Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

03-02-2025 Левски изпада в безтегловност

Левски изпада в безтегловност

03-02-2025 Желю СТАНКОВ

Ситуацията в Левски никога не е била безинтересна, от известно време насам е доста интересна, от десетина дни е повече от интересна, а в последните часове е свръхинтересна, защото се оказа, че шефовете и спонсорите на клуба са оперативно интересни.
Няма да задълбаваме с чисто криминалните новини. Собственикът Георги Попов е арестуван, както и така нареченият силен човек в клуба Васил Божков. Спонсорите братя Ганеви къде са, само те си знаят. Държавата икономически затяга примката около бизнес империята им.
Ние обаче се питаме обичайното – какво става с Левски? Как ще се финансира клубът от тук нататък, кой ще го ръководи, какво става с акциите… Отворените въпроси са много.
Мачът с ЦСКА, насрочен за 15 февруари, към днешна дата изобщо не е сигурен. Вече се носят слухове за отлагане на дербито по настояване на високите етажи на държавата. С оглед на създалата се ситуация на „Дондуков” се притесняват да не би напрежението сред сините привърженици да ескалира точно в деня на двубоя. Опасенията от безредици са налице. Онзи ден само един самозван „протест” от неорганизиран фен във Фейсбук предизвика страхотно струпване на жандармерия и техника в района около Народното събрание, а стотици полицаи са били на „полусъединител”. Това показа, че в държавата има притеснения как точно ще се развие съдбата на ФК Левски и каква ще е реакцията на масата запалянковци. От две седмици насам лидери на фенски фракции регулярно са привиквани в поделенията на МВР, за да бъдат предупредени, че никак не е полезно да организират бунтове сред привържениците. А интересно е, че двете основни ултрас групи са на различни позиции по тази тема. Едните декларираха готовност за протести, другите се въздържат. Не е изключено полицията да обяви мача Левски – ЦСКА като изключително рисков и да го отложи.
Чисто финансово ситуацията в Левски става изключително сложна. Как ще се зарежда синята каса от тук нататък? Това е един от големите въпроси. ПФК Левски като АД, част от орбитата на голямото бизнес семейство на Васил Божков, може да се окаже обект на проверки и изземване на документацията, както стана с други икономически подразделения на шефовете, още преди те да бъдат задържани. Милион и половина на месец! Това е по 50 хиляди лева на ден и представлява санитарният минимум, за да може да функционира Левски в сегашния си вид. В следващите часове и дни ще видим какви пълномощни са давали собственици и спонсори на лица, които да могат да оперират с техните активи. Текущите разходи няма как да се извършват по досегашния начин и в същия обем. Ще се търсят нови решения.
Най-логично е в следващите дни собствениците/спонсорите да хвърлят акциите чрез упълномощени лица. Обаче кой ще е получателят на акциите, се пита в задачата. А въпросът е не само да ги получиш, но и да ги притежаваш. Вариант феновете да изпълнят ролята на куриери, като дадат акциите на следващия собственик, не е изключен, но в този тунел засега няма светлина. Чуват се само някакви приказки. А и ако книжата бъдат дарени на феновете, ще се питаме – ама защо точно на тези фенове.
Очерталото се състояние на безтегловност може да бъде спряно или с обявяване на фалит като вариант пълно нещастие, или с появяването на следващ собственик като вариант с временно щастие.
Феновете вече са разделени на три. Едните, вероятно по-голяма част, са готови да изтърпят всякакви подигравки, но да припознаят следващ нов Левски от Първа лига. С тире, или с 1914 след името, няма значение. На тях не им се ходи на мачове по селата. Други привърженици вече разучават районите на Подгумер и Войнеговци. А трети смятат, че ако този Левски фалира, те повече на мач в България няма да стъпят.