Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Лудогорец или ще литне, или ще се срине за дълго

Лудогорец или ще литне, или ще се срине за дълго

06-07-2015 Желю СТАНКОВ

Бруно Рибейро е риск, но с български треньор няма??е как още да се вдигне нивото

Лудогорец повече никога няма да бъде същият. Повод за едно такова смело твърдение е фактът, че клубът премина в друг етап на развитие. До този момент се поставяха основите и предстои да разберем дали те са стабилни или в Разград периодично ще копаят нова дупка. От тук насетне или ще бъде построено нещо, което е устойчиво на сериозни природни катаклизми, или ще бъде събаряно при първия полъх на вятъра. Лудогорец няма как да остане на нивото, което познавахме досега. Когато отива?? на друго стъпало, а назначаването на непознат треньор от чужбина е именно такъв акт, няма начин да задържи?? точно това ниво. При Бруно Рибейро ??ампионите или ще станат още по-солиден отбор на международната сцена, или много безславно ще останат трайно тук.
Вероятно долавяте нотките на несигурност от последните седмици. Не един и два пъти и ръководители, и футболисти говорят твърде плахо за предстоящия сезон. Целта била участие в групова фаза, но с уточнението, че това може и да е в Лига Европа. А през миналите години няма??е подобно отваряне на скоби. Тогава собственикът кратко, ясно и категорично припомня??е, че е максималист и иска участие в Шампионската лига. Нещо повече – малко по-късно Кирил Домусчиев поиска прескачане на групата и попадане в елиминационна фаза. А сега да сте чули нещо подобно? Няма и да чуете. Първо, защото ??ефът поне видимо леко се е отдръпнал от ежедневието на Лудогорец и се занимава с цената на тока и други от тази категория. ?? второ, защото никой в Разград няма да каже нещо високопарно, без да е оторизиран от Домусчиев. ??ли пък се оказва, че той е единственият максималист в клуба.
Реалностите са такива, че при български треньор малко или много може?? да предвиди?? както таван на възможности, така и ниво на дъното. ??менно това вероятно е била основната причина, поради която Лудогорец се раздели с Го??о Дерменджиев. В клуба много добре знаят какъв е неговият капацитет и колко евентуално би могъл да надгради над миналия сезон. Кирил Домусчиев бе длъжен да рискува. ?? моментът бе точно сега, а не както се случва??е минали години – треньорите да си тръгват след първите колебания от новия ??ампионат. Португалският наследник на Дерменджиев е от същата категорията като ??вайло Петев и Стойчо Стоев – без никакъв опит на високо ниво. Този факт в момента тече в обмена като критика към ръководството, но пък може да се окаже и с голям плюс. На Домусчиев явно не му трябва??е известно име от финансов диапазон, който може??е да си позволи. За него Рибейро е вероятно чуждестранен вариант на Петев и Стойчо Стоев. ??наче ??ефът може??е да се „накове“ на треньор, който обикаля футболните богата??и от ??зточна Европа и ги изтръсква хубаво за отрицателно време, без да направи нещо интересно като развитие на отбора.
Лесно може да се предвиди, че през новата кампания Лудогорец ще стартира с футбол, който ще се доближава до досега??ния, но с много новости. Смелостта да скочи?? в неизвестното обаче в един момент е неизбежен фактор, когато пред очите ти отборът се изчерпва в този си вид. Раздялата с основни футболисти е процес, който не може да бъде избегнат, защото правилата са такива. Лудогорец изпитва??е трудности и в българското първенство, което не би трябвало да се случва с оглед изключителния спад в нивото на конкуренцията. ?? тези трудности или ще се задълбочат, или за 2-3-4 месеца бъдат сведени до минимум.
Всяко обновяване на един добре работещ механизъм е процес, който не носи никакви гаранции. Въпреки че в Лудогорец взеха попълнения с впечатляващи визитки, изискванията на новия наставник едва ли ще бъдат възприети и внедрени с лекота. Въпросът е дали ??ефът ще има търпение да види плавния преход.