Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Левски: Основани сме през 1911 година

Левски: Основани сме през 1911 година

27-09-2019 Тема спорт

Левски е основан три години по-рано от смятаната за официална дата за създаването на клуба 24 май 1914-а. Това бе обявено на пресконференция вчера по повод предстоящото откриване на музея на клуба, което ще е на 2 октомври, сряда. Тогава ще бъде показан необходимият документ, доказващ това. Това е "Протокол №1 от 1911 година", в който пише, че точната дата на основаване на Левски е 10 май същата година. Самата регистрация на клуба обаче става на 24 май 1914-а, като за това също има необходимите документи. Това е причината и точно тя да е смятана за рождена дата на Левски. Експозицията на музея е подготвена от сдружение "Сини сърца", което притежава и протокола.
Босът на създадения през 1913-а Славия Венцеслав Стефанов обаче контрира Левски: "Ако искат, да се напишат 1909 година. Ако искат, и 900-ата година. Може и преди Христа", каза Стефанов.