Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

27-05-2019 Крадецът вика

Крадецът вика "Дръжте крадеца"

27-05-2019 Георги АТАНАСОВ

Няма нужда от детектор на лъжата, крадецът вика "Дръжте крадеца". С това най-кратко може да бъде описана разигралата се долна интрига, чрез която да се отклони вниманието от истинската цел на пошлия сценарий. Конспирацията, идваща от Североизток, е продължение на манипулацията в уж решителния мач за титлата. Всеки що-годе запознат с българските футболни потайности е наясно, че обединенията срещу ЦСКА всъщност имат за цел превантивно алиби пред задаващия се като насрещен влак реторичен въпрос: "Игра ли се въобще мач в Делиормана". И дали обвинението срещу шестимата футболисти от Черно море, начело с легендата Георги Илиев, всъщност не е ход за отклоняване на вниманието от тяхното отсъствие от арената? Да не се окаже само, че обвинените всъщност са неутрализирани, за да не би евентуално, на теория, да попречат на "правилния" изход. Чисто и просто се разигра долна интрига, за да се отклони вниманието от случилото се в последния кръг...
Защо тези играчи не бяха извадени от групата веднага, а се чака 20-ина дни. Това случайно ли е? Как така всичко се случва в момент, в който титлата бе застрашена и висеше на косъм?
Конспирацията, която ни предложиха, всъщност хвърли допълнителна светлина върху манипулацията, която задушава българския футбол вече доста поредни години. Всеки, който малко следи процесите у нас, е наясно, че кутията на Пандора отдавна е отворена. При първата титла на абонираните Миньор излезе с деца, които не се бръснат. Малко по-късно пък играчите на Марек си свалиха гащите не до колената, а под глезените. Я си представете, ако някои хора минат през детектора относно тези мачове... Какви ще са резултатите, как мислите?
Може да се изброят и още куп подобни мачове. Нужен ли е полиграф и за безкрайните съдийски аванти?
Но мръсната интрига срещу ЦСКА не е от днес. Тя беше разиграна и преди мача на "Армията" между червените и Лудогорец, когато пък се пусна информацията с проверка на двубоя Верея - ЦСКА (0:1). Останалите мачове на Верея обаче бяха заметени и на преден план бе изкаран само този с армейците. Всичко е от ясно по-ясно. Режисьорите обаче явно подценяват публиката или просто са се самозабравили. Целта на сценаристите е да се внуши, че всяка съпротива срещу монопола на проекта от Делиормана е обречена. И наистина - винаги се стига до неизбежната развръзка. Огънят на ЦСКА обаче не може да бъде угасен от диктатурата на един футболен феодал.
Като съображения за изпуснатата титла от ЦСКА този сезон могат да се посочат много причини. Разбира се, че не е само това, което се случи в последния кръг, а и в предпоследния. Обективно имаше слабости от спортно-техническо, тактическо и психологическо естество в отбора. Бяха разпилени много точки, особено с изпуснатите дузпи от Мауридес срещу Берое и Соу срещу Лудогорец. Това са безспорни факти и няма как да ги подминем. Но не можем да си обърнем езиците и да обвиним отбора и клуба заради ужасяващата военновременна конюнктура, в която е поставен. Срещу ЦСКА се води война на много фронтове, а армейският клуб е сам на барикадата. Така че трите поредни втори места може и да са непривични за ЦСКА, но трябва да се има предвид в какви условия са постигнати и каква неравностойна и жестока битка се води срещу статуквото.
Време е за нова страница. И в първенството, и в Европа, където от ЦСКА отново се очаква да се представи достойно. А що се отнася до статуквото у нас - да не забравяме, че всяка диктатура рано или късно се срива.