Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ивайло Петков: Ще вземем още двама

Ивайло Петков: Ще вземем още двама

09-08-2019 Тема спорт

Новият спорен директор на Левски Ивайло Петков бе представен пред медиите от изпълнителния шеф Павел Колев вчера. Ток бе назначен на поста на 13 юни, но до момента имаше пречки по официалното му встъпване в длъжност. Бившият национал коментира селекцията до момента и даде оценката си за представянето на отбора.

Г-н Петков, бяхте обявен за спортен директор през юни, а ви представят 2 месеца по-късно. Каква е точната причина да не коментирате нищо, свързано с Левски, до момента?
- Причината е, че не бях готов документално. Не бяха напълно изчистени нещата покрай моето подписване на договор. Няма да крия, че аз работих като агент и трябваше определено време, за да може това нещо да се прекрати и да бъда свободен да съм работник. Освен това не давах пресконференции и интервюта, защото периодът беше, а и продължава да е трансферен. Има доста работа, която трябва да се свърши, за да се сглоби отбор, който да е боеспособен.
Колко футболисти трябва да привлечете още, за да сглобите тима?
- След разговорите с треньорите смятаме, че трябва да бъдат взети още един или двама футболисти. Необходимо е да засилим конкуренцията на определени позиции.
Как се стигна до вашето назначение в Левски, кой ви доведе? Първата реакция на Петър Хубчев бе, че не ви познава, а вие му се явявате началник. Отделно феновете реагираха доста остро предвид биографията ви като футболист. Какво е отношението ви към онези декларации на привържениците?
- Началото за мен дойде с телефонно обаждане от един от собствениците. А вече кой ме е препоръчал, кой е дал кандидатурата ми може да кажат от клуба. Впоследствие разбрах, че Павел Колев е един от хората, които са ме препоръчали за тази длъжност. За декларациите на феновете не мога да кажа, това са нормални неща. Аз не съм играл в Левски. Не съм играл и в Дунав Русе, но там бях 2 години изпълнителен директор. Смятам, че тук се търсят професионалисти, които искат да работят. Искам да се изчистят нещата с Литекс... Имам 2 престоя като футболист там. Единият е преди 20 години за един сезон. След 11 години в чужбина имам нови 2,5 сезона в Литекс като футболист. Дотам приключват отношенията ми с Литекс.
Доволен ли сте от това, което свършихте през изминалите 2 месеца?
- Винаги може по-добре. Но смятам, че на този етап

отборът
вече показва
нов облик

Знаем обаче, че му трябва време. Не може от новосформиран тим на месец, месец и половина да търсим уникални резултати. Надявам се в близките 2-3 месеца Левски да изглежда по съвсем друг начин.

Бяха взети доста нови футболисти – колко време ще им трябва да влязат в час, за да можем да ги оценяваме реално?
- Новите при нас са 7-8 човека. Смятам, че до зимата ще са готови на 100 процента. Но това не означава, че дотогава няма да гоним резултати – напротив, преследваме си целите, които са ни поставени – играем за шампионска титла и купа.

Новите са гледани
от всички треньори

Това е практика при нас. Одобрени са и от мен. Всички работим в един колектив, това е принципът на новия Левски –да сме заедно и когато се взима едно решение, всички да бъдат съгласни.

От какво сте най-доволен от началото на сезона?
- Нека се отклоним малко. Последният пример по селекцията е, че гледахме футболист, който ни хареса, на компютър. Одобрихме футболист по скаутски системи. След това в понеделник ходих на мач, гледах го с очите си и видях, че не е това, което ни трябва. Изгражда се нова система за селектиране. Ние се стараем да минимизираме грешките. Ако ви прави впечатление, не взимаме играчи на по 32 години, които да дойдат за по един-два сезона и после да се чудим как да ги освобождаваме. Преценяваме играчи, които могат да се развият и да помогнат на тима. И впоследствие от тях да се изкарат пари с трансфер. А от какво съм най-доволен? Че ми бе даден шанс и работя в най-големия клуб в България.
Основен приоритет намирането на заместник на Давиде Мариани ли е?
- Продажбата на Мариани говори, че в Левски се разчита на колектива. Защото към същия футболист нямаше интерес преди лятото. Сега след подготовката и 5 силни колективни мача – в Левски няма и не трябва да има звезди, а колектив, се стигна до продажбата му. Бе трансфериран за доста сериозна сума за България. Търси се футболист на неговото място, но не на всяка цена. Имаме финансова рамка, в която се опитваме да вкараме както трансферите, така и ведомостите за заплатата на играчите. Не искаме да скачаме и да вземем футболист Х за определена сума и той да е звездата на отбора. На нас ни трябва играч, който ще влезе в колектива и ще се представя добре, помагайки за развитието на отбора.
Колко е важен психологическият профил и личностната характеристика на играча? Прави ли се такъв анализ, има ли такъв човек в клуба?
- Разбира се, че ще има. Има го и сега. Защото всякакъв вид агенти ни изпращат играчи. Ако харесаме някого, първите ни контакти са да разберем що за човек е, имал ли е проблеми в предишния си клуб, семеен ли е. Това са важни неща. Петър Хубчев също разговаря с тях. Смятам, че играчите, които дойдоха, а и старите – формират добър колектив. Виждам нещо, което българските футболисти не са свикнали да го има – дисциплина и старание в тренировъчния процес. Футболистите трябва да осмислят, че това е нещото, което може да ги развие като футболисти и индивидуалисти.
Как се вписва Тодор Неделев в профила за играч на Левски?
- Тодор Неделев е много добър футболист. Играч, който е желан от абсолютно всички отбори в България. Профилът му е добър. Но пак казвам – ние не търсим звездата на отбора, а футболиста, който ще пасне на колектива.
Ако Левски бе приключил по-рано селекцията, щеше ли да се представи по-добре в Европа? Защо се стигна до тежките загуби от АЕК Ларнака, това ли са реалните възможности на отбора?
- Това не са реалните възможности на тима. Първо, имаше лошо стечение на обстоятелствата. Селекцията още в началото беше закъсняла и продължава да е закъсняла. След като я завършваме, тръгваме на подготовка за зимна – за конкретни позиции и футболисти. Като дойдох, тепърва гледахме и търсехме играчи. По-добре да е закъсняла селекцията, но да стане както трябва. А не да напълним тима с нови, които през зимата да се чудим как да се отърваваме от повечето от тях. Колкото до мачовете с АЕК – по-големи са ни възможностите. Но Левски е отбор на месец и половина. Насиру Мохамед дойде 2 дни преди мача и влезе да играе. Роберта бе на терена след две тренировки. Няма го стиковането, връзките. Програмата минимум, поставена от ръководството, бе минаване на първия кръг.
Кой трансфер беше най-труден?
- Този на Дени Алар. Три дни стоях във Виена. Бяхме се разбрали, изпратили необходимите документи, бяхме говорили с футболиста. Но изтече информация и… Всичко, което беше подредено и точно, а от другия клуб

започнаха да
не си вдигат
телефоните

Когато се обадиха, промениха цената на футболиста, което не е коректно, но се случва.

Имате ли бюджет за нови?
- Имаме, надявам се да вземем двама футболисти. Но няма да ви разкрия сумата.