Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой

Как Порто и Спортинг се съюзиха срещу Бенфика

05-01-2018 Юлия ЯКОВЛЕВА „Советский спорт“

Скандалните разкрития за корупция, обгрижвани съдии и уговорени мачове обединиха съперниците срещу орлите

Триото Бенфика – Порто – Спортинг е наложило тотална доминация, спечелвайки 81 от 83-те титли в Португалия. Само Беленензес и Боависта са успели досега да разбият монопола им. Но и при триото има йерархия, като Бенфика води с 36 трофея, пред Порто с 27 и Спортинг с 18. Червените орли дори са в серия от 4 поредни успеха, драконите не са ставали ??ампиони от 2013-а, а лъвовете – от 2002-а. Това принуди Порто и Спортинг да обединят усилията си в опит да спрат хегемонията на Бенфика. ?? нищо чудно този сезон това да се случи, тъй като дракони и лъвове в момента са пред орлите във временното класиране. Пиесата се очертава да е вълнуваща, особено на фона на разкритите скандални практики, използвани от Бенфика.

УЧАСТН??Ц??ТЕ В ШОУТО

Луи?? Филипе Виейра - президент на Бенфика
Бруно де Карвальо - президент на Спортинг
Франсиско Марке?? – пресата??е на Порто
Карлу?? Жанела - спортен мениджър и коментатор
Пауло Гонсалве?? – юрисконсулт на Бенфика

Първо действие – Делото с ваучерите

През октомври 2015 г. президентът на Спортинг Бруно де Карвальо даде интервю за TVI24, където направи сензационно изявление. Преди всеки домакински мач на първия и втория отбор на Бенфика съдиите и делегатите получавали подаръци от клуба. В реферския комплект освен сувенири и фланелка на легендата Еузебио имало и ваучери за 4 вечери в ресторант. „Само за вечери клубът харчи около 140 хил. евро годи??но - каза Карвальо. - ?? с останалите други подаръци сумата достига четвърт милион“. Скандалът е огромен, а Карвальо е щастлив от удара по най-омразния му клуб.
Какво отговори Бенфика? Клубът призна тази практика, но заяви, че разходите за вечеря са ограничени до 35 евро на човек. На свой ред арбитрите в хор единоду??но потвърдиха, че са получавали подаръци, но никога не са се възползвали от ваучерите.
Португалската футболна федерация поиска прокуратурата да провери информацията и Лигата предостави случая на Дисциплинарната комисия. Там изслу??аха Бруно де Карвальо и Луи?? Филипе Виейра, както и всички арбитри и делегати, получили подаръци. Всички те, разбира се, казаха, че не възприемат подаръците като опит за подкуп.
След като се запознаха с фактите от прокуратурата и Дисциплинарната комисия, от Португалската футболна федерация ре??иха да приключат случая. А Бенфика поиска наказание за Карвальо заради уронване на честта и престижа на клуба. Размина му се, тъй като в Португалия избягват да санкционират силните хора във футбола…
През 2017 г. се появи нова интересна информация. Оказа се, че юрисконсултът на Бенфика Пауло Гонсалве?? се добрал до важен документ от Асоциацията на съдиите. Той бил изпратен до всички рефери с препоръката да твърдят, че сувенири раздават всички клубове, Бенфика не е изключение и орлите никога не са излизали извън рамките.
Този документ Гонсалве?? даде на ??ефа си Виейра, който също трябва??е да се яви пред Дисциплинарната комисия. Важна е още една подробност – инструкциите до реферите изпращал Жозе Фонтела?? Гоме??, тогава президент на Асоциацията на съдиите. Сега пък е член на Арбитражната комисия към федерацията…

Второ действие – Делото с имейлите

1. Работа със съдиите

През 2017 г. в Бенфика се случи катастрофа - цялата електронна кореспонденция на служителите на клуба бе??е публикувана в интернет. Първи достъп до тайните на орлите получи пресата??ето на Порто Франсиско Марке??.
?? веднага разкри на цялата страна как Бенфика работи със съдиите. Той прочете част от кореспонденцията между бив??ия рефер от Брага Aдао Менде?? и бив??ия програмен директор на Бенфика ТВ Педро Гуера. В нея се обсъждали кои са удобните за клуба рефери, а също и всички имена на лоялните към орлите съдии.
Съмненията за подкупи не бяха подминати от прокуратурата. През октомври 2017 г. бяха обискирани офиси на Бенфика, а също и домовете на Виейра (президент на клуба), Гонсалве?? (юрисконсулт на клуба), Aдао Менде?? (бив?? рефер)и Ферейра Нуне?? - отговарящ за оценките на съдиите, а също и някои делегати, упоменати в кореспонденцията. Обвинение обаче бе??е предявено само на Гонсалве??.
Между другото същият този Нуне??, от когото зависи позицията на арбитрите в ранглистите, е канен на мачове на Бенфика е и ползвал безплатно хотел.

2. Работа с журналистите

Преди едно от дербитата на Бенфика със Спортинг Марке?? (пресата??е на Порто) обнародва и друго интересно писмо. Коментаторът Карлу?? Жанел се обърнал към президента на Бенфика с предложение да направи футболен блог. В писмото той обявил цената, а също и имената на журналистите, които могат да бъдат наети. Според Жанел за предпочитане било да им се плаща в брой по 300-400 евро на месец. Между другото блогът вече съществува…

3. Помощ за феновете

На пръв поглед изглежда, че няма нищо нередно в това да помогне?? на собствените си фенове. Но Бенфика и в това е лидер. Виейра почти във всяко интервю отрича контактите си с фенфракцията No Name Boys.
В разкритата от Марке?? кореспонденция обаче става ясно, че клубът не само знае имената и адресите на всички фенове на това движение, но също така им осигурява при нужда правна защита в съда. Пресата??ето на Порто обърна внимание и на писмо от 2010 г., препратено до президента на Бенфика. В него феновете съобщават контактни данни за международния арбитър Олегарио Бенкеренса и обещават, че ще си плати за ло??ото съдийство…
Според Марке?? Бенфика наема и плаща за адвокати за членове на фендвижението, но това все още не е доказано.

Действие трето – Уговорените мачове

Всичко тръгна от новината, че полицията започва разследване на мача Фейрензе – Рио Аве (2:1) от сезон 2016/17 г. Още тогава има??е съмнения за нещо нередно – букмейкърите спряха да приемат залози след постъпили крупни суми за победа на домакините. А главен акционер във Фейрензе е нигерийски бизнесмен, който притежава заложна къща в родината си. Факт, който явно не смущава никого в Португалия. Бяха разпитани четирима играчи от Рио Аве, за които се смята, че са получили по десетки хиляди евро, за да загубят.
След няколко дни се оказа, че не само този мач ще бъде разследван. Под съмнение попадна и срещата Бенфика – Рио Аве (1:0) от сезон 2015/16 г. Явно това е в резултат от взетите показания при разпитите. Твърди се, че от Бенфика са ползвали услугите на приближени мениджъри, за да уговорят съперниците. По това време орлите водеха люта битка със Спортинг за титлата, която спечелиха с 2 т. повече.
Според португалските медии полицията вече е открила доказателства в телефоните на обвиняемите и е намерила свидетели, които знаят за уговорения мач на Бенфика. След това каналът RTP съобщи, че 5 срещи на Бенфика от сезон 2015/16 г. са под съмнение.
В скоро??но интервю Бруно де Карвальо (президент на Спортинг) заяви: „Само заради случая с имейлите Бенфика трябва да бъде изхвърлен от елита“. Ще проявят ли португалските магистрати достатъчно професионализъм и ще открият ли доказателства, за да накажат най-титулувания клуб, което сполетя през 2006 г. и италианския Ювентус? Засега е рано да се каже, но алиансът между Порто и Спортинг ще направи всичко по силите си на терена и извън него, за да спре орлите.