Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Литекс смачка  самочувствието  и на Лудогорец

Литекс смачка самочувствието и на Лудогорец

08-04-2013 Жаклин Михайлов

Шампионите останаха с малката утеха, че смъкнаха оранжевите с две места в класирането

В първенството на България се играят около десетина стойностни мача на сезон и определено Лудогорец- Литекс като предварителни очаквания попада сред тях. При получен резултат 0:0 и като цяло хаотична и разпиляна игра, предварителните нагласи за спектакъл не се припокриха с реалността. При всичките достойнства на двата съперника, мача се накъса и нито Лудогорец, нито Литекс успяха да покажат най-доброто от себе си. Това естествено е повод за разочарование на всички, които искаха да видят далеч по-привлекателно зрелище.
?? все пак дори този не особено качествен за стандартите на съперниците двубой, очерта ясно тенденциите в които се движат двата тима. Литекс успя да прекъсне ни??ката в играта на Лудогорец, нару??и връзката между линиите и не позволи на домакините да контролират изцяло двубоя. На практика гостите за много малки отрязъци от време приемаха играта в своята половина, но бяха излезли на терена изцяло с мисълта да отвръщат с нападателен футбол. За Лудогорец това определено е нещо ново, защото на собствения си стадион зелените са свикнали да им се играе от дълбока отбрана и те изцяло да ръководят движението на топката. Срещу Литекс не им се получи и това е ясен знак, че

силните времена
на „стила Петев” са
отминали безвъзвратно.

Това естествено съвсем не означава, че Лудогорец изцяло е изгубил доминиращата си роля в българския футбол. Подобно твърдение все още звучи прибързано. ??стината е, че в Разград или не желаят, или пък нямат капацитет да продължат развитието на иначе супер успе??ния си проект. ?? ако към организацията на клуба не могат да съществуват почти никакви претенции, то към треньорското ръководство такива се натрупват в обилно количество. Би било пресилено да се стигне до крайни изводи за възможностите на ??вайло Петев да направи нещо позитивно за своя тим, но вече се налага мнението, че Домусчиев е трябвало да го остави в Загреб, ако наистина думите му за интерес към треньора са верни. Подобен вариант би бил спасителен за бъдещето на Лудогорец, което сега е поставено под сериозна въпросителна.
На терена в Разград всъщност се сблъскаха два модела на управление на футболния процес. Рутинния, който сме го гледали в различни форми и превъплъщения, го демонстрират ??ампионите. Залага се на безчувствени наемници и на кли??ето селекцията е постоянен процес. Та така от този постоянен процес в Разград е попаднал някакъв си Ернандес от Колумбия, който макар и по думите на собственика да струва много пари, е

по-безличен от
безплатните момчета
на Литекс.

В Ловеч работят по друг модел. На конвейр произвеждат млади таланти, а като вземат някой иностранец гледат да го изцедят докрай. А на скамейката им не стоят всякакви знаменитости, а момчета с български имена. Ето и най-съществената разлика между моделите - в единия случай на пейката стоят професионалисти, които си чакат заплатата в края на месеца. А на другата мача гледат амбицирани до краен предел младоци, които горят от желание да излязат на терена и да покажат, че и те могат. ?? затова като влезе някакъв си световно неизвестен Емил Грозев, пасва като дялан камък на системата, а в обратния случай гледаме някакви блуждаещи субекти, които отбиват номера. Това поне на Кирил Домусчиев трябва да му се е изяснило, колкото и висок трон да си е поставил на собствения си стадион. Поне дотам височай??ия му поглед трябва да стига, да схване разликата.
Лудогорец – Литекс макар и без качествен футбол си бе дерби отвсякъде. А на „Герена” просто получихме доказателството, че Левски е започнал сезона с 6 предварително спечелени точки. Какви са схемите, и какво общо имат „Марици”-те с Подуене трудно може да се разгадае. Но явно държавната помощ се дава по някакви правила и те се спазват неотклонно. Оттам-нататък

комичните изяви
на Караджов и
Здравко ??лиев

са просто забавен щрих към предначертаната стратегия.
Всъщност равенството в Разград по недвусмислен начин показа, че пренареждането в челото става най-лесно след директни двубои на отборите от откъсналата се петица. ?? Литекс независимо, че отстъпи две места надолу, всъщност спечели, защото му остават само още два мача с преки съперници – в Ловеч срещу Левски и в Пловдив срещу Ботев. А картите отново ще се разбъркат в междинния кръг, защото предстои ново дерби между ЦСКА и Лудогорец. От тази много обективна гледна точка все още е трудно да се направи преценка дали разстоянието от 7 точки между Лудогорец и Литекс е прекомерно за евентуална ??ампионска титла на „бебетата на Стоичков”, защото по простата аритметика може да бъде стопено почти наполовина още след мача на „Армията” в средата на седмицата.
Още два щриха около мача между Лудогорец и Литекс. Видяхме български рефер да свири по нормалните футболни правила. Николай Йорданов може и да е направил гре??ки, но с героизма си да покаже втори жълт картон на Йордан Минев, влиза в историята в тези мрачни за съдийството ни дни. Да си спомним как само преди година един друг чернодре??ко свири същия мач в Разград! Вторият забележителен момент бе една от смените на Христо Стоичков. Няма никакво значение дали на Стоичков му е било подсказано, или е взел сам ре??ението. Важното е, че ходът му бе??е гениален. Най-накрая той успя да отговори подобаващо на „мър??ите”, които го ядат откакто е треньор на Литекс. Хитро и с интелект, защото това момче Недялков наистина си отива??е до няколко минути с втори жълт картон.
?? една констатация за финал. Георги Миланов толкова е надскочил нивото на българския футбол, че е просто грехота да играе още в Литекс. На 20 години той е напълно готов за големия, световен футбол. Физически, технически,тактически, но най-вече като футболен интелект.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар