Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

04-07-2016 Лига Европа не е училище за треньори

Лига Европа не е училище за треньори

04-07-2016 Росен АНГЕЛОВ

Време. Това бе най-използваната дума в лагера на Берое преди и след мача с Радник Бийелина (0:0) от първия квалификационен кръг за Лига Европа. ??зпълняващият длъжността стар??и треньор за евротурнирите ??вайло Йорданов няколко пъти на пресконференцията преди срещата дебело натърти, че на тима му е нужно време, за да се сработи, че времето за подготовка е малко, ако щете, и че времето е много горещо… В такъв тон бяха изказванията на играчите и Йорданов и след срещата. Ще каже човек, че някой им е промил мозъците. Нима в Радник не се нуждаят от същото това време, като и те изградиха почти изцяло нов отбор през лятото. Но това не им попречи след 13 часа път до България с автобус (тук пак засягаме времето) да си тръгнат с равен от Стара Загора.
На всички стана ясно, че този Берое не е готов, не е научен. А Лига Европа и в частност стадионът под Аязмото не са училище за треньори. Александър Димитров без грам опит като стар??и треньор в клубен отбор бе отвисоко препоръчан да води бронзовия медалист, като много хора знаят точно как и защо се е случило неговото назначение. Но ло??о няма, Берое променя политиката на подмладяване, а Димитров е навътре в юно??еско-младежката материя.
Ясно е, че тимът е по-слаб от миналогоди??ния, но в него няма никакви наченки на игра - хаос и изключително слаба селекция. Срещу Радник заралии нямаха и бегла представа как да превземат вратата на съперника. Те само знаеха в коя посока трябва да нападат и… дотам.
Да, Берое има ??ансове за реван??а, тъй като един гол на чужд терен ще има двойна стойност, но проблемът е как ще бъде вкаран, а, ако щете, и от кого. В този състав на Берое няма нито един играч, който да поведе останалите. Няма лидер. Дори капитанът ??во ??ванов бе на пейката срещу босненците.
Александър Димитров разпростря селекцията си главно върху играчи, с които е работил в юно??еския национален отбор до 19 г. и познава от тази в младежкия, където бе помощник на Михаил Мадански. По този начин под Аязмото се озоваха Алекс Колев, Радослав Кирилов, Александър Василев от Лудогорец. ??грачи, които така и не успяха да се докажат след периода си в различните юно??ески гарнитури. А в същото време на левия бек продължава да няма никаква алтернатива на Веселин Пенев.
Берое не е отбор, в който може да се експериментира. Да, феновете могат да дадат кредит на доверие, но когато насреща си има игра, има резултати. В сравнение с Димитров преди??ният стар??и треньор Хубчев си е направо професор, а Лига Европа е място за доказани бойци. Съвсем спокойно заралии можеха да се доверят на Димитър Васев например, но това е друга тема.
Още в двубоя с Радник, към 70-ата минута, се чуха бурни освирквания и негодувания срещу новия наставник и голяма част от играчите. На всички вече е ясно каква ще е настройката при отпадане от Радник, което няма как да не се приеме като голяма изненада и дори провал. Със стабилната си организация и финансиране Берое е длъжен да елиминира босненците и да играе минимум във втория квалификационен кръг.
Летвата е вдигната прекалено високо и след първия опит на младия специалист тя бе съборена. В четвъртък предстои вторият, при кой при нов неуспех ще трябва да бъде записана нула в графата Европа и само ще затвърди тезата, че Берое е прекалено голяма хапка за треньор като Александър Димитров.