Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лудогорец пак докосва магията

Лудогорец пак докосва магията

04-08-2016 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Най-силният футболен клуб на Старите Балкани. Това прозвище вече напълно приляга на Лудогорец Разград. В колекцията след скалпа на Стяуа вече стои и този на Цървена звезда. Двата балкански колоса, спечелили КЕШ в разстояние на 5 години, вече са елиминирани от един клуб, който по времето на техните епични успехи епично се сражава??е в местното дерби със Светкавица Търговище в Северната ни Б група. Но светът върви напред и нещата се променят.

Пред 50 хиляди делии
Лудогорец изнесе

лекция на Цървена звезда по модерен футбол. Дори я удължи с 30 минути, за да могат някога??ните европърваци да научат повече неща за сега??ното състояние на играта. Преподадоха им тенденции и схеми, които в Белград нито бяха чували, нито виждали. Откритият урок обаче свър??и, Лудогорец продължава напред, където му е мястото, а Цървена звезда така и си остана само в славните страници на историята. Тя, оказа се, не играе на терена, не вкарва достатъчно голове и не може да те класира. Такива непоправими романтици като мен трябва да признаят факта, че трябва да живеят със спомените.
Отново обаче победата се състоя по познатия магически начин. С перипетии, с обрати, червени картони, с дузпа, но без дузпи, а само с продължения. Лудогорец патентова лудите мачове и драматичните триумфи. Стяуа бяха победени с дузпи, Цървена звезда с продължения. Следващият да се готви за преиграване или жребий. Да, ама ги отмениха и вече не се прилагат от УЕФА и Ф??ФА?!
Сега по същество. Лудогорец е това, което е, защото притежава на своя страна няколко важни стратегически предимства. Всичките тези предимства бяха демонстрирани на гърба на Звезда. Тактическа подготовка: безспорно след пет години практикуване на един и същ стил почеркът на зелените си личи във всяка една минута и всяко едно отиграване. Не са Барса, но са много сериозна класа. Бързина, динамика и комбинативност: убийствено предимство спрямо звезда??ите и в трите компонента. Сърбите все едно, че стояха на място и гледаха мача като зрители без билет. Силова издръжливост: думата невероятно, която се пи??е и говори под път и над път, е в пълна сила за петкратните ??ампиони. Те тичат и се борят повече в 70-ата минута, сравнено с 10-ата минута. Това изглежда наистина невероятно. Не случайно нанесоха кинжалния си удар в първите 5-6 минути на продължението. Няма??е как огромното им физическо предимство да не бъде реализирано. Друг е въпросът как се постига тази уникална физическа подготвеност?! Самочувствие: може да се връщаме колкото си искаме към други български клубни успехи, но изключително редки са случаите, доколкото изобщо ги има, когато отбор под български флаг е демонстрирал такова огромно самочувствие. Личи си от километри, това идва най-вече от бразилците. Те са родени с мисленето, че са най-добри в света. Никаква „Маракана“ и никакви 50 хиляди сърби не могат да ги впечатлят. Когато се казва?? Вандерсон, Марселиньо или Кафу, по дефиниция си най-добър в света. Съвсем накратко и сбито това са големите предимства на Лудогорец, когато срещу него е

отбор от ниска класа

А такъв за съжаление към момента е Цървена звезда. ?? за тях е невероятно постижение, че останаха в мача цели 210 минути. Трябва да са щастливи, че партнираха успе??но на далеч по-силен от тях отбор. Звезда остана в миналото, Лудогорец продължава напред.
С победата в Белград на хоризонта вече има още минимум 8 мача в Европа. Заработеното няма да го смятам, защото не мисля, че е от съществено значение. Това е само един пореден мит на типичното българско мислене. Краля Слънце не е от това тесто, да изкара 10 или 20 милиона, той мисли нещата мащабно. ?? само и единствено заради него Лудогорец стигна толкова далеч. Защото подобни успехи се постигат и с арогантност. Да смята??, че светът започва от теб, понякога е огромно предимство.
Сега??ният Лудогорец, който се създаде след един болезнен процес на пълна кадрова промяна през миналия сезон, вече се доказа като успе??ен. Преди една година по това време бе продаден Кайсара на Шалке 04 за 5 милиона евро, а сега имат готов играч за сигурно 10 милиона. Нарича се Кафу, който още когато за пръв път докосна топката на българска земя, стана ясно, че е от най-добрата бразилска порода. Този футболист би могъл да играе в клуб от Топ 10 на Европа и не е изключено в Разград да се получават оферти в осемцифрени числа.
Но говорим след мача с Цървена звезда, който класира Лудогорец в плейофа за ШЛ. За трети път и отново като непоставен най-вероятно. Първия път бяха разгромени от Базел с Мохамед Салах тогава в състава. Във втория драматично след дузпи отстраниха Стяуа на Ке??еру и Препелица. Няма никакви сериозни пречки Лудогорец отново за втори път да влезе в Шампионската лига. Няма да е никакъв подвиг и никаква изненада. Класата на тима е много висока, достатъчно, за да нямат притеснения от нито един от евентуалните съперници.
В следващите два ре??ителни мача на Лудогорец не е ясен резултатът, но е ясно, че отново ще има някаква магия. Отново ще изработят някаква драма. Всъщност най-точната дефиниция на Лудогорец я даде Графа Миодраг Божович – те не са български отбор. Човекът видя отвън това, което ние не виждаме или се правим, че не виждаме в България. Лудогорец е един напълно чужд на българската действителност и история футболен отбор. Типичният български отбор, било Левски или ЦСКА, след като постигне някакъв успех, задължително се проваля и чак след дълги години отново прави нещо. Никой не е правил такава изразена доминация като Лудогорец. Година след година с едно малко, незначително изключение Милсами. Не е необходимо дори да се прави справка с историята. Успехите преди са били спорадични, сега техните са постоянни. Това постигнаха по някакъв магичен и противоположен на българската природа начин в Разград. Може би и затова хората, които почитат историята и традицията, не ги харесват достатъчно. Но вече много хора ги харесват, защото народът иска хляб и зрелища, а под зрелища да се разбират победи. ?? от много прозорци в столичния квартал „Лозенец“ се чуваха радостни възгласи след всеки гол на Лудогорец. Това е прякото доказателство, че новото си пробива път, газейки жалките остатъци на старото мислене. Така стоят нещата или, както са казали преди векове – Царят е мъртъв, да живее КРАЛЯ!