Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ленарт Йохансон - човекът,  променил европейския футбол

Ленарт Йохансон - човекът, променил европейския футбол

06-06-2019 Тема спорт

На 89-годишна възраст след продължително боледуване в Москва вчера почина Ленарт Йохансон, един от най-влиятелните хора в историята на футбола. Шведът е петият и най-дълго задържал се на поста до този момент президент на УЕФА.
Той спечели изборите на конгреса в Малта през април 1990-а, наследявайки французина Жак Жорж. Ленарт управлява европейския футбол до януари 2007-а, когато друг французин - Мишел Платини, зае мястото му. Легендарният футболист впоследствие обяви шведа за почетен президент на централата.
Под управлението на Йохансон футболната игра претърпя истински ренесанс, най-вече с преобразуването на турнира за Купата на европейските шампиони в Шампионската лига.
В надпреварата постепенно се включват повече отбори от водещите страни, стартира и групова фаза, за да се превърне в супертурнира, генериращ милиарди евро, който познаваме днес. Маркетингово и като глобална популярност надпреварата е №1 в световния спорт.
Йохансон също е в основата на това родината му Швеция да домакинства на Евро ’92. Дълго време се говореше, че това се е случило къде с позволени, къде с непозволени методи...
Докато ръководи европейския футбол, Тре кронур печелят бронзовите медали от мондиала в САЩ през 1994-а след 4:0 срещу България в малкия финал. Това е вторият най-голям успех в историята на страната, която е стигала до среброто през 1958 г. на родна земя. Макар да няма пряка заслуга, този успех му печели още по-голяма популярност сред сънародниците.
Под негово ръководство промяна претърпяха и европейските първенства, като от 8 участниците достигнаха 16 (вече са 24).
Йохансон в качеството си на вицепрезидент на ФИФА бе кандидат за шефския пост на световната централа през 1998-а, но бе победен от Сеп Блатер.
Преди да започне работа на международно ниво, Йохансон бе президент на Шведската футболна федерация в продължение на 5 години, а на един от големите клубове в страната – стокхолмския АИК, бе начело 23 години.
Трофеят, който шведският футболен шампион вдига след края на всеки сезон, неслучайно носи името Ленарт Йохансон. Друго отличие – в младежката Шампионска лига, също е кръстено на шведа.
„Ленарт е най-великият ни футболен функционер за всички времена. Никой друг швед не е имал такова влияние върху световния футбол. С работата си като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА той пораждаше само възхищение“, заяви президентът на Шведската футболна федерация Карл-Ерик Нилсон.