на Сао Паоло. А Тиаго Силва струва доказано 42 милиона евро, платени на Милан. Вярно е, че може и да се случи по-евтиният в епизодични проблясъци да надиграе по-скъпия, но много по-вероятно е да не се случи. Дано и с това да не ядосаме някой, че утре да се събуди и да купи двама централни защитници за общо 100 милиона евро. ?? да го направи само и само за да натрие носовете на хейтърите.
?? още нещо, което не е без значение. Български клуб едва ли някога е получавал такава дузпа срещу съперник от каймака на Европа.
На този етап играта на Лудогорец е точно като за да си правят сметчици как да бъдат трети в групата за сметка на Базел. Но и това е голямо постижение, за което останалите родни клубове в този момент само могат да мечтаят. За нещо повече наистина трябва да се прибавят още и още по-скъпи футболисти. Друга формула няма.