Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Коледните страсти на анкетата

Коледните страсти на анкетата

27-12-2011 Асен СП??Р??ДОНОВ Назаем от sport1.bg

По традиция у нас последното за годината голямо спортно събитие е обявяването на резултатите от анкетата за най-добър спортист на България. Журналистическото допитване винаги е пораждало емоции, спорове и сръдни както сред представителите на избирателното тяло, така и сред самите състезатели и треньорското съсловие. Ако оставим настрана страстите, нагорещени по повод избора на десетката, анкетата си остава своеобразен отчет на отиващата си спортна година, направен сбито и под формата на субективен вот.
Неписаният закон, роден със самата анкета на вестник "Народен спорт" през 1958 година, гласи, че сборът от субективните мнения на участващите журналисти води до един обективен резултат в крайното подреждане. Това научих от знаменитите енциклопедични фигури в професията Владимир Божиков, Димитър Попдимитров, Красен ??ванов. Преведен на обикновен език, този закон идва да каже, че спортният журналист участва в анкетата по съвест, приема, че колегите му също са дали вота си по съвест, и не дели медиите на малки и големи, на централни и периферни. Е, навремето има??е определени професионални изисквания, за да може?? да участва??, но това е друга тема.
Класацията не може да бъде някаква лична битка, личното в целия процес е единствено собствената десетка, която всеки е подредил според разбирането си за качество на спортното постижение. Същевременно съм убеден, че журналистът има пълната свобода да изрази мнението си за процесите и тенденциите, които се крият зад конкретния краен резултат от допитването.
Тази година десетката се оказа недостъпна за великолепни състезатели като Матей Казийски (волейбол), Димитър Бербатов (футбол), Александра Жекова (сноуборд), Тервел Пулев (бокс), Красимир Анев (биатлон), Георги Божилов (гребане), Радослав Великов (борба). Това би трябвало да означава, че през 2011-а България е постигнала силни резултати в повече на брой видове спорт. За мен десетката на най-добрите български спортисти губи много като качество, представителност и даже култура от отсъствието на голмайстора на английската футболна Вис??а лига и волейболния виртуоз на България и Тренто. В комбинация с поредното първо място на Станка Златева и озадачаващата седма позиция на културиста Константин Паскалев се получава нещо смущаващо. Женската борба бе??е превърната в олимпийски спорт, но това не я прави естетична и препоръчителна за практикуване от нежния пол. Едно е Златева да присъства в десетката, друго е учудващо да изпреварва втора поредна година световни ??ампиони в мъжката борба, а съвсем смайващо звучи тя да гони рекорда на спортната икона Стефка Костадинова (4 пъти №1). Абсолютизирането на симпатичната Станка като символ на съвременния български спорт означава, че на??ата гилдия системно налага на обществото и подрастващите странен критерий за оценка.
Що се отнася до културизма, аз изпитвам дълбоки резерви дали това изобщо е спорт. Със сигурност спортуване е целият комплекс от упражнения и тренировки, за да се стигне до такова състояние на мускулатурата, но къде е спортното в сценичните изяви на културистите? По същата логика участничките в конкурсите за Мис тренират усилено, за да изглеждат добре по бански, но това прави ли техните надпревари спорт? Седмото място на Паскалев е обида към непопадналите в десетката цитирани по-горе имена, ала се смята от общността на бодибилдинга за голям пробив в рамката на родния спорт. Справката с поименното гласуване потвърди слуховете, че този пробив е станал възможен с корпоративния вот на работещи под една "??апка" журналисти от няколко медии, на които е "подсказана" директивата. Ясно ми е, че в държава с контролиран или купен политически вот някаква си спортна анкета няма как да бъде пожалена и подобно гласуване тепърва ще се превръща в практика. Ако има??е Асоциация на българските спортни журналисти, тя трябва??е отдавна да е взела радикално отно??ение към принципите на провеждането на анкетата, но такава организация очевидно съществува само на книга.Коментари

напиши коментар

Напиши коментар